Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Επιταχύνονται ανακατατάξεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου


Ανακατατάξεις και αναπροσανατολισμούς στους διεθνείς ανταγωνισμούς και τις συμφωνίες για την Ενέργεια επιταχύνουν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η Ρωσία σταθεροποιήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, φθάνοντας τα 1,64 εκατ. βαρέλια τη μέρα τον Μάρτη. Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην 5η θέση στη σχετική κατάταξη.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ενώ το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών έχει «απογειωθεί» στο 34% έναντι λιγότερο από 1% που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των αντιρωσικών ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Παράλληλα, η Ρωσία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές ντίζελ προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη Βραζιλία.

Ειδικότερα, τον Μάρτη η Ρωσία έστειλε πάνω από 580.000 τόνους ντίζελ στη Λατινική Αμερική, με σχεδόν 440.000 τόνους από αυτούς να κατευθύνονται στη Βραζιλία, ενώ άλλοι 140.000 τόνοι εξήχθησαν στον Παναμά, στην Ουρουγουάη και την Κούβα. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, συνολικά οι προμήθειες ντίζελ από ρωσικά λιμάνια στη Βραζιλία ανήλθαν συνολικά σε 663.000 τόνους το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2023, ενώ ήταν 74.000 τόνοι ολόκληρο το 2022.

Παζάρια και συμφωνίες για την παραγωγή μπαταριών

Στο μεταξύ, η Ινδονησία επιδιώκει να πετύχει μια εξειδικευμένη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» για ορισμένα ορυκτά που αποστέλλονται στις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα να μπορούν να επωφεληθούν από τα μεγάλα πακέτα κρατικής στήριξης και φοροαπαλλαγών των ΗΠΑ.

Η Ινδονησία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νικελίου παγκοσμίως και προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από κατασκευαστές μπαταριών.

Μία παρόμοια συμφωνία είχε γίνει τον Μάρτη μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αναφορικά με ορυκτά μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως λίθιο, νικέλιο, κοβάλτιο, γραφίτης και μαγγάνιο.

Στο μεταξύ, η αυτοκινητοβιομηχανία «Tesla», του Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι θα φτιάξει νέο εργοστάσιο στη Σαγκάη για την κατασκευή της μπαταρίας Megapack. Το εργοστάσιο αναμένεται να ανοίξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα παράγει αρχικά 10.000 μονάδες Megapack ετησίως, που αντιστοιχούν σε περίπου 40 γιγαβάτ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ανέφερε χτες σε δημοσιογράφους ότι ενόψει του επικείμενου εαρινού συνεδρίου της, σε νέα έκθεσή της προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα κυμανθεί στο 2% από 1,7% που προέβλεπε τον Γενάρη. Σημείωσε ότι αυτή η αναθεώρηση βασίζεται κυρίως στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών για την κινεζική οικονομία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου