Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 11/04/1755

Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, ο Άγγλος γιατρός που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων στην οποία δόθηκε τ' όνομά του.

11/04/1919

Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση και άμβλυνση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζομένους, υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών και επαναστάσεων (είχε προηγηθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες).

Η ΔΟΕ συνδέονταν αρχικά με την Κοινωνία των Εθνών και κατόπιν με τον ΟΗΕ.

11/04/1945

Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ.

Συνολικά, στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24/4/1944.

11/04/1947

Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη), μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι), επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Περίπου 150 άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βουνό, ενώ 10, που πιάστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 9 Μάη: «Οι μελλοθάνατοι, άφοβοι μπροστά στο θάνατο, έστησαν τον ηρωικό χορό του Ζαλόγγου. Η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα (σ.σ. Γραμματέας της Α.Ε. Σέκλιζας του ΚΚΕ), φορώντας το κόκκινο μεταξωτό φουστάνι της, έσυρε πρώτη το χορό και την ακολούθησαν οι υπόλοιποι εννιά, τραγουδώντας σ’ αυτό το συγκλονιστικό ξεφάντωμα. Έκπληκτοι οι άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος (…) αρνήθηκαν να τους εκτελέσουν. Το φονικό έργο θα το αναλάβουν μαυροσκούφηδες και ΜΑΥδες»

Η τραγωδία της Νιάλας

11/04/1947

Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του…δωσίλογου!

Γεννιέται ο Στέφανος Σαράφης

11/04/1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου έπειτα από σκληρές μάχες με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, της Χωροφυλακής και ΜΑΥδων μπαίνουν στα Καλάβρυτα

11/04/1955

Ιδρύεται το κόμμα «Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωσις» με επικεφαλής τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

11/04/1961

Αρχίζει η δίκη του Άντολφ Άιχμαν.

11/04/1964

Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας.

11/04/1967

Ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ, ανακοινώνει ότι ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική.

11/04/1970

Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.

11/04/1985

Πεθαίνει ο Ενβέρ Χότζα, Α’ Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.

11/04/2013

Ξεκινά τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ (11-14/4/2013), που εμπλούτισε το Πρόγραμμά του και το Καταστατικό. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα «κόμμα παντός καιρού», που μέσα από τη σφυρηλάτηση της λαϊκής συμμαχίας, θα είναι ικανό να πρωταγωνιστήσει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την επαναστατική ανατροπή, το σοσιαλισμό.

Από το Συνέδριο αναδείχθηκε νέα ΚΕ. Νέος ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναδείχθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

11/04/

Διεθνή Ημέρα απελευθέρωσης των κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αυτή η Μέρα θεσμοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη μνήμη για τη διεθνιστική εξέγερση των κρατουμένων του Μπούχενβαλντ το 1945

4 σχόλια:

  1. 11/04/2013: Δήλωση του κυρίου Σόιμπλε για τις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία.
    ΠΕΡΑΣΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ
    Στις 11 Απριλίου του 2013 ο κος Σόιμπλε, υπουργός οικονομικών τότε της Γερμανίας, σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung», αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, για τις σφαγές που έκανε ο Γερμανικός στρατός και για τις καταστροφές που προξένησε στη χώρα μας, έκανε την εξής δήλωση:
    «Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
    Ο κύριος Σόιμπλε πρέπει να μας πει πότε και πως το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε και επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί όπως ισχυρίζεται, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι εκείνο που υπαγορεύει η υπευθυνότητα, όταν έχεις σε εκκρεμότητα κάποια οικονομική οφειλή, είναι να καταβάλεις αυτά που οφείλεις. Καλό λοιπόν θα ήταν ο κύριος Σόιμπλε να μην παρασέρνει το Γερμανικό λαό στην εσφαλμένη κατεύθυνση, αφήνοντάς τον να θεωρεί ότι για τις σφαγές και τις καταστροφές που έκανε ο Γερμανικός στρατός στην Ελλάδα, δεν έχει υποχρέωση να καταβάλει αποζημίωση.
    Νίκος Γεωργουσόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Άιχμαν είχε απαχθεί στις 13 Μαΐου 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, έπειτα από μακρόχρονη αναζήτηση. Κρατήθηκε μυστικά επί 316 ημέρες σε μια ειδικά διαμορφωμένη φυλακή στο βόρειο Ισραήλ.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/04/blog-post_406.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/04/blog-post_862.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, από τα μεγαλύτερα επί γερμανικού εδάφους, δημιουργήθηκε το 1937. Αρχικά «φιλοξενούσε» Γερμανούς πολιτικούς κρατούμενους (κυρίως κομμουνιστές) και αργότερα, με την έναρξη του πολέμου, αντιφασίστες από άλλες χώρες (και Ελληνες) και Εβραίους. Εκεί δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1944 και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν. Οι κρατούμενοι του στρατοπέδου από το 1943 και μετά χρησιμοποιούνταν στη στρατιωτική βιομηχανία.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου