Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας τον Φλεβάρη για στρατιωτική και πολιτική στήριξη


 Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας θα γίνει στις 3 Φλεβάρη στο Κίεβο, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, για να συζητηθεί η ευρωενωσιακή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι.

Αρχικά εξεταζόταν το ενδεχόμενο η σύνοδος να γίνει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των 27 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, ωστόσο θα γίνει στο Κίεβο με το παραπάνω σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η σύνοδος, που πραγματοποιείται μετά από την πρόσφατη επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, αποτυπώνει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και την προσπάθειά της να ενισχύσει τη «βαρύτητά» της στη διαμόρφωση των εξελίξεων, με δεδομένη και την ύπαρξη σημαντικών αντιθέσεων στο ευρωατλαντικό μπλοκ για τους όρους συνέχισης του πολέμου, τα σχέδια ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι συνομίλησε τη Δευτέρα με την φον ντερ Λάιεν για την προετοιμασία της συνόδου, για την παράδοση «κατάλληλων» όπλων και για την έναρξη των εκταμιεύσεων του νέου «πακέτου», το οποίο υιοθετήθηκε τον Δεκέμβρη από το Ευρωκοινοβούλιο. Το Κίεβο επέμεινε μια πρώτη δόση από τη βοήθεια αυτή να εκταμιευτεί μέσα στον Γενάρη.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι και η φον ντερ Λάιεν συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου και για την πρόοδο της ουκρανικής κυβέρνησης στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Γερμανία: Αυξάνεται το «ενδιαφέρον» ρωσικών μυστικών υπηρεσιών

Σε ένα τέτοιο φόντο - και ενώ το Βερολίνο ανέλαβε την Πρωτοχρονιά την ηγεσία της ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης - το ενδιαφέρον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τη Γερμανία αυξάνεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, δήλωσε ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την προστασία του Συντάγματος της Γερμανίας, Τ. Χάλντενβανγκ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χάντελβανγκ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση για την σύλληψη υπαλλήλου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας της Γερμανίας, που θεωρείται ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, με διαβίβαση μυστικών πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Χάλντενβανγκ, το περιστατικό αυτό μπορεί να υποδηλώνει πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος που προέρχεται από τη Μόσχα. Ο ίδιος υπέθεσε ότι η Ρωσία προσπαθεί επίσης να καλύψει το κενό που άφησε η απέλαση 40 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να μην επιτρέψουμε την άφιξη στη Γερμανία νέων προσώπων, τα οποία εμπλέκονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία έκανε πιο αυστηρή τη διαδικασία χορήγησης βίζας στους Ρώσους. Ο αρχηγός της γερμανικής αντικατασκοπείας δήλωσε επίσης ότι το Βερολίνο αναμένει να αυξηθούν ο αριθμός των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Συμπεριέλαβε επίσης την Κίνα και το Ιράν στα κράτη των οποίων οι μυστικές υπηρεσίες αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα στη Γερμανία.

ΝΑΤΟ: Παζάρια για να γίνει το 2% το «ελάχιστο ποσοστό» στρατιωτικών δαπανών

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν κατά τους ερχόμενους μήνες τους στόχους τους για τις «αμυντικές» δαπάνες καθώς μερικές απ' αυτές ζητούν να γίνει ο στόχος του 2% του ΑΕΠ το ελάχιστο ποσοστό για τις δαπάνες αυτές, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Μερικοί σύμμαχοι είναι κατηγορηματικά υπέρ της μετατροπής του τρέχοντος στόχου του 2% σε ελάχιστο ποσοστό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων. Σχετική συμφωνία δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Σχετικά με το σύστημα αεράμυνας που σχεδιάζει να προμηθευτεί η Γερμανία, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στο Ισραήλ να μοιραστεί με το Βερολίνο δεδομένα και τεχνικές λεπτομέρειες ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα γερμανικά σχέδια για την αγορά του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας «Arrow 3» προχωρούν έτσι ένα βήμα παραπέρα, με την έγκριση από τις ΗΠΑ της κοινοποίησης ευαίσθητων δεδομένων, κάτι που αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι στη διαδικασία για την πώληση του συστήματος. Η έγκριση χρειάζεται επειδή οι ΗΠΑ προμηθεύουν μερικά από τα εξαρτήματα του συστήματος.

Το «Arrow 3» είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε πολύ μεγάλο ύψος στη στρατόσφαιρα, πρόκειται να αναπτυχθεί για να προστατεύει τον εναέριο χώρο της Γερμανίας καθώς και τον εναέριο χώρο μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στόχος δριμείας κριτικής από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ έγινε για μία ακόμη φορά η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ (SPD), για το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πίσω της βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την αλλαγή του χρόνου, με βεγγαλικά και κροτίδες. Εκτός αυτού, η ίδια δήλωσε: «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και για αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ»...

«Η Λάμπρεχτ δεν είναι πλέον κατάλληλη για υπουργός», γράφει η «Tagesspiegel», επισημαίνοντας ότι η δήλωσή της έκανε τον πόλεμο να μοιάζει με «συναρπαστική επαγγελματική εμπειρία». Το μήνυμά της «ντρόπιασε» τη Γερμανία, σχολιάζει η «Bild», ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» έκανε λόγο για «ακατάλληλο και ντροπιαστικό» βίντεο. Η «Sueddeutsche Zeitung» αμφισβητεί την ικανότητα της υπουργού να διαχειριστεί το τεράστιο εγχείρημα του εκσυγχρονισμού των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αγνωστο πότε θα φτάσουν οι «Patriot» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας «Patriot» δεν θα είναι έτοιμο για χρήση στην Ουκρανία πριν από τις αρχές του 2024.

Το συμβουλευτικό όργανο της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο αντιμετωπίζει προβλήματα «τόσο στον νομοθετικό όσο και στον εποπτικό του ρόλο» σχετικά με την παράδοση πυραυλικών συστημάτων «Patriot» εδάφους - αέρος στην Ουκρανία.

Παρόλο που το πυραυλικό σύστημα «Patriot» είχε αναφερθεί ότι θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, για την εκπαίδευση θα χρειαστούν περίπου 53 βδομάδες.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν προτού η Ουκρανία αποκτήσει ένα λειτουργικό σύστημα "Patriot" στο έδαφος», τόνισε το συμβουλευτικό όργανο της CRS. Είχαν προηγηθεί εικασίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τους «Patriot» μετά την παράδοσή τους στο oυκρανικό έδαφος.

Η CRS τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα προερχόταν το σύστημα «Patriot», προτρέποντας τους νομοθέτες να εξετάσουν αυτό το θέμα.

«Εάν αποσυρθεί από άλλες επιχειρησιακές δυνάμεις, όπως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ή η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, η μεταφορά του συστήματος στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει πιθανούς κινδύνους».

Το «τεράστιο τίμημα» του «Patriot» τονίστηκε επίσης στην έκθεση, αφού «ένα σύστημα "Patriot" κοστίζει περίπου 1,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 εκατ. δολαρίων για το σύστημα και περίπου 690 εκατ. δολαρίων για τους πυραύλους», με «εκτιμώμενο κόστος περίπου 4 εκατ. δολαρίων ανά πύραυλο».

Εξάλλου, προβληματίζει το ενδεχόμενο η μια συστοιχία «Patriot» που θα παραδοθεί στην Ουκρανία να καταστραφεί αμέσως από ρωσικούς πυραύλους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, τόνισε - παραδίδοντας στη Σουηδία την προεδρία της ΕΕ - ότι η Ουκρανία «χρειάζεται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ», ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, χαρακτήρισε τη νίκη της Ουκρανίας «ζωτική για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο».

Ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν στη Σεβαστούπολη

Επειτα από αρκετές μέρες επιθέσεων με ρωσικά drones - καμικάζι εναντίον ουκρανικών πόλεων, ιδίως εναντίον του Κιέβου, συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη Χερσόνησο της Κριμαίας ενεργοποιήθηκαν τη Δευτέρα για να αναχαιτίσουν ουκρανικά drones.

Δύο ουκρανικά UAVs καταρρίφθηκαν στους αιθέρες της Σεβαστούπολης, έδρα στρατηγικής σημασίας ναυτικής βάσης, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι «οι αντιαεροπορικές άμυνές μας συνεχίζουν να απωθούν επιθέσεις».

Η Σεβαστούπολη είναι η κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το λιμάνι της έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της Ουκρανίας με UAVs, με την πιο πρόσφατη να γίνεται γνωστή στις 30 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα πάντως με τον Β. Ζελένσκι, η Ρωσία σχεδιάζει μια παρατεταμένη εκστρατεία επιθέσεων με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Shahed» για να «εξαντλήσει» την Ουκρανία και την αεράμυνά της.

Επικρίσεις για το χτύπημα στη Μακιίβκα

Επικρίσεις διατυπώνονται στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά τον θάνατο 63 Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία - σύμφωνα με τον απολογισμό του ρωσικού υπουργείου Αμυνας - από ουκρανικό πλήγμα στην πόλη Μακιίβκα και αποτελούν τη βαρύτερη απώλεια από μία μόνο επίθεση την οποία έχει παραδεχτεί η Μόσχα από την αρχή της εισβολής.

Το ουκρανικό επιτελείο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι πραγματοποίησε αυτό το πλήγμα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη Μακιίβκα, πόλη ανατολικά του Ντονέτσκ, στα εδάφη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τα αμερικανικά συστήματα HIMARS και έπληξαν «ένα κέντρο προσωρινής ανάπτυξης».

Η ανακοίνωση γι' αυτές τις βαριές απώλειες προκάλεσε αμέσως επικρίσεις εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης. Μεταξύ άλλων, ο αυτονομιστής πρώην αξιωματούχος Ιγκόρ Στρέλκοφ κατήγγειλε ότι είχαν αποθηκευτεί πυρομαχικά σ' αυτό το μη προστατευόμενο κτίριο.

Οι Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές ανέφεραν ότι εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στη Μακιίβκα και κατηγόρησαν τους στρατιωτικούς διοικητές ότι δεν διδάχθηκαν από προηγούμενα λάθη τους.

Τη Δευτέρα το βράδυ ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν στην περιφέρεια της πόλης Κραματόρσκ, όπου έχει μεταφερθεί η ουκρανική διοίκηση της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα υψηλής ακρίβειας για να πραγματοποιηθούν τα πλήγματα κοντά στο Κραματόρσκ και στην περιφέρεια του Χαρκόβου, υποστηρίζοντας ότι σκοτώθηκαν «περισσότεροι από 70 ξένοι μισθοφόροι».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο στρατός του έχει καταρρίψει από την αρχή του 2023 περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε.

Ο αρχηγός του Γενικού Εεπιτελείου δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει μέχρι τώρα απελευθερώσει «40% των εδαφών που είχαν καταληφθεί μετά τις 24 Φλεβάρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου