Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία του δήμου Αχαρνών

Ερώτησή

προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Τη λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αχαρνών

Οι πρόσφατοι, καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία έφεραν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Ο Δήμος Αχαρνών βρίσκεται σε μια περιοχή που στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999.

Παρόλα αυτά, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία της περιοχής, τα περισσότερα εκ των οποίων στεγάζονται είτε σε παλιά και κακοσυντηρημένα κτίρια όπως πχ το 17ο Δημοτικό Σχολείο, είτε σε κοντέινερ, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους. Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε το περιστατικό με την πτώση σοβάδων στο 26ο και 29ο Δημοτικό Σχολείο, που συστεγάζονται, στο Ολυμπιακό Χωριό και που από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Αχαρνών υπάρχει σχολείο, το 21ο Δημοτικό, που στεγάζεται σε κοντέινερ, 23 χρόνια, από το σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα σχολείων που οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους είναι ακατάλληλες όπως πχ το 3ο Νηπιαγωγείο, ή το 19ο Δημοτικό που στεγάζεται σε κοντέινερ και είναι χτισμένο πάνω από τον κεντρικό αγωγό του φυσικού αερίου.

Τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ανάγκη για έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης) είναι άμεση.

Παίρνοντας υπόψη ότι τα σχολεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων των τελευταίων σεισμών (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ.) καθίσταται αναγκαίο επίσης να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

- Ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές του ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

- Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων με κρατική χρηματοδότηση.

- Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας

 Oi βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας

 Λιάνα Κανέλλη

 Χρήστος Κατσώτης

 Διαμάντω Μανωλάκου 

Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου