Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Η εξουσία αρέσκεται στη μυρωδιά των πολιτιστικών σκουπιδιών.


 Δυστυχώς δέν είναι καινοτομία τής τωρινής κυβέρνησης, άν καί κάνει τό παν γιά νά κατοχυρώσει τήν... «πατέντα».

Η εξουσία αρέσκεται στη μυρωδιά των πολιτιστικών σκουπιδιών.

Το υπουργείο Πολιτισμού δείχνει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το ένδοξο παρελθόν. Δεν λέω, καλή και άγια η πολιτιστική κληρονομιά, ο Παρθενώνας και το Θησείο και οι βυζαντινές εκκλησίες, αλλά υπάρχει και ο σύγχρονος πολιτισμός για τον οποίο το κράτος συστηματικά κωφεύει. Η υπουργός του χαρίζει υποτιμητικές γκριμάτσες στο άκουσμα του ονόματος ζωντανών θρύλων όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, όταν οι απόψεις δεν συμπίπτουν. Ο Μάνος Χατζιδάκις έλεγε: «Την ανυπαρξία πολιτισμού, άλλωστε, αποδεικνύει και η ύπαρξη υπουργείου Πολιτισμού. Παλαιότερα δεν υπήρχε υπουργείο Πολιτισμού. Υπήρχε υπουργείο Παιδείας. Από την ώρα που τα απολυταρχικά καθεστώτα ανακάλυψαν τη σημασία του πώς να καθοδηγούν και πως να επιβάλλουν πολιτισμό, έφτιαξαν και ομώνυμο υπουργείο. Με πρώτο διδάξαντα τον Γκαίμπελς».

Στην χώρα του στρατηγού Δεκαβάλα, οι καλλιτέχνες, γίνονται δρόμοι, προτομές και πλατείες, μετά τον θάνατό τους, ενώ ζούνε με χίλιες στερήσεις και πεθαίνουν, ως επί το πλείστον, στην ψάθα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που έγινε δρόμος και πλατεία, έλαβε πάμπτωχος την παραμονή του θανάτου του τον «Σταυρό του Σωτήρος» που του απένειμε το επίσημο κράτος.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης, που επίσης έγινε δρόμος και πλατεία, στα γεράματά του γύριζε άρρωστος στις ταβέρνες, μαζί με το γιο του, και «έβγαζε πιατάκι» για να ζήσει.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, δρόμος και πλατεία και αυτός, γράφει στην αυτοβιογραφία του: «Σαράντα ολόκληρα χρόνια μου ’φαγε η νύχτα τα σπλάχνα, μ’ έφαγε ολόκληρο. Και τι απόλαυσα νομίζεις; Δουλεύω ακόμα για να ζήσω».

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, η Σωτηρία Μπέλλου και ένας μακρύς κατάλογος καλλιτεχνών που τιμήθηκαν από το επίσημο κράτος με προτομές και ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών, πέθαναν αβοήθητοι και πάμπτωχοι. Μήπως θα προτιμούσαν μια καλύτερη ζωή από την υποκριτική τιμή και τις παράτες της πολιτείας;.??


Dimitris_Mitsotakis.Kαλλιτέχνης τραγουδοποιός-Τραγουδιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου