Την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από τα χρέη, ανέλυσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως τόνισε, το ΚΚΕ έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη τις συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο μέχρι τώρα, όχι απλά δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση, αλλά δεν έρχονται καν προς συζήτηση.
Η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είναι αρμόδια για να συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με την ελπίδα να μη θαφτεί για ακόμα μια φορά, να συζητηθούν τα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από τα χρέη, καθώς υπάρχουν σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα σε συνθήκες μεγάλη ακρίβειας.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου αφορά σε διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση από τα χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες. Στοχεύει σε δραστική μείωση χρεών για οικογένειες με εισοδήματα που αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθώς έχουν σηκώσει τα βάρη της προηγούμενης κρίσης και σήμερα σε συνθήκες ανάκαμψης δεν άλλαξε κάτι στα εισοδήματά τους γιατί συνέχισαν να ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι δεν επανήλθαν οι μισθοί και επωμίσθηκαν και τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Γι’ αυτό είναι επιτακτικά αυτά τα μέτρα, υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και βιοπαλαιστές αγρότες οδηγούνται σε απόγνωση με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, με σκοπό να στηρίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα παρέθεσε συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ, όπως την διαγραφή του συνόλου των τόκων και των προσαυξήσεων για όφειλες προς την εφορία μέχρι 20.000 ευρώ, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 να προβλέπεται και η μείωση της αρχικά βεβαιωθείσας οφειλής κατά 30% ενώ για τους ανέργους να φτάνει το 50%.
Σχετικά με ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία για τους μη μισθωτούς, να προβλεφθεί διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ και για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ. Επίσης, να καταργηθεί η εισφορά κλάδου υγείας και να διαγραφούν τα χρέη.
Ακόμα, να προβλέπεται χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, ακόμα και αν χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 50.000 ευρώ, και να γίνει ρύθμιση.
Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα σε δημοτικά συμβούλια, με κοινωνικά κριτήρια να προβαίνουν σε διαγραφή χρεών σε άπορους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια άνεργους. Καθώς και να δοθεί η δυνατότητα, με εισοδηματικά κριτήρια να μπορούν να παρθούν μέτρα ελάφρυνσης, όπως και στις ΔΕΥΑ να διαγράφουν χρέη, να κάνουν δόσεις για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν.
Σχετικά με τη δέσμη μέτρων ανακούφισης για χρέη προς τράπεζες, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 5.000 για κάθε παιδί, να διαγραφούν τόκοι, πανωτόκια, ανατοκισμοί που φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη τα χρέη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την έχουν πληρώσει τα λαϊκά στρώματα, αυτή τη φορά πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες.
Ακόμα για τις παραπάνω οικογένειες να διαγράφεται το 50% των χρεών προς τις τράπεζες εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 για στεγαστικά, τις 30.000 για καταναλωτικά και 20.000 για τις πιστωτικές κάρτες.
Επιπρόσθετα, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ περιλαμβάνει μέτρα για οφειλές των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών προς τράπεζες που αφορούν σε μείωση οφειλών 30% και αν έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και είναι άνεργοι να φτάνει η μείωση έως και 50% για χρέη μέχρι 300.000 ευρώ. Ειδικά για τους φτωχούς αγρότες επίσης να προβλέπεται μείωση 30% και να διασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους να λαμβάνουν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια.
Ακόμα, παίρνοντας υπόψη κυρίως το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας είχε υποθηκεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών για αξία πολλαπλάσια του ύψους των χορηγηθέντων προς αυτούς δανείων, προτείνεται ο αυτοδίκαιος περιορισμός του ύψους των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου.
Η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν δεκτά τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για να υπάρχει πραγματική ανακούφιση και να συνοδευτούν από σοβαρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ΣΣΕ που να κατοχυρώνουν το χρόνο εργασίας.
Ενώ απαντώντας στον μόνιμο αντίλογο της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, η βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, με το να πάψουν τα προκλητικά προνόμια, οι φοροαπαλλαγές και τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα.
Τέλος, όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που δήθεν θέτει περιορισμούς στην φοροδιαφυγή, η Μ. Κομνηνάκα εξήγησε ότι δεν μπορεί η ΕΕ που έχει ως αρχή λειτουργίας την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και τον ανταγωνισμό, να βάλει εμπόδιο στους νόμιμους και παράνομους τρόπους φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς είναι προϋπόθεση για τα κέρδη τους. Αναλυτικότερα θα τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής.
Λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨηφίστε τα ρε προοδευτικάριοι των Δημοκρατικών Δυνάμεων, όλοι εσείς που λέτε ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει, θέλει να κρατάει στασίδι μόνο για την αντιπολίτευση, κι άλλα τέτοια ηχηρά κι ανώφελα...
Ή θα μας λέτε πάλι, ότι το ΚΚΕ επίτηδες καταθέτει "μαξιμαλιστικές" προτάσεις, επειδή θέλει να μένει έξω από το χορό!!
Όπως μας έλεγε μια ζωή το παλιό "καλό" Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.
Όσα δε φτάνει η αλεπού...
Πρόταση νόμου για «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη» επανακατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σήμερα στη Βουλή.
Pete Kaklas Jr.