Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Προετοιμασία εδάφους για ... ΝΑΤΟικές διευθετήσεις


Μετά τις αποκαλύψεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, την Παρασκευή, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, στη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη έβαλε ζήτημα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός έσπευσε χτες στη Βουλή να μιλήσει για περίπτωση «παρερμηνείας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο Ερντογάν στη συνάντηση έθεσε «ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία», χωρίς βεβαίως να διευκρινίζει εάν η αποστρατικοποίηση αποτελεί τέτοιο ζήτημα.

Στο πνεύμα της εμπέδωσης των υπό ΝΑΤΟική σκέπη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είχαμε και άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ετσι, για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, αρθρογραφώντας στην «Εφ.Συν» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λοζάνης, υποστήριξε ότι «αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στα «Νέα», έδωσε το στίγμα αναβάθμισης του διαλόγου με την Τουρκία σημειώνοντας ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν μπορούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο παρά τη σημασία τους καθώς αντικαθίστανται πλέον από τον λεγόμενο «Πολιτικό Διάλογο» με ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, όπου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Δένδιας εξέφρασε την επιθυμία του να δημιουργήσει «μία ειλικρινή σχέση» με τον Τούρκο ομόλογό του, ενημερώνοντας μάλιστα ότι από το προηγούμενο πόστο του, στο ΥΠΕΞ, και με τον τότε ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, «συνομιλούσαμε σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς να δημοσιοποιηθεί το παραμικρό», επιβεβαιώνοντας ότι πραγματοποιούνταν και πραγματοποιούνται επαφές και συνεννοήσεις στο παρασκήνιο.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας είχε χτες συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Γουάλας, με αντικείμενο, επισήμως, «θέματα ενισχύσεως των διμερών αμυντικών σχέσεων, την κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Είχαν εξάλλου «εκτεταμένη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στην υποσαχάρια Αφρική και βεβαίως τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια», όπως είπε κατόπιν ο Δένδιας.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στον τ/σ «Open», περιγράφοντας την κατάληξη του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη» που συμφώνησαν με την κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ότι εφόσον οι δύο πλευρές φτάσουν στο Δικαστήριο της Χάγης «θα υπάρχει ενδεχομένως μία απόφαση που θα συνεπάγεται αμοιβαίες υποχωρήσεις προς τις θέσεις της διαπραγμάτευσης». Το ίδιο προεξόφλησε και στα «Παραπολιτικά», μιλώντας για «εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου