Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Στο εκτελεστικό απόσπασμα η Κυριακάτικη αργία

 
Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την υποτιθέμενη προστασία των καταναλωτών, που μεταξύ άλλων ενσωματώνει μία ευρωπαϊκή οδηγία και ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, με τη μέθοδο της λήψης απόφασης από τις τοπικές αρχές και τους δήμους, εξέφρασε και στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ. 

Συγκεκριμένα, ζήτησε την απόσυρση των άρθρων 18 και 19 για την κυριακάτικη αργία, που ενσωματώνουν όλα τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων (8 Κυριακές τον χρόνο, επιπλέον 2, ανοιχτά όλες τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές από Μάη έως - Οκτώβρη) και αίρουν τα όποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι σήμερα, δίνοντας την δυνατότητα να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου. 

Στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο χτυπιούνται τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται στο εμπόριο όσο και των μικρών αυτοαπασχολουμένων που θα δουλεύουν νυχθημερόν για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, επισήμανε χαρακτηριστικά. 

Για το καλάθι του νοικοκυριού, ο Γ. Δελής υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την φτώχεια δεν απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την ασκούμενη πολιτική.

Εάν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τους οικονομικά αδύνατους, υπογράμμισε, θα δεχόταν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα, για γενναία μείωση και πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης, γενναίες αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και συντάξεων. Επίσης, θα επανέφερε τις τριετίες που τις έχουν κόψει όλες οι κυβερνήσεις, μειώνοντας παραπέρα τους μισθούς.  

Οι καταναλωτές έχουν ανάγκη προστασίας από την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική


Το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του υπ. Ανάπτυξης για την «προστασία των καταναλωτών» επισήμανε στην τοποθέτησή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μιλώντας στο πλαίσιο της ακρόασης των εμπλεκόμενων φορέων.

Κατήγγειλε τις ευθύνες της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης για την καθήλωση μισθών και συντάξεων εδώ και 13 χρόνια αλλά και για τις παγωμένες τριετίες. «Οι καταναλωτές εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι έχουν ανάγκη προστασίας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική» επισήμανε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία της. 

Για το νομοσχέδιο, σημείωσε πως τα άρθρα 18 και 19, στέλνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα την κυριακάτικη αργία και το ωράριο, ικανοποιώντας ουσιαστικά την πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για 7ήμερη, 24ωρη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. 

Ζήτησε την απόσυρση τους, καθώς προβλέπουν την λειτουργία των καταστημάτων για όλες τις ώρες της μέρας και όλες τις μέρες της εβδομάδας ενσωματώνοντας όλους τους αντιδραστικούς νόμους και υπουργικές αποφάσεις της νυν και των προηγούμενων κυβερνήσεων που ξήλωσαν βήμα - βήμα την κυριακάτικη αργία και ξεχείλωσαν το ωράριο  και το σταθερό εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων. 

Υπενθύμισε ότι το 2013, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ νομοθέτησε για ανοιχτές Κυριακές, 7 φορές τον χρόνο. Το 2017, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθέτησε για ανοιχτές όλες τις Κυριακές του χρόνου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «σημαντικό» έργο του ΣΥΡΙΖΑ» αποτελειώνει το θέμα φέρνοντας επιπλέον αντεργατικά μέτρα. 

Κατήγγειλε ότι κάτω από γενικές και ασαφείς αναφορές περί τουριστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, δεν υπάρχει Κυριακή που να μην δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα με αποτέλεσμα οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν 12ωρα, σε συνθήκες εντατικοποίησης με διάφορα προσχήματα όπως εορταστικό ωράριο, εκπτωτικές περίοδοι, black Friday, «κόκκινες και λευκές» νύχτες. 

Προκλητική η κυβέρνηση απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους


Η τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προκάλεσε την αντίδραση του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη που ούτε λίγο, ούτε πολύ, παρουσίασε ως χάρη (!) το γεγονός ότι οι εμποροϋπάλληλοι πληρώνονται τις Κυριακές που δουλεύουν, παραβλέποντας την εργασιακή και σωματική εξουθένωση που τούς προκαλεί η συνεχής δουλειά με τα εξαντλητικά ωράρια και την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Σε μια προσπάθεια, δε, να υπερασπιστεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου και το πάγιο αίτημά τους για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ο Αδ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε το γνωστό αντεργατικό κλισέ, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, όταν η δουλειά του εργοδότη πάει καλά (!) γιατί τους συμφέρει, όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν μισθούς και δικαιώματα να κατακρεουργούνται στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.  

Απάντηση στον υπ. Ανάπτυξης, έδωσε ο Γ. Δελής βουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τονίζοντας πως η πληρωμή των εμποροϋπαλλήλων δεν είναι χάρη εκ μέρους της κυβέρνησης ή των εργοδοτών, αλλά υποχρέωσή τους. Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτή η αμοιβή, είναι ελάχιστη μπροστά στην εξουθένωση των εργαζομένων αλλά και στους μισθούς πείνας που έχουν κατοχυρώσει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

3 σχόλια:

  1. Καθιερώνεται η Κυριακή Αργία στην Ελλάδα
    Η καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που ψήφισε ειδικό νόμο, ο οποίος δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1909 και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, στις 2 Ιανουαρίου 1910.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/01/blog-post_879.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο οι αντιστάσεις παραμένουν κατώτερες των περιστάσεων, τόσο θα ξεσαλώνουν οι εκμεταλλευτές.
    Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσει ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά
      Αν δεν τους σταματήσουμε, δεν θα σταματήσουν.
      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου