Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Απλησίαστα τα προϊόντα διατροφής για τον λαό


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 ...εκτοξεύονται τα κέρδη των σουπερμαρκετάδων

Απλησίαστα πλέον γίνονται όλα τα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, με τις τιμές να έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει. Οι τιμές στα προϊόντα «διατροφής και ποτών» αυξήθηκαν κατά 14,1% και στην Ενέργεια κατά 17,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα προϊόντα διατροφής μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 15,5% τον μήνα Δεκέμβριο!

Μάλιστα, ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνας κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στα τρόφιμα, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σημειώθηκαν αυξήσεις:

- 25,6% στα γαλακτοκομικά

- 21,7% στα έλαια

- 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά

- 17,8% στα κρέατα.

Ακριβότερα κατά 13,1% είναι τα λαχανικά. Αυξήσεις 18,1% υπήρξαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7% στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι» σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%! Αποκλιμάκωση σημειώθηκε στις τιμές του ρεύματος κατά 8,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών. Κάτι που βέβαια δεν έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται διαρκώς ο αριθμός των απλήρωτων λογαριασμών αλλά και οι διακανονισμοί προς τις εταιρείες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 85% για οικιακούς καταναλωτές! Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα έχει μοιράσει το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας, με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Απογειώνονται τα κέρδη των ομίλων

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» αντιμετωπίζει την ακρίβεια, ενώ παρουσιάζει τα διάφορα pass ως διέξοδο στο πρόβλημα. Ομως, διαψεύδεται πανηγυρικά για άλλη μια φορά, αφού σύμφωνα με ενώσεις των καταναλωτών, το 55% δεν εμπιστεύεται πλέον το «καλάθι του νοικοκυριού», το 65% αρνείται να ψωνίσει αυτά τα είδη και κατευθύνεται κυρίως στις προσφορές, που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ταυτόχρονα, η τακτική της μείωσης των ποσοτήτων προϊόντων που διατηρούν όμως την τιμή τους, επεκτείνεται πλέον σε 750 προϊόντα!

Τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν αμείωτα τις περικοπές, όμως την ίδια στιγμή τα κέρδη στους ομίλους των σούπερ μάρκετ εκτοξεύονται... Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 9,9%, με τον όγκο των πωλήσεων να υποχωρεί κατά 3,7%.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προαναγγέλλει τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, με σκοπό να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά πάνω από το 2% ο πληθωρισμός. Αυτό αναμένεται να γίνει στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και προφανώς θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τα χρεωμένα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σημείωσε επιβράδυνση όσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, στα αστικά επιτελεία προκαλεί ανησυχία τόσο το γεγονός της παραμονής σε υψηλά επίπεδα όσο και το ότι ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τιμές τροφίμων και καυσίμων) επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%!

Ειδικότερα, στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, ενώ στο 8,5% έφτασε στην Ευρωζώνη. Οι τιμές στην Ενέργεια κατέγραψαν αύξηση κατά 17,2%, στα τρόφιμα και στο αλκοόλ κατά 14,1% και σε άλλα αγαθά αυξήθηκαν κατά 6,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, η Eurostat προσδιόρισε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 7,6% έναντι 7,2% που τον υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου