Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους!


Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του και είναι αυτό που αποφασίστηκε στη σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 8 Γενάρη.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στέλνουν το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα - ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων», που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα και διαχρονικά προβλήματά τους, και διεκδικούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και να ζουν από τον μόχθο τους:

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ειδικά για το βαμβάκι: Αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό.

-- Να δοθούν άμεσα τα χρήματα στα προϊόντα όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος: Μήλα, ροδάκινα - νεκταρίνια, κάστανα. Να ανακοινωθεί το ποσό για ενίσχυση σε αχλάδια, βερίκοκα και σταφύλια που έχει δεσμευτεί το υπουργείο. Να ενταχθούν σε αυτά τα προϊόντα τα κεράσια και η σταφίδα. Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ το στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι επιλεκτικά, όπως έγινε.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.


Με το ισχυρό μπλόκο της Καρδίτσας που στήθηκε, την περασμένη Δευτέρα, κάτω από την Εθνική οδό Ε65 από εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών του νομού, αλλά και συναδέλφων τους από τα Τρίκαλα, να δίνει το αγωνιστικό πρόσταγμα και με τα μπλόκα και τις άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, η αγροτιά συνεχίζει και κλιμακώνει την πάλη της για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Τα αιτήματα που προβάλλουν με την αγωνιστική κινητοποίησή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτούς, αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Οι αγρότες παλεύουν για να μείνουν στο χωράφι και στον τόπο τους

Διότι με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί εξαιτίας του πολύ υψηλού και συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού, των περικοπών της ΚΑΠ της ΕΕ στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, των ζημιών από την κακοκαιρία και τις ασθένειες στην παραγωγή και στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, δεν μπορούν, πλέον, να τα βγάλουν πέρα, δεν μπορεί η αγροτική και κτηνοτροφική οικογένεια να ζήσει αξιοπρεπώς.

Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής στο χωριό έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως και οι άλλοι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων, καλούνται να πληρώσουν τα πανάκριβα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, τους φουσκωμένους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στα νοίκια των παιδιών τους που σπουδάζουν, γενικότερα για όλα τα έξοδα της λαϊκής οικογένειας που είναι πιασμένη στον «ιστό της ακρίβειας», προκειμένου ν' αυγαταίνουν κι άλλο τα αμύθητα κέρδη μιας δράκας εμποροβιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διατροφής και της Ενέργειας.

Μπορούν να δουν πιο καθαρά ποιον έχουν απέναντί τους...

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που, κατά τόπους, οργανώνονται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες και συντονίζονται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συναντούν την πλήρη και προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους.

Μια άρνηση που συνδυάζεται με την κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα της αγροτιάς - ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «εθιμικές αγροτικές κινητοποιήσεις κάθε χειμώνα» - και με τα αποπροσανατολιστικά και παραπλανητικά ψεύδη πως τάχα η κυβέρνηση λύνει αγροτικά προβλήματα, ενώ συνοδεύεται από την προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών, όπως έγινε με τη βίαιη επίθεση με χημικά και ρόπαλα από τα ΜΑΤ στο μπλόκο της Καρδίτσας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ πετάει στην ...εξέδρα τις ευθύνες της, λέγοντας ότι «τα προβλήματα είναι συγκυριακά και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες» και, από την άλλη, επικαλείται ως λύσεις τα ψίχουλα, που δίνονται στο πλαίσιο των σφιχτών «δημοσιονομικών δεδομένων».

Αμέριστη συνδρομή στην κυβέρνηση παρέχουν τα μεγάλα ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, τα οποία, αν και η αγροτική κινητοποίηση διαρκεί ήδη μια βδομάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, κάνουν ό,τι μπορούν για να τη θάψουν, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι, ως φερέφωνα των ταξικών συμφερόντων και των πολιτικών επιλογών μιας χούφτας πλουτοκρατών, «βγάζουν σπυράκια» μπροστά σε οποιαδήποτε λαϊκή αγωνιστική κινητοποίηση. Οπως κάνουν πάντα, στην αρχή επιχειρούν να αποκρύψουν την αγροτική κινητοποίηση και όταν αυτή φουντώνει τόσο ώστε να μην μπορούν αυτό να το πετύχουν, επιτίθενται με μένος εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών, επιχειρώντας να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους και να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος τους.

Αβάντα στην κυβέρνηση προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε σιωπά εντελώς σχετικά με την αγροτική κινητοποίηση και τα αιτήματά της είτε - ενόψει και των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών - αναλώνεται σε γενικολογίες περί ύπαρξης αγροτικών προβλημάτων, χωρίς να τάσσεται υπέρ των συγκεκριμένων αγροτικών διεκδικήσεων, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί από τους αγρότες το γεγονός ότι και η δική του κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική και την ίδια τακτική αντιμετώπισης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στον ίδιο «ντορό» κινούνται το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού δρόμου», που συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί την ταφόπλακα της ελληνικής μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τους παραπάνω συνδράμουν και διάφοροι «πρόθυμοι» συνδικαλιστές, που προσπαθούν να κρατήσουν τους αγρότες μακριά από τα μπλόκα, υπονομεύουν τη μάχη που δίνουν, καλλιεργώντας τη λογική της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», αναπαράγουν τις συκοφαντίες της κυβέρνησης για «εθιμικές» κινητοποιήσεις. Δεν απαντάνε όμως στο ερώτημα: Γιατί πέρσι συμμετείχαν στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις με τα ίδια ακριβώς αιτήματα και τι τους εμποδίζει φέτος, που τα προβλήματα είναι ακόμα πιο οξυμένα;

Μαχητική στήριξη στην πάλη των βιοπαλαιστών αγροτών

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στέκεται το ΚΚΕ, δηλώνοντας καθαρά και ξάστερα ότι υποστηρίζει πλήρως τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις τους και στηρίζει σταθερά τις μορφές πάλης που το ίδιο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αποφασίζει μέσα από συλλογικές, μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ σε καθημερινή βάση κλιμάκια του Κόμματος επισκέπτονται τα μπλόκα.

Από τις πρώτες μέρες της κινητοποίησης ξεκίνησε να εκδηλώνεται η συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς από εργατικά σωματεία, από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της σπουδάζουσας νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων.

Μια λαϊκή αλληλεγγύη που, όπως έχει αποδειχτεί σε όλες τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, δίνει πρόσθετη δύναμη και αποτελεσματικότητα στον αγώνα.

Αλλωστε, όπως έχει ιδιαίτερα τονίσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, ο αγώνας είναι κοινός, αφού κοινή είναι η ρίζα και η πηγή των λαϊκών προβλημάτων - η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου - κοινά τα αιτήματα, κοινοί οι στόχοι.

Πολλά μπορούν να κερδηθούν αρκεί ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του

Το μήνυμα της ανυποχώρητης πάλης, κόντρα στη «λογική» της μοιρολατρίας και της υποταγής, που στέλνει η αγροτιά έχει πολύ μεγάλη σημασία, και μαζί με μια σειρά από άλλες εστίες αγώνα δίνει κουράγιο στον λαό, δείχνει τη μόνη διέξοδο, αυτή της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης.

Το γεγονός δε ότι με τον συνεχή αγώνα τους στους δρόμους οι αγρότες καταφέρνουν κατά καιρούς να αποσπούν κατακτήσεις, αν και παραμένουν μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους, διαμηνύει σε όλο τον λαό ότι η οργανωμένη αγωνιστική διεκδίκηση, ο συντονισμός «από τα κάτω», μέσα από τους συλλόγους τους και το ζωντάνεμά τους είναι όρος για να μεγιστοποιείται η πίεση σε κάθε κυβέρνηση, για να παίρνουν ανάσες επιβίωσης.

Δείχνει ότι πολλά μπορούν να κερδηθούν αρκεί ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, να βγει στον αγώνα παίρνοντας στα χέρια του την υπόθεση της σωτηρίας του, χωρίς να την περιμένει από κανέναν «σωτήρα».


Π. Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου