Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η μάζωξη, στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα, ηγετών των Βαλκανίων, στελεχών της ΕΕ και του Ζελένσκι

Με την Ελλάδα να μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αφρική, ως συνέπεια επιλογών της ντόπιας αστικής τάξης, συνεδρίασαν, χτες, στο Τολέδο της Ισπανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στον Νίγηρα και γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ. Από την ισπανική προεδρία έγινε γνωστό ότι συζήτησαν και τη «φόρμουλα ειρήνης» που προτείνει το Κίεβο, ενώ προσκεκλημένος ήταν και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος ανέπτυξε την κατάσταση στο έδαφος και τις «διπλωματικές προσπάθειες» του Κιέβου για μια «δίκαιη ειρήνη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, υπεραμύνθηκε εκ μέρους της ΕΕ της ουκρανικής πρότασης «ειρήνευσης», ενώ ανέπτυξε εκ νέου την πρόταση που κυοφορείται για ένα νέο ευρωενωσιακό «ταμείο» για την Ουκρανία, το διάστημα 2024 - 2027, ύψους 5 δισ. ευρώ κατ' έτος, 20 στο σύνολο, όπως και την πρόταση για παραπέρα διεύρυνση της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της ΕΕ για την εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γνωστοποίησε ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα κάνουν σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των Δυτ. Βαλκανίων.

Επίσκεψη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Γεραπετρίτης

Από την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τόνισε, εκ μέρους των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ότι η χώρα «θα είναι παρούσα και την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου» στην Ουκρανία, «όχι μόνο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών στη χώρα (...) αλλά ακόμη και σε πολλά μέτωπα τα οποία θα προκύψουν την επόμενη μέρα και για τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει η Ελλάδα να είναι στο προσκήνιο». Διόλου τυχαία, με αφορμή την αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, υπογράμμισε τη «δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να παράσχει εναλλακτικό δρόμο για τη διακίνηση των σιτηρών, ιδίως μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα».

Στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε πρόσκληση από τον Ουκρανό ομόλογό του να επισκεφθεί Κίεβο και Οδησσό, τονίζοντας ότι η επίσκεψη είναι στον προγραμματισμό του για «το αμέσως επόμενο διάστημα». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16».

Επίσης, ενημέρωσε τους ομολόγους του «σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προσκαλέσει στη Διάσκεψη των Αθηνών - 20 χρόνια μετά από την Κοινή Δήλωση για τη Διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων - και τον Πρόεδρο Ζελένσκι, για να εκφράσουμε ακριβώς την αλληλεγγύη μας στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι στη μάζωξη στο Μαξίμου την προηγούμενη Δευτέρα οι ηγέτες μιας σειράς χωρών των Βαλκανίων, οι Πρόεδροι της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, όπως και στελέχη της ΕΕ κατέληξαν σε Διακήρυξη - φωτιά για την ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ζαχάροβα: Η «Διακήρυξη των Αθηνών» δεν συμβάλλει στην ασφάλεια

Τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας. Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του περιοδικού «The International Affairs», τόνισε ότι «η "Διακήρυξη των Αθηνών" έδειξε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ότι η σημερινή ηγεσία της ΕΕ συνεχίζει τη γραμμή προς την πλήρη ουκρανοποίηση της ατζέντας όλων των σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η επιλεκτική επιλογή των συμμετεχόντων για κάθε τέτοια εκδήλωση, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον κρυφό σκοπό κάθε ατζέντας της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «μέσω της πολιτικής και οικονομικής πίεσης και του εκβιασμού τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν την επιθετική τους γραμμή κατά της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», επίσης ότι «προσπαθούν να τις αναγκάσουν να συμμετάσχουν ενεργά στη βοήθεια» προς το Κίεβο, στηλιτεύοντας το γεγονός πως στην ΕΕ «προσπαθούν να εδραιώσουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τοποθετώντας τα στο ίδιο επίπεδο με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις του Κιέβου και του Κισινάου» (Μολδαβία). Η Ζαχάροβα προειδοποίησε, εξάλλου, ανοιχτά ότι τέτοιες κινήσεις «δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Εμπλοκή και σε Αφρική - Ινδο-Ειρηνικό

Παραπέρα, ο Γεραπετρίτης ξεχώρισε χτες ως θέμα «το πραξικόπημα το οποίο έχει συντελεστεί στον Νίγηρα. Δυστυχώς, η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ υποφέρει. Και δεν είναι καθόλου μακριά μας και δεν είναι καθόλου ασήμαντη», είπε. Χαρακτήρισε, εξάλλου, «αναγκαίο να υπάρξει αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και της ειρήνης», καθώς «υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με μεταναστευτικές ροές και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς».

Σημειωτέον, στην περιοχή, όπου επίσης διεκδικεί ρόλο και λόγο η ελληνική αστική τάξη ψάχνοντας κομμάτια από την καπιταλιστική λεία, ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους, ενώ σε ισχύ βρίσκεται πάντα και η «στρατηγική συμφωνία» της Ελλάδας με τη Γαλλία, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Αλλωστε, ήδη καταγράφεται εκεί ελληνική στρατιωτική παρουσία, συγκεκριμένα στη Μοζαμβίκη, καθώς τον Απρίλη του 2022, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, αναχώρησε για τη χώρα τμήμα 8 στελεχών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής EUTM MOZ.

  • Στο μεταξύ, χτες, στην Αθήνα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, πήγε στο υπουργείο Αμυνας για να συναντήσει τον υπουργό Ν. Δένδια. Οπως διαχέεται, συζήτησαν για «την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου