Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο και παρασκηνιακά παζάρια για «ειρηνευτικές» διευθετήσεις


 Ενώ όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για όξυνση των μαχών την άνοιξη και ένταση της αντιπαράθεσης σε βάθος χρόνου

 Με στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο και παρασκηνιακά παζάρια για μία «ειρηνευτική» συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου, «δεμένη» με περισσότερη ΝΑΤΟική «δέσμευση» και περισσότερους σύγχρονους δυτικούς εξοπλισμούς στο Κίεβο, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό γι' αυτά τα παρασκηνιακά παζάρια, αλλά και για τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ μπροστά στην «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης, είναι δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ) σύμφωνα με το οποίο Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία επεξεργάζονται μια «αμυντική συμφωνία» που θα κατοχυρώνει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας μετά τον τερματισμό του πολέμου, θεωρώντας ότι η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου ενδεχομένως θα ενθαρρύνει το Κίεβο να ξεκινήσει «ειρηνευτικές» συνομιλίες με τη Ρωσία αργότερα φέτος.

Ο εν λόγω σχεδιασμός μάλιστα «διέρρευσε» τις ίδιες μέρες που η Κίνα παρουσίασε το δικό της «ειρηνευτικό» σχέδιο για την «πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», με την Ουάσιγκτον να απαντά ότι το Πεκίνο έχει ταχθεί «πολύ ξεκάθαρα» με το μέρος της Μόσχας.

Σχέδιο μεταπολεμικής ΝΑΤΟικής «αμυντικής» συμφωνίας με το Κίεβο

Η WSJ επικαλείται αξιωματούχους των τριών κυβερνήσεων (Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας), σημειώνοντας πως ορισμένοι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν κατά πόσο οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ανακτήσουν όλα τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει η Ρωσία από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, ενώ σημειώνονται αμφιβολίες και για το κατά πόσο τα κράτη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να στηρίζουν στρατιωτικά μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ, αναφέρει το δημοσίευμα, ενέκρινε προσχέδιο συμφωνίας το οποίο δίνει στην Ουκρανία ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση σε ΝΑΤΟικούς, σύγχρονους εξοπλισμούς «μεταπολεμικά». Η προτεινόμενη ΝΑΤΟική συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ούτε δεσμεύσεις που απορρέουν από το άρθρο 5, δήλωσαν αξιωματούχοι των τριών χωρών, αλλά εγγυήσεις για πρόσβαση του Κιέβου σε ένα μεγάλο εύρος ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων, για εκσυγχρονισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και για πιο στενή ένταξή τους στις εφοδιαστικές αλυσίδες των δυτικών πολεμικών βιομηχανιών.

Εξάλλου, η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε σύγχρονα ΝΑΤΟικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη, πιθανώς για «μετά το τέλος του πολέμου», ενώ η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να ενισχύει μακροπρόθεσμα με βαρύ εξοπλισμό την Ουκρανία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο φέρονται να συμφωνούν με το σχέδιο παραπέρα πρόσδεσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ως ένα «κίνητρο» για να ξεκινήσει αυτή συνομιλίες με τη Ρωσία, πάντα «όποτε το αποφασίσει το Κίεβο».

Το δημοσίευμα της WSJ κάνει λόγο για πρόταση «ειρηνευτικής» συμφωνίας η οποία ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από Βρετανό αξιωματούχο, «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να παρέχει μια καθαρή προσφορά στην Ουκρανία, ώστε να δώσει στον Πρόεδρο Ζελένσκι μια πολιτική νίκη, την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στη χώρα του ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε δε ότι «οι πόλεμοι της Ρωσίας έχουν μια τάση να παγώνουν και μετά να ξεπαγώνουν, γι' αυτό η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγαλύτερες εγγυήσεις από εμάς».

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στη συνάντηση στο Παρίσι με τον Ζελένσκι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, του πρότειναν να αρχίσει να σκέφτεται ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Μόσχα και να πάρει «δύσκολες αποφάσεις».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω σενάρια. Πάντως η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη μετά τον πόλεμο, ώστε να αποτρέπεται περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα εναντίον της.

Ολα αυτά μαρτυρούν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη «έχει μέλλον» και σε βάθος χρόνου όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για μια τέτοια προοπτική.

Στο ίδιο πνεύμα, την Παρασκευή οι ηγέτες του G7 δήλωσαν έτοιμοι για «εγγυήσεις ασφαλείας και άλλες δεσμεύσεις ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί, να εξασφαλίσει ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον και αποτροπή μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας».

Στο μεταξύ, τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την Ουκρανία ώστε την άνοιξη να μπορέσει να πραγματοποιήσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και στα νότια.

Η Γερμανία αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών

Σε ένα τέτοιο φόντο η Γερμανία θα αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα επαρκή ανταλλακτικά και ικανότητα επισκευής στην «αμυντική» της βιομηχανία, μετά από έναν χρόνο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, επεσήμανε χθες ο Σολτς.

«Αυτό θα παραμείνει ένα διαρκές έργο, επειδή έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς, στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος είπε ακόμα ότι από τη στιγμή που η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία, η Μόσχα «πρέπει να κάνει κάτι» για «να καταστεί δυνατή η ειρήνη».

Επεσήμανε πάντως ότι «τώρα πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ» και ότι «σε περίπτωση επίθεσης θα υπερασπιστούμε μαζί κάθε εκατοστό του εδάφους της Συμμαχίας».

Ο δε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Αλφονς Μάις, ανέφερε ότι το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο ύψους 100 δισ. ευρώ που αποφάσισε πέρυσι το Βερολίνο για τον επανεξοπλισμό και την παραπέρα ενίσχυση του γερμανικού στρατού «από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί» ο στόχος.

Μόσχα: Καταρρίφθηκαν ουκρανικά drones στην Κριμαία

Στο μεταξύ ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε 6 ουκρανικά drones στην Κριμαία και άλλα 4 απενεργοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα, κατηγορώντας το Κίεβο για «μαζική» επίθεση εναντίον των υποδομών της χερσονήσου, μία μέρα μετά την κατάρριψη πολλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος.

«Αποτράπηκε απόπειρα μαζικής επίθεσης με drones που εξαπέλυσε το καθεστώς του Κιέβου εναντίον των υποδομών της Χερσονήσου της Κριμαίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος επιθέσεων με drones η Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντόλιακ, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία «δεν πλήττει το έδαφος της Ρωσίας» και «διεξάγει αμυντικό πόλεμο για να ανακτήσει όλα τα εδάφη της», ωστόσο το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Σχετικά με τη Συνθήκη New START για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν μπορεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή της μέχρι οι ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες συνεχίζουν να συζητούν ζητήματα γύρω από τη Συνθήκη, μέσω «κλειστών διαύλων».

Ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ η φινλανδική Βουλή

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε χθες, με 184 «υπέρ» σε σύνολο 200 βουλευτών, την κίνηση της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς δεν έχουν εγκριθεί οριστικά από την Τουρκία και την Ουγγαρία. Εγκρίνοντας τα ιδρυτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία μπορεί να προηγηθεί της Σουηδίας.

Η Φινλανδία ξεκίνησε επίσης την κατασκευή του νέου φράχτη μήκους 200 χλμ. σε ένα τμήμα των συνόρων της με τη Ρωσία, ένα έργο που αποφασίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μεταλλικά φράγματα ύψους 3 μέτρων θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, κάμερες νυχτερινής όρασης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα. Η τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Στην Ουγγαρία, στο μεταξύ, το κοινοβούλιο άρχισε χθες τη συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Β. Ορμπαν, η κυβέρνηση του οποίου ελέγχει πάνω από τα 2/3 των εδρών, ανακοίνωσε χθες ότι θα στηρίξει την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η απόφαση της Βουλής ορίστηκε το νωρίτερο στις 20 Μάρτη. Καθώς τα παζάρια συνεχίζονται, αντιπροσωπεία Ούγγρων βουλευτών αναμένεται να επισκεφθεί τις δύο χώρες «για να εξαλείψουμε τις ανησυχίες τους», όπως δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Π. Σιγιάρτο.

Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ προέτρεψε χθες τους βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν».

Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G20 στην Ινδία

Στο Νέο Δελχί αναμενόταν να ξεκινήσει χθες η διήμερη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του G20, που μετά και την κατάθεση του κινεζικού σχεδίου θα σημάνει νέα όξυνση των παζαριών για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο G20 θα πιέσουν να υιοθετηθεί μια πιο σταθερή θέση καταδίκης του πολέμου και της Ρωσίας, ενώ η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της κινεζικής «ειρηνευτικής» πρότασης.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ Βινάι Κουάτρα δήλωσε ότι «δεδομένης της φύσης και της εξέλιξης της κατάστασης στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, αυτή θα είναι σημαντικό θέμα συζήτησης» και «θέματα που σχετίζονται με την επισιτιστική, ενεργειακή ασφάλεια και αυτή σε σχέση με τα λιπάσματα, καθώς και ο αντίκτυπος που έχει η σύγκρουση σε αυτές τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» θα τύχουν επίσης «της δέουσας προσοχής».

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα συμφωνήσει να επεκτείνει τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά - η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια - μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων και απεμπλακούν πλήρως οι ρωσικές εξαγωγές.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ συζήτησε τις προοπτικές της ανανέωσης της Συμφωνίας κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνάντησης του G20.

Ο Λαβρόφ ήταν από τους πρώτους που συνάντησαν τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ, δηλώνοντας ότι στόχος της δικής του παρουσίας είναι «να παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας που έχουν εποικοδομητική στάση στο G20 να στραφούν σε εθνικά νομίσματα, να ευθυγραμμίσουν τους μηχανισμούς εκκαθάρισης και διακανονισμού, να δημιουργήσουν ανεξάρτητα σχέδια ασφάλισης και διόδους μεταφοράς».

Η στάση της Ινδίας απέναντι στη Ρωσία - την οποία αποφεύγει να καταδικάσει ρητά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - και ευρύτερα η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Νέο Δελχί και Μόσχα αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με δεδομένο και το «βάρος» της Ινδίας, το οποίο ενισχύεται.

Ο Λαβρόφ είχε επίσης συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ενώ αναμενόταν συνάντηση και με τον Κινέζο ομόλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου