Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Η ΝΑΤΟποίηση της Αλεξανδρούπολης και ο ΣΥΡΙΖΑ


Η Αλεξανδρούπολη, ή αλλιώς «Σούδα του Βορρά»,
έχει αναδειχτεί σε κρίσιμο στρατιωτικό - μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα γύρω στρατόπεδα, όλα αξιοποιούνται στο έπακρο προκειμένου εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό να προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μεθόριο με τη Ρωσία. Μάλιστα, τμήματα του οπλισμού που ξεφόρτωσαν τους προηγούμενους μήνες αμερικανικά μεταγωγικά, αποκαλύφθηκε ότι έφτασαν μέσω Αλεξανδρούπολης ακόμα και στα χέρια της κυβέρνησης του Κιέβου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συμβάλει για να μετατραπεί η πόλη σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, με τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του λαού της περιοχής, καθώς παράλληλα γίνεται μαγνήτης επιθέσεων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Την ανησυχία αυτή προσπαθούν να σκεπάσουν και να διασκεδάσουν τοπικά κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικοί παράγοντες και διάφορα παπαγαλάκια, διαφημίζοντας τα οικονομικά κυρίως «οφέλη» από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών κατά διαστήματα στην πόλη.

* * *

Την ίδια ανησυχία όμως «οσφραίνεται» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω, ενώ είχε καθοριστική συμβολή στη μετατροπή της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Χωρίς λοιπόν να αρνείται τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα του λιμανιού, επιχειρεί να τον εξωραΐσει και να πείσει τον λαό της περιοχής ότι υπάρχει ...λιγότερο επικίνδυνη χρήση του στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ευρωατλαντικών. Με σειρά άρθρων στον Τύπο, στελέχη του επιχειρηματολογούν ότι το δικό τους σχέδιο ήταν «διαφορετικό» από αυτό της ΝΔ, ότι έδινε προτεραιότητα στον εμπορικό - διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και δευτερευόντως στον στρατιωτικό - ΝΑΤΟικό και άλλα παρόμοια. Στο διά ταύτα, υπερασπίζεται την «ανάδειξη της περιοχής σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας», που δεν έχει βέβαια καμιά διαφορά απ' όσα λέει σήμερα η ΝΔ για την Αλεξανδρούπολη.

* * *

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στη ΝΑΤΟποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και στην ενσωμάτωσή του στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ, που αποτελούν πεδίο σύγκρουσης με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το 2017, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε από το «περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο» στην πόλη τα «προσδοκώμενα οφέλη» από τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά», όπως και από την παράδοση στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ του στρατοπέδου του Πετροχωρίου στην Ξάνθη, του στρατοπέδου «Γιαννούλη» στον Εβρο και άλλων στρατηγικών υποδομών.

Αυτά ήταν τα «προεόρτια» του «Στρατηγικού Διαλόγου» που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Τραμπ. Στην ατζέντα του περιλαμβάνονταν εξαρχής η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η αξιοποίηση του Αραξου, η δημιουργία νέων βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, η στάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, ενώ ρυθμίζονταν και μια σειρά από άλλα ζητήματα για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας.

* * *

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, επισκεπτόμενος την Αλεξανδρούπολη, ζήτησε να παραμείνει το λιμάνι μακριά από τα χέρια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων λέγοντας: «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο». Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατούσε εφτασφράγιστο μυστικό τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς κατά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο ότι τις μέρες εκείνες γινόταν «συζήτηση» για ένα «κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων», που μπορεί να εγκατασταθεί σε «αρκετές περιοχές της Ελλάδας».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις Καμμένου έναν χρόνο μετά, κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, όπου συζήτησαν θέματα στρατιωτικής «συνεργασίας», με τον τότε υπουργό Αμυνας να δηλώνει ότι είναι σημαντική για την Ελλάδα «η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων (...) σε πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στη Σούδα, αλλά και στη Λάρισα, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι - στο μέλλον στην Κάρπαθο». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστρωσε μόνο τον δρόμο για να γίνουν η Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ, αλλά άφησε πίσω και ...τροφή για σκέψη, ρίχνοντας στο τραπέζι και άλλες τοποθεσίες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά από τις ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς.

* * *

Σε κάθε περίπτωση, πριν παραδώσει την κυβερνητική σκυτάλη στη ΝΔ, η οποία απογείωσε κυριολεκτικά την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια μέσω και της Αλεξανδρούπολης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη χαρά να δει τα ευρωατλαντικά του οράματα να ευοδώνονται. Το 2017, για παράδειγμα, η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump», αλλά και ως βάση για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων, κατά την άσκηση για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού «μετώπου», με την «κάννη» να δείχνει σταθερά τη Ρωσία.

Το 2017 επίσης, προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» αμερικανικά ελικόπτερα. Ενώ τον Μάη του 2018, εκατοντάδες οχήματα και μάχιμα τμήματα του αμερικανικού στρατού συμμετείχαν μέσω Αλεξανδρούπολης στην άσκηση «Saber Guardian 2019» σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, υπό την «ομπρέλα» της ευρύτερης επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

* * *

Αυτά είναι τα ...ευρωατλαντικά «έργα και ημέρες» του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη. Και είναι βέβαιο ότι τα αναπολεί και τα υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, για να μην ξεχνάνε ποιος έβαλε πλάτη για το σημερινό ξεσάλωμα, αλλά και για να δηλώσει πάντα διαθέσιμος να πιάσει ξανά το νήμα ως αξιόπιστη ΝΑΤΟική κυβέρνηση από εκεί που θα το αφήσει η ΝΔ.


Δ. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου