Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

«Καυτά μέτωπα» σε όλο το εύρος


 ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

 Με φόντο αμυντικές συμφωνίες, ενίσχυση διμερών σχέσεων και συμμαχιών εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός σε Ασία - Ειρηνικό, όπου μετατίθενται σταδιακά το «κέντρο βάρους» του παγκόσμιου ανταγωνισμού και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Ενδεικτική είναι η εικόνα Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων να κάθονται δίπλα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, την Πέμπτη, παρακολουθώντας τη στρατιωτική παρέλαση για την 70ή επέτειο τερματισμού του κορεατικού πολέμου.

Από μπροστά τους περνούσαν στρατηγικά drones αναγνώρισης και επιθετικά που αναπτύχθηκαν και παρήχθησαν πρόσφατα, οι πιο σύγχρονοι πύραυλοι - ορισμένοι με πυρηνική ικανότητα - όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι «Hwasong-17» και «Hwasong-18», που θεωρείται πως έχουν το βεληνεκές να χτυπήσουν οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Τα όπλα αυτά είναι απαγορευμένα για τη Β. Κορέα με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά αποτελούν απάντηση στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας που παίρνει και πυρηνική διάσταση.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ «ορκίστηκε αλληλεγγύη με τον λαό και τον στρατό της Ρωσίας», εν μέσω κατηγοριών από τη Δύση ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία πυραύλους και drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «επαίνεσε τον βορειοκορεατικό στρατό ως τον ισχυρότερο στον κόσμο» και οι δυο τους συζήτησαν τη στρατηγική συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια. Η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τον Λι Χονγκτζόνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ρωσία και η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρναν αποστάσεις από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ. Είχαν προηγηθεί των επισκέψεων αυτών απανωτές «δοκιμαστικές» εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και ο ελλιμενισμός δύο υποβρυχίων των ΗΠΑ - το ένα ικανό να φέρει πυρηνικούς πυραύλους - στη Νότια Κορέα, σηματοδοτώντας την έναρξη της στρατηγικής και πυρηνικής συνεργασίας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα έχουν συνάντηση τον Αύγουστο καθώς ενισχύουν την αμυντική συνεργασία τους έναντι της Βόρειας Κορέας.

«Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα δημοσίευσε η Ιαπωνία

Η απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα για την Ιαπωνία είναι «πιο σοβαρή παρά ποτέ», τονίζεται στη νέα «Λευκή Βίβλο» για την Αμυνα, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η ετήσια έκθεση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας τονίζει τη σημασία της πρόσφατης μεγάλης αύξησης του προϋπολογισμού για την Αμυνα από 1% σε 2% του ΑΕΠ ως το 2027, καθώς ο κόσμος «έχει εισέλθει σε νέα εποχή κρίσης».

Το έγγραφο είναι αφιερωμένο κυρίως στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αναφέρεται πως τα πρόσφατα ρωσοσινικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια προκαλούν κι αυτά ανησυχία.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, κίνηση που κλιμακώνει τη σφοδρή αντιπαράθεση με την Κίνα. Στον προϋπολογισμό του 2023 το Κογκρέσο έχει εγκρίνει βοήθεια έως και 1 δισ. δολαρίων για όπλα στην Ταϊβάν.

Την περασμένη βδομάδα την Παπούα Νέα Γουινέα επισκέφτηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, με φόντο αμυντική συμφωνία που έχουν συνάψει τα δυο κράτη για ανακαίνιση λιμένων και αεροδρομίων για στρατιωτική και πολιτική χρήση για 15 χρόνια από τις ΗΠΑ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ένα σκάφος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ θα φτάσει τον Αύγουστο στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής συμφωνίας για την επιβολή του νόμου στη θάλασσα.

Την επομένη στην Παπούα Νέα Γουινέα βρέθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στο γειτονικό νησί, Βανουάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου