Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Στρωμένη με κάλπικα διλήμματα και υποσχέσεις η «πορεία στο λαό»


«Με την δημοκρατία ή την εκτροπή» είναι το κάλπικο δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο Περιστέρι, συνοδεύοντας την περιβόητη «πορεία στο λαό» με ψευδεπίγραφες υποσχέσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» μέσα στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα. Την ίδια άλλωστε τακτική ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, όταν πότε με διλήμματα του τύπου: «Παλιό ή νέο» (2015) ή  «Πρόοδος ή συντήρηση» (2019), προσπαθούσε να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ απ' την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να συγκροτηθεί ισχυρή «προοδευτική» κυβέρνηση, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για «ανιστόρητο διμέτωπο» που «διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Για το περιεχόμενο της κατ' όνομα «προοδευτικής διακυβέρνησης», επιδόθηκε σε ένα ακατάσχετο υποσχεσιολόγιο, που συνόψισε στο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού», και που η αξία του εκμηδενίστηκε αυτοστιγμής με τη δέσμευσή του για στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, που ναρκοθετεί την ικανοποίηση των στοιχειωδέστερων λαϊκών αναγκών.

Απευθυνόμενος στο εγχώριο κεφάλαιο, διαβεβαίωσε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει την «κοινωνική συνοχή», όπως ονομάζουν την υποταγή των εργαζόμενων στη αντιλαϊκή «σταθερότητα» που έχει ανάγκη. Υπενθύμισε, μάλιστα, με νόημα πόσο σκληρά εργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει «δημοσιονομική εξυγίανση» με «ματωμένα πλεονάσματα».

Στον αντίποδα εμφάνισε σαν «παράγοντα και παραγωγό της αστάθειας» τον πρωθυπουργό, τον οποίο για πολλοστή φορά ενοχοποίησε προσωπικά, ξεπλένοντας εμμέσως πλην σαφώς τη ΝΔ. Παρουσίασε δε την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση σαν παρέκκλιση και υποσχέθηκε «επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Την ευρωενωσιακή βαρβαρότητα δηλαδή που ασπάζεται και ο ίδιος με τις δεσμεύσεις που ανέπτυξε περί «αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων» ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας», επενδύσεις κοκ. «Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε αυτό το όραμα πράξη» διαβεβαίωσε.

Σε μια άλλη εκδοχή της αλήστου μνήμης υπόσχεσης για κατάργηση των μνημονίων «μ' ένα νόμο κι ένα άρθρο», δεσμεύτηκε ότι τάχα «θα καταργήσουμε απ' τις πρώτες μέρες όλες εκείνους τους νόμους και διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα». Δηλαδή όλους εκείνους τους νόμους που ο ίδιος έφερε ως κυβέρνηση,  είτε στήριξε ως αντιπολίτευση ψηφίζοντας πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου