Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Το κοινό τους πρόγραμμα «ανοίγει» νέο κύκλο επίθεσης στον λαό


«Σταθερότητα για να μη γυρίσουμε πίσω»
, λέει η ΝΔ, «πολιτική αλλαγή, όχι άλλα τέσσερα χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι κρύβουν κάτω από αυτό το κάλπικο για τον λαό δίλημμα; Οτι όποιος κι αν σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με όποιον συνδυασμό, η πολιτική που θα εφαρμόσει είναι γνωστή και καθορισμένη από πριν. Τα βασικά της στοιχεία, αυτά δηλαδή που καθορίζουν και τα επιμέρους, τα συναντά κανείς στα ψιλά γράμματα των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης μέρας, τι θα βρει ο λαός απέναντί του και γιατί χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

1. Ταμείο Ανάκαμψης

Για κάθε εκταμίευση χρημάτων για τα μονοπώλια, η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώνει αλλεπάλληλους κύκλους αντιλαϊκών μέτρων, όπως τα 200 που ψήφισε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλά από αυτά με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η θέση του ΚΚΕ ότι πρόκειται για ένα υπερμνημόνιο, το οποίο, πέρα από τα 350 βαριά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προβλέπει μέχρι και το 2026, θα φορτώσει στις λαϊκές πλάτες και νέα μεγάλα χαράτσια για την αποπληρωμή του.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο εκθέσεις που αφορούν στην εξεύρεση νέων τρόπων και μέτρων λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για την αποπληρωμή του δανείου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πηγαίνει για τη στήριξη των ομίλων. Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Τα κείμενα που ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι «η Ενωση θα εκπληρώσει πλήρως τη νομική της υποχρέωση να αποπληρώσει το κόστος δανεισμού που συνδέεται με το EURI, ό,τι και να γίνει».Οσο δηλαδή και να χρειαστεί να ματώσουν οι λαοί! Χαρακτηριστική για τα νέα βάρη που θα φορτωθούν από κυβερνήσεις και ΕΕ στους εργαζόμενους, είναι η εκτίμηση των εκθέσεων ότι το κόστος αποπληρωμής του δανείου σε τοκοχρεολύσια ανέρχεται σε 15 δισ. κάθε χρόνο έως το 2058!

Επίσης, μόλις τον προηγούμενο μήνα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν με την ίδια σύμπνοια στο Ευρωκοινοβούλιο το πακέτο δήθεν «προσαρμογής στη μείωση εκπομπών κατά 55%» έως το 2030 («Fit for 55»), συμφωνώντας και σε μια πρώτη δέσμη νέων «ίδιων πόρων» - φόρων, που φορτώνουν στον λαό το κόστος που έχει για τα μονοπώλια η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση.

2. Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το «αναθεωρημένο» Σύμφωνο Σταθερότητας, που συνδυάζεται με τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το 2023 με σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μάλιστα, πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2023 - 2026, με βασικές μεταρρυθμίσεις - ορόσημα και βασικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να διασφαλίζονται όλοι οι στόχοι του Συμφώνου.

Σύμφωνα με αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία και τις περικοπές στον λαό προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι οι επενδύσεις - στο γόνιμο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών, των φοροαπαλλαγών και προνομίων του κεφαλαίου - αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και κατά 13,2% τη χρονιά που τρέχει, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ποιον υπηρετούν με την πολιτική τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ποιοι είναι οι μόνιμα χαμένοι, σε ανάπτυξη και κρίση της οικονομίας.

Με οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, η φοροληστεία του λαού θα κλιμακωθεί, πάνω και από τα 56 δισ. ευρώ που δίνει κάθε χρόνο. Αντίστροφα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο από το 5% των συνολικών φόρων, να εξασφαλίζουν προκλητικά προνόμια και φοροασυλία, με τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών, τα «αναπτυξιακά κίνητρα» για τους ομίλους, τη μείωση του φόρου μερισμάτων, που ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 10% και η ΝΔ στο 5%.

3. Επενδυτική βαθμίδα

Εθνικός στόχος της επόμενης 4ετίας, για όποια κυβέρνηση, είναι η επίτευξη της «επενδυτικής βαθμίδας». Τι δεν λένε; Οτι για να βάλουν οι διεθνείς «οίκοι αξιολόγησης» την ελληνική οικονομία στο «ραντάρ» των επενδυτών, ο λαός καταδικάζεται σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Προϋπόθεση για την επίτευξή της, σύμφωνα με τη «Standard & Poor's», είναι η «δημοσιονομική σταθερότητα», που μεταφράζεται σε φόρους και νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), σε κλιμάκωση των πλειστηριασμών και εκβιασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

4. ΝΑΤΟική εμπλοκή - Ελληνοτουρκικά

Ραγδαίες και επικίνδυνες φαίνεται πως θα είναι μετεκλογικά οι εξελίξεις και στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως και στα παζάρια για τα Ελληνοτουρκικά, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Στόχος είναι να γίνει «το βήμα παραπέρα» σε διευθετήσεις που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ψήνονται εδώ και χρόνια, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά έχουν βαλτώσει.

Ηδη στη συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά το «συνυποσχετικό» που θα οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που, όπως όλα δείχνουν, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι.

Είναι βέβαιο ότι αυτό το συνυποσχετικό, που θα έχει τη σφραγίδα και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, θα αποτυπώνει πολλές από τις τουρκικές αμφισβητήσεις και θα ανοίγει δρόμο σε επώδυνες συμφωνίες, μέχρι και για συνεκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται στην αποστολή περισσότερου στρατιωτικού υλικού, στη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για πλήρη εφαρμογή της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και τον λαό σε στόχο.

Μάλιστα, ο νέος πρωθυπουργός θα κάνει το διεθνές ντεμπούτο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιούλη, όπου ενδεχομένως να τεθεί θέμα ταχύτερης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με κίνδυνο να αποτελέσει θρυαλλίδα επέκτασης του πολέμου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου