Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Απάντηση στο «ράλι» τιμών ... η επιδότηση των ομίλων


 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Μπορεί η κυβέρνηση να παραμύθιαζε προεκλογικά τον λαό ότι η τιμή του ρεύματος σταθεροποιείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ήδη το «ράλι» ανόδου της μεγαβατώρας έχει ξεκινήσει. Οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, όπως προκύπτει και από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι, με τη μέση χρέωση να διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν στα 12,8 λεπτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές Δευτέρα η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 154,63 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 96 ευρώ και την υψηλότερη στα 377,28 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 34,68% σε σχέση με μία μέρα πριν.

Χτες το υπουργείο ανακοίνωσε τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς. Τα μέτρα αυτά στην ουσία είναι «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους τους Ενέργειας και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού οι καθηλωμένοι μισθοί και η ακρίβεια σε προϊόντα διατροφής εξαϋλώνουν το λαϊκό εισόδημα...

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Σεπτέμβριο οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 ευρώ/MWh ή 0,015 ευρώ/kWh. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν στα 10 ευρώ/MWh ή 0,01 ευρώ/kWh. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση Ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 ευρώ/MWh ή 0,05 ευρώ/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15 ευρώ/MWh ή 0,015 ευρώ/kWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Για τους αγρότες η επιδότηση τον Αύγουστο ήταν στα 10 ευρώ/MWh ή 0,01 ευρώ/kWh.

Θυμίζουμε ότι από 1η Μάη ισχύει αυξημένο πάγιο, που έχει φτάσει στα 38 ευρώ τον χρόνο (από 4,5) για μονοφασικό ρολόι και στα 118 ευρώ (από 14 ευρώ) για τριφασικό. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στέλνει και τον «λογαριασμό» για τις επιδοτήσεις - κοροϊδία στο ρεύμα, με αυξημένα τέλη για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς, ενώ επανέρχεται και τυπικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μάλιστα η κυβέρνηση, κάνοντας «προετοιμασία εδάφους», «καρφώνεται», αφού λέει ότι το διάστημα που ίσχυε η προσωρινή αναστολή της ρήτρας «οι τιμές λιανικής ήταν μέχρι και 61% υψηλότερες», επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που τότε διαφήμιζε ως «ανάσα» εξασφάλισαν την κερδοφορία των εταιρειών με λεφτά του λαού, ενώ τώρα η επιστροφή στην «κανονικότητα» σηματοδοτεί αυξημένους λογαριασμούς και κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου