Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Η χούντα του Παπαδόπουλου οργανώνει"δημοψήφισμα"-παρωδία


29 Ιουλίου 1973, η χούντα του Παπαδόπουλου οργανώνει"δημοψήφισμα"-παρωδία για δήθεν "προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία" που είχε ανακηρύξει-με συντακτική πράξη-1η Ιουνίου 1973, αντιδρώντας στο "κίνημα του ναυτικού".

Τότε, ο πραξικοπηματίας Παπαδόπουλος ορκίστηκε ορκίστηκε "πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας"( η οποία μάλιστα αυτοαποκαλούνταν "Νέα Δημοκρατία") και προχώρησε στη οργάνωση δήθεν "δημοψηφίσματος" για να διαφημίζει την..συναίνεση του λαού.

Ο λαός κλήθηκε να "ψηφίσει" την συντακτική πράξη της χούντας (αλλά και την οκταετή προεδρική θητεία του Γ. Παπαδόπουλου, ως το 1981), στις 29 Ιουλίου 1973.

Τρία διαδοχικά εξώφυλλα του κρατικού περιοδικού Ραδιοτηλεόραση

Φυσικά, κάτω απο το καθεστώς της χούντας η νοθεία ήταν εγγυημένη. Μάλιστα, ο Παπαδόπουλος επέτρεψε το δημοψήφισμα να γίνει χωρίς τη χρήση των εκλογικών καταλόγων (!) και έτσι οποιοσδήποτε μπορούσε να πάει να "ψηφίσει" όπου ήθελε. Ήταν και η πρωτη φόρα που προβλήθηκαν προεκλογικά τηλεοπτικά σποτ για διαδικασία ψηφοφορίας στην Ελλάδα -όλα φυσικά υπέρ του "ναι".

31/07/1973, Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Μακεδονία”

Με τις κραυγαλέες παρατυπίες, την τρομοκρατία και την εκτεταμένη νοθεία, το "ναι" έφτασε το...78%. Το "δημοψήφισμα"-παρωδία ήταν ενταγμένο στην αγωνιώδη προσπάθεια της χούντας να εμφανίσει κάποιον "φιλελεύθερο" μανδύα για να συνεχίσει το "έργο" της και να προλάβει την όλο και μεγαλύτερη κοινωνική αγανάκτηση απέναντι στο στρατοκρατικό και διεφθαρμένο καθεστώς της. Σε αυτήν προσπάθεια, βρήκε πρόθυμο συνεργάτη των αστό πολιτικό Σ.Μαρκεζίνη.

Και ενω το ΚΚΕ είχε αρνητική στάση απέναντι στο ξέπλυμα της χούντας, προσωπικότητες της ΕΔΑ και του ΚΚΕ Εσωτερικού έβλεπαν το "πείραμα" ως..ευκαιρία για "σύγκρουση" με την χούντα στις κάλπες! Αυτή ήταν η στάση του Ηλία Ηλιού, του Λεωνίδα Κύρκου, του Αντώνη Μπριλλάκη, του Μίκη Θεοδωράκη.


Τα σχέδια για "νομιμοποίηση" της χούντας (το τρίπτυχο "συγχώρεση-λήθη-εκλογές"του Μαρκεζίνη), θα θάφτουν, 40 μέρες μετά τον διορισμό Μαρκεζίνη, απο την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 Praxis Review

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου