Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

«Αντίποινα στα αντίποινα» με νέα χτυπήματα σε Μόσχα, Κριμαία και Οδησσό


 Κλιμακώνεται ο πόλεμος και στη Μαύρη Θάλασσα

 Σε «καυτό μέτωπο» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται η Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, με τις δυο πλευρές να επιδιώκουν να κατοχυρώσουν γεωστρατηγικές θέσεις. Ο ανταγωνισμός οξύνεται, σε μια φάση που με την ένταξη της Φινλανδίας και την επερχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Βαλτική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε «ΝΑΤΟική λίμνη», επιδεινώνοντας τους συσχετισμούς για τη Ρωσία.

Κίεβο και Μόσχα εκτοξεύουν απειλές πως τα εμπορικά πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα θα στοχοποιούνται ως δυνάμει μεταφορείς στρατιωτικού υλικού, ενώ συνεχίζονται τα μαζικά χτυπήματα στην πόλη - λιμάνι της Οδησσού, καθώς και οι ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία. Νέα ουκρανική επίθεση αναχαιτίστηκε στη Μόσχα.

ΝΑΤΟ - Ουκρανία θα συζητήσουν για την «ασφάλεια» στη Μαύρη Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συζητήσουν το θέμα της «ασφάλειας» στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη βδομάδα και ειδικότερα τη λειτουργία διαδρόμου για την εξαγωγή των σιτηρών, έπειτα από αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι.

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας συστάθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους και θα συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει ζητήσει διεθνή συνοδεία για τα ουκρανικά πλοία που θα εξάγουν σιτηρά, κάτι που βεβαίως ανοίγει τον δρόμο για επέκταση του πολέμου.

Μάλιστα ο Ουκρανός Πρόεδρος παραδέχτηκε έμμεσα πως το Κίεβο βρισκόταν πίσω και από την τελευταία επίθεση στη γέφυρα Κερτς, λέγοντας πως η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί θεμιτό στρατιωτικό στόχο, καθώς «φέρνει πόλεμο, όχι ειρήνη». «Αυτός είναι ο δρόμος που τροφοδοτεί τον πόλεμο με πυρομαχικά σε καθημερινή βάση. Στρατιωτικοποιεί τη Χερσόνησο της Κριμαίας», ισχυρίστηκε, ενώ η Ουκρανία διεκδικεί την Κριμαία από τη Ρωσία που την προσάρτησε το 2014.

Επίσης χτυπήθηκε αποθήκη πυρομαχικών στην Τζάνκοϊ στην Κριμαία, μετά από ουκρανική επιδρομή με drones, ενώ καταρρίφθηκαν 11 από αυτά.

Νέα επίθεση με drones μέσα στο κέντρο της Μόσχας

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ρωσίας απέτρεψε ουκρανική επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα, ανακοίνωσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, διαβεβαιώνοντας πως δύο UAVs αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί. Πάντως μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή συντρίμμια του διαπιστώθηκε πως έπεσαν σε πολυώροφο κτίριο γραφείων στην οδό Λιχατσόφ, στο κέντρο της Μόσχας, ενώ συντρίμμια δεύτερου βρέθηκαν στην περιοχή του κέντρου.

Κατά το υπουργείο Αμυνας, η ουκρανική επίθεση «διακόπηκε» από την αντιαεροπορική άμυνα, κάνοντας λόγο περί αποτροπής «τρομοκρατικής ενέργειας» του Κιέβου.

Η επίθεση με drones κατά της Μόσχας ήταν «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο επιθέσεις, σε Μόσχα και Κριμαία, καταγράφονται μια μέρα αφού ο Ουκρανός Πρόεδρος διεμήνυσε την Κυριακή πως θα ακολουθήσουν «αντίποινα» για τα απανωτά ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό, που συνεχίστηκαν και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης χτυπήθηκε και ιστορικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός, τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τη Ρωσία να ισχυρίζεται πως χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η Μόσχα τόνισε ακόμη ότι κατέστρεψε εγκαταστάσεις στην Οδησσό, «όπου προετοιμάζονταν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας με χρήση ναυτικών drones».

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να προβεί σε «σκληρά αντίποινα» μετά τις επιθέσεις με drones με στόχο τη Μόσχα και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, επιθέσεις που η Ρωσία απέδωσε στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Είναι «μια νέα καταφυγή σε τρομοκρατικές μεθόδους από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Ουκρανίας για να εκφοβίσουν τον άμαχο πληθυσμό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η βούληση της Δύσης να δει μια επιδείνωση της κατάστασης (σ.σ. στον πόλεμο στην Ουκρανία) βρίσκεται πίσω από τις θρασύδειλες πράξεις Ουκρανών νεοναζί», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, υποσχόμενο να «βρει και να τιμωρήσει» όλους τους ενόχους.

Πούτιν και Λουκασένκο συζήτησαν για την «ασφάλεια»

Διεξοδικές συζητήσεις είχαν χτες οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, με «ατζέντα» την «ασφάλεια στην περιοχή μας». Είναι η πρώτη τους συνάντηση μετά την ανταρσία της «Wagner» και τη μετεγκατάσταση του Γ. Πριγκόζιν και μαχητών του στη Λευκορωσία. Επίσης η Μόσχα μετέφερε πρόσφατα τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο είπε στον Πούτιν ότι «κρατά» την «Wagner» στο κέντρο της Λευκορωσίας «όπως συμφωνήσαμε», ισχυριζόμενος ότι «ελέγχει» την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει καμία ουκρανική αντεπίθεση», δήλωσε περαιτέρω ο Λουκασένκο. «Υπάρχει μία αλλά απέτυχε», απάντησε ο Πούτιν.

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περίπου το 50% των εδαφών που είχαν αρχικά καταληφθεί από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολη η κατάσταση και πως η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα διαρκέσει ακόμη αρκετούς μήνες.

Ο Πούτιν κατηγορεί την Πολωνία ότι διεκδικεί ουκρανικά εδάφη

Την αντίδραση της Βαρσοβίας προκάλεσαν τα σχόλια του Ρώσου Προέδρου ότι η Πολωνία έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί «να ανακτήσει εδάφη στη δυτική Ουκρανία», ένας ισχυρισμός που έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Μάλιστα και ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι θέλει να πάρει εδάφη από τη δυτική Ουκρανία, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Η Πολωνία αντέδρασε καλώντας τον Ρώσο πρέσβη και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Πούτιν «προκλητικές».

Κίεβο και Βαρσοβία «θα είναι πάντα ενωμένες», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, απαντώντας στα σχόλια των Πούτιν και Λουκασένκο.

Το βέβαιο είναι πως η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για επαναχάραξη συνόρων. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν προχώρησε σε χλευαστικά σχόλια κατά της Ρουμανίας, βαθαίνοντας τη διαμάχη των δύο χωρών για την Τρανσυλβανία και τους Ούγγρους που ζουν εκεί.

Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο Baile Tusnad στην Τρανσυλβανία στην κεντρική Ρουμανία, ο Ορμπαν δήλωσε ότι έλαβε σημείωμα από την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, με το οποίο του ζητούταν να αποφύγει ορισμένα θέματα σχετικά με τα εθνικά σύμβολα και τα εδάφη της Ρουμανίας.

«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι πρόκειται για ρουμανικές εδαφικές ενότητες», είπε ο Ορμπαν για την Τρανσυλβανία.

Τα ρουμανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν μερικές δεκάδες μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης να διαμαρτύρονται για την παρουσία του Ορμπαν στο Baile Tusnad. Κρατούσαν ρουμανικές σημαίες και πανό που έγραφαν: «Ενα πράγμα είναι αιώνιο, η Τρανσυλβανία, ρουμανική γη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου