Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Για σκληρές και κρίσιμες μάχες προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα


 Αποφάσεις αποστολής όλο και πιο σύγχρονων και επιθετικών εξοπλισμών, ενώ παράλληλα «τρέχουν» σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης

 «Mέγιστη κλιμάκωση» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται τους επόμενους μήνες και τα δυο στρατόπεδα προετοιμάζονται για τις «πιο κρίσιμες μάχες».

Το Κίεβο ζητά τη μέγιστη στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη του ΝΑΤΟ. Τα πρώτα δυτικά σύγχρονα βαρέα άρματα μάχης από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη - Leopard, Challenger, Abrams - αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία Μάρτη ή Απρίλη και ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Παράλληλα το νέο στρατιωτικό πακέτο των ΗΠΑ ύψους 2 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για χτυπήματα στα μετόπισθεν, ενδεχομένως και σε ρωσικό έδαφος, ενώ έχει ανοίξει «για τα καλά» η συζήτηση στη Δύση για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

Ολοι αυτοί οι σύγχρονοι, πιο επιθετικοί εξοπλισμοί που στέλνονται ή συζητιέται να σταλούν στην Ουκρανία, δείχνουν τις προθέσεις η ιμπεριαλιστική σύγκρουση να τραβήξει «μέχρι τέλους» και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

CIA: Κρίσιμες μάχες τους επόμενους έξι μήνες

Το «κλειδί» της σύγκρουσης «είναι στο πεδίο της μάχης τους επόμενους έξι μήνες», εκτίμησε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Αυτό περιλαμβάνει να γίνει ξεκάθαρο στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία, αλλά μήνα με τον μήνα, διατρέχει όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσει το έδαφος που έχει καταληφθεί», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, η Ρωσία σχεδιάζει μια μεγάλη επίθεση, στην επέτειο ενός έτους από την εισβολή (24 Φλεβάρη) και παρατηρείται στρατιωτική κινητοποίηση στα ρωσικά σύνορα, ενώ υπενθύμισε πως η Ρωσία έχει επιστρατεύσει 300.000 - 500.000 στρατιώτες.

«Οι κυριότερες μάχες μένουν ακόμα να έρθουν σε 2-3 μήνες. Αυτοί θα είναι καθοριστικοί μήνες του πολέμου», εκτίμησε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προσθέτοντας πως η Μόσχα εξοπλίζεται, διεξάγει ασκήσεις, εκπαιδεύει.

Η Μόσχα προετοιμάζεται αντίστοιχα για μια νέα μεγάλη επίθεση, ώστε να επεκτείνει και να εδραιώσει την κυριαρχία της στα κατακτημένα εδάφη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, αναγνώρισε ότι δεν ελέγχεται πλήρως το Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και θα συνεχιστεί η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Καθώς νέα όπλα στέλνονται από τη συλλογική Δύση, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό το δυναμικό της για να απαντήσει» στο μέτωπο, επισήμανε.

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν τόνισε ότι «μας απειλούν με τα γερμανικά Leopard» και η απάντηση της Ρωσίας «θα ξεπερνά τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων».

Οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο, απωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πιο μακριά από τα σύνορα για να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και «ο στόχος τώρα είναι να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό αρκετά ώστε να μην αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας».

Στα μέτωπα της Ουκρανίας η Ρωσία ανέπτυξε τεθωρακισμένο τρένο «οπλισμένο μέχρι τα δόντια», όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για την καταστροφή εχθρικών στόχων σε έδαφος και αέρα.

Στο μεταξύ, στη Λευκορωσία τέθηκαν σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander, με βεληνεκές έως και 500 χλμ., έχουν αναπτυχθεί τα συστήματα αεράμυνας S-400, ενώ η Ρωσία εκπαιδεύει λευκορωσικά πληρώματα για στρατηγικά αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Θεμελιώδης η συζήτηση στο ΝΑΤΟ για τα μαχητικά αεροσκάφη

Η δημόσια συζήτηση για το αν θα αποσταλούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16» επαναφέρει ένα ερώτημα, το οποίο απαιτεί συνολική απάντηση από το ΝΑΤΟ, σημειώνει χαρακτηριστικά ανάλυση του CNN, σχετικά με τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για τους όρους τερματισμού του πολέμου και τι θεωρείται «νίκη» της Δύσης στην Ουκρανία, μέχρι «ποιο σημείο» θα πρέπει να αποδυναμωθεί η Ρωσία ώστε να εξυπηρετηθούν ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα με βάση και την άνοδο της Κίνας κ.λπ.

«Στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι απλώς να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξασφαλίσει την επιβίωσή της ή να τη βοηθήσουν να εκδιώξει τη Ρωσία από όλη της την επικράτεια και να εξασφαλίσει την ήττα του Ρώσου Προέδρου;», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρόσφατα, η δεξαμενή σκέψης του αμερικανικού Πενταγώνου «RAND» εξέδωσε έκθεση για την Ουκρανία με τίτλο «Αποφεύγοντας έναν μακρύ πόλεμο», σημειώνοντας πως τα συμφέροντα των ΗΠΑ «συχνά ευθυγραμμίζονται, αλλά δεν είναι ταυτόσημα με τα ουκρανικά συμφέροντα». Εξάλλου, το ουκρανικό όραμα για ανάκτηση όλων των εδαφών, δίκες εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας και αποζημιώσεις (ζητήματα βεβαίως που επισήμως διατυπώνονται και από τους ηγέτες του ευρωατλαντικού μπλοκ), χαρακτηρίζεται «αισιόδοξο» και «απίθανο».

Σύμφωνα με την έκθεση, η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ζημιά στη Ρωσία, επομένως «η περαιτέρω σταδιακή αποδυνάμωσή της δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό όφελος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι «ενδέχεται να γίνει μη βιώσιμη μετά από ορισμένη περίοδο», ενώ παράλληλα η Ρωσία μπορεί να «αναστρέψει τα ουκρανικά κέρδη στο πεδίο της μάχης».

Στο μεταξύ, η σύγκρουση «απορροφά» την προσοχή και τους πόρους των ΗΠΑ από άλλες παγκόσμιες προτεραιότητες, όπως η Κίνα, ενώ ωθεί τη Μόσχα πιο κοντά στο Πεκίνο.

Η έκθεση προτείνει οι ΗΠΑ να «εξαρτήσουν τη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια με μια ουκρανική δέσμευση για διαπραγματεύσεις», να δώσουν στο Κίεβο «δεσμεύσεις ασφαλείας», αλλά «όχι τόσο δεσμευτικές όσο οι συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυνας που υπογράφουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη, ή ένταξη στο ΝΑΤΟ». Η Ουάσιγκτον καλείται επίσης να δώσει στη Μόσχα διαβεβαιώσεις για «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και να θέσει «προϋποθέσεις για ελάφρυνση των κυρώσεων».

Για να μη θεωρηθεί πως η RAND είναι κανένα ...«περιστέρι της Ειρήνης», πρόκειται για δεξαμενή σκέψης που ιδρύθηκε το 1948 από το στρατιωτικό - βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ, παρέχοντας στο Πεντάγωνο συμβουλές για δεκαετίες.

Το 2019 πρότεινε σχέδιο να αντιμετωπιστεί η «υπερέκταση και ανισορροπία» της Ρωσίας με οικονομικές κυρώσεις, αποστολή όπλων στην Ουκρανία, προώθηση εξεγέρσεων στην Κεντρική Ασία και ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.

Αλλά και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», που ξεχωρίζει για τα καλέσματά της προς τη γερμανική κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αποστολή πιο επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο που αναφέρει: «Οσο πικρό και αν είναι: Μια νίκη της Ουκρανίας καθίσταται καθημερινά όλο και πιο απίθανη». «Ο στρατός του Κιέβου χάνει ανθρώπους και υλικό, ο εχθρός είναι σε καλύτερη κατάσταση και διαθέτει τεράστια εφόδια. Δεν είναι απορίας άξιο ότι Δυτικοί διπλωμάτες μιλούν όλο και πιο συχνά για εκεχειρία» και «το αποτέλεσμα θα είναι μια ακρωτηριασμένη Ουκρανία».

Νέοι προβληματισμοί για τη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας

Ειδικότερα η προσέγγιση της Ρωσίας με την Κίνα, που εντείνεται μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προβληματίζει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, καθώς φαίνεται πως ωφελεί σημαντικά το Πεκίνο, ενώ βοηθάει τη Μόσχα να επιβιώνει των κυρώσεων.

Ενα από τα ζητήματα που ανέδειξε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την περιοδεία του στην Ασία την περασμένη βδομάδα, ήταν ότι η αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ασία αλλά και για την Ευρώπη.

Καθόλου τυχαία ο διευθυντής της CIA, που «πηγαινοέρχεται» τον τελευταίο καιρό σε συναντήσεις με Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στάθηκε επίσης στη «δέσμευση» που δείχνει το Πεκίνο στη συνεργασία με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η διμερή τους συνεργασία.

«Ειρηνευτικό σχέδιο» φέρεται ότι πρότειναν οι ΗΠΑ

Σε ένα τέτοιο φόντο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο στη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω καναλιών της CIA, δημοσίευσε η ελβετική «Neue Zuercher Zeitung», επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς.

«Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας (σ.σ. περίπου όσο το μέγεθος του Ντονμπάς), με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει.

Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική: «Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».

Η NZZ αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Μπάιντεν θέλει να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Στα μέσα Γενάρη, ο Μπάιντεν φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έδωσε εντολή στον επικεφαλής της CIA να αξιολογήσει εάν το Κίεβο και η Μόσχα ήταν πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδές. Σύμφωνα με το «Newsweek», εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως το ελβετικό δημοσίευμα «δεν ήταν ακριβές», ενώ αξιωματούχος της CIA το χαρακτήρισε «εντελώς ψευδές».

Η ΕΕ θέλει να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Ουκρανία

Σε μια ακόμη κίνηση για να αυξήσει το «πάτημα» της ΕΕ στην Ουκρανία και να έχει σημαντική μερίδα επενδύσεων στην ανοικοδόμηση, διοργανώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο, παρουσία πολυμελούς ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η σύνοδος θα εξέταζε επίσης τα βήματα που έχει κάνει η Ουκρανία προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει στις 30.000 τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει σε διάφορα κράτη - μέλη και θα παράσχει 25 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος εκπαιδευτής Ουκρανών στρατιωτικών μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.

Σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται και το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, το οποίο αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων θα θέτει στο στόχαστρο εξαρτήματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου