Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει μάχη για τα συμφέροντα του λαού από καλύτερες θέσεις


 ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον υποψήφιο περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Κεντρική Μακεδονία

-- Η περιφερειακή αρχή Τζιτζικώστα διαφημίζει το 1 δισ. από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου και άλλο 1,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ 2024 - 2027, που παρουσιάζεται ως η «μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση» που έγινε ποτέ. Ποιο είναι το αποτύπωμα αυτών των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τον λαό της περιοχής;

-- Το αποτύπωμά του στην περιοχή αφήνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, που εκτός από τους πόρους που διαθέτουν απευθείας οι κυβερνήσεις, στηρίζεται και από τα κονδύλια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) - ΕΣΠΑ.

Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα, ποιος κερδίζει από το επιτελικό αστικό κράτος στο περιφερειακό του επίπεδο και από τη λεγόμενη «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση, τη διαχείριση του ΠΕΠ - ΕΣΠΑ, η οποία να σημειώσουμε ότι γίνεται αποκλειστικά από τον περιφερειάρχη.

  • Η ανάπτυξη ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, που προχωράει ταυτόχρονα με την «απελευθέρωση» και περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους (Ενέργεια, ΟΛΘ, αεροδρόμιο «Μακεδονία», Εγνατία Οδός), όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φθηνή Ενέργεια και μετακίνηση για τον λαό, αλλά πάει πακέτο με την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, χειρότερους όρους δουλειάς, τα πανάκριβα διόδια και χαράτσια κάθε είδους.
  • Τα ρεκόρ κερδοφορίας στον κλάδο του τουρισμού, που υποστηρίζονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και τον πενιχρό τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας, βασίζονται στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας και στους χαμηλούς μισθούς.
  • Οι επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών πραγματοποιούνται με κίνητρο το σχετικά φθηνό και εξειδικευμένο προσωπικό, την πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές του ΑΠΘ και του ΕΚΕΤΑ, με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά και με τα «πακέτα» του ψηφιακού μετασχηματισμού που «ξεκοκαλίζουν» μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια του κλάδου.

Την ίδια ώρα, η κοινωνική - λαϊκή πλειοψηφία, που πληρώνει σε όλη την ΕΕ για να συγκεντρωθούν οι πόροι των λεγόμενων «χρηματοδοτικών εργαλείων», λαμβάνει ψίχουλα από τα κονδύλια του κεντρικού - περιφερειακού ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακόμα κι αυτά κατευθύνονται κυρίως προς την ακραία φτώχεια, τη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση - απασχόληση, προς ανεπαρκείς και με ημερομηνία λήξης κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα «κέντρα κοινότητας», ενώ συνοδεύονται από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως η προώθηση της πιο «ευέλικτης» εργασίας, η ένταση των πλειστηριασμών, η ανταποδοτικότητα κ.ά.

Οι διακηρύξεις τους για «στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων που στενάζουν από τη φορολογία και τον ανταγωνισμό, αλλά τις μεγαλύτερες και πιο «δυναμικές».

Οσα απολύτως αναγκαία έργα και υπηρεσίες υλοποιούνται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διαφημίζονται από περιφερειάρχη και δημάρχους, όπως ορισμένα σχολεία, αποσπασματικά έργα πολιτικής προστασίας, έργα ύδρευσης - αποχέτευσης που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από δεκαετίες, ορισμένα έργα οδικής ασφάλειας, είναι ελάχιστα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και τα χρυσοπληρώνει ο λαός, τόσο στις μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τους προμηθευτές, όσο και στους ομίλους που θα αναλάβουν τη συντήρηση και λειτουργία.

Ολα τα παραπάνω κάνουν φύλλο και φτερό τα «παχιά λόγια» περί ανάπτυξης και ευρωπαϊκών κονδυλίων, από τα οποία ωφελούνται υποτίθεται όλοι. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό ερώτημα δεν είναι «ναι ή όχι στην ανάπτυξη», αλλά «ανάπτυξη για ποιον»: Για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλες επιχειρήσεις ή για τον λαό;

Απορρίπτεται ό,τι δεν έχει ανταποδοτικότητα για τους ομίλους

-- Ο λαός της Θεσσαλονίκης και ειδικά της Δυτικής, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με πλημμύρες. Είναι μοιραίο τελικά να πνιγόμαστε, ακόμα και με ήπια καιρικά φαινόμενα;

-- Οπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα έργα και οι παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία και γενικά για την πολιτική προστασία γίνονται με το σταγονόμετρο. Η αιτία βρίσκεται στην πολιτική υπεράσπισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη στρατηγική της ΕΕ. Αυτή βρίσκεται πίσω από τις αναλύσεις κόστους - οφέλους που ιεραρχούν έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού χαμηλά στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, επειδή δεν παράγουν άμεσα τα επιθυμητά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο κ. Τζιτζικώστας, την επομένη των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, έσπευσε να καθησυχάσει ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι θωρακισμένη απέναντι σε πλημμύρες, επικαλούμενος αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και την πενιχρή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ομως, οι πόροι που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας κάθε χρόνο για έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ελάχιστοι. Ελάχιστα έργα, λίγων εκατομμυρίων ευρώ για όλη την Περιφέρεια εντάχθηκαν στο ΠΕΠ - ΕΣΠΑ 2014 - 2020, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, γιατί κόλλησαν στις απαλλοτριώσεις, όπως αυτό του Ανθεμούντα.

Σε όλη την ΠΕ Θεσσαλονίκης δόθηκαν μόνο 750.000 ευρώ! Από το 1,5 δισ. ευρώ του ΠΕΠ - ΕΣΠΑ 2021 - 2027, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ετοιμάζονται να δώσουν - αν δώσουν - κάτω από 50 εκατομμύρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες! Ταυτόχρονα, μόνο για τα έργα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το τελευταίο «master plan», απαιτούνται 300 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλάμε για μια ακόμα χαμένη τετραετία, επειδή ο λαός και στην Περιφέρειά μας δικαιούται ένα πολύ ανώτερο επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Οχι με τα στάνταρ του περιφερειάρχη και των άλλων δυνάμεων που έχουν τον λαό για τα λίγα, αλλά με τους όρους της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στον 21ο αιώνα, των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν αν φύγει από τη μέση το κέρδος των λίγων.

Το ζήτημα δεν είναι «πράσινη» ή «μαύρη» ανάπτυξη, αλλά ποιον υπηρετεί

-- Η «πράσινη μετάβαση», στο πλαίσιο της οποίας προωθούνται μια σειρά από έργα και επενδύσεις, ανάμεσα στις οποίες και η εγκατάσταση ΑΠΕ, αλλάζει το τοπίο στην περιοχή. Τι έχει να προσδοκά ο λαός;

-- Η «πράσινη» ανάπτυξη του κεφαλαίου είναι εξίσου αντιλαϊκή με τη «μαύρη» ανάπτυξη που έρχεται να αντικαταστήσει. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον αποκλειστικά και μόνο ως πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην προστασία του.

Γι' αυτό οι όροι της «πράσινης μετάβασης» είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση γης, υδάτων, δασών και Υγείας, ενώ οι προϋποθέσεις της είναι η επιδείνωση και επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η υποκρισία αυτής της πολιτικής «βγάζει μάτι» και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την προώθηση της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων και την αξιοποίησή τους ως ενεργειακής πρώτης ύλης. `Η με την ανάπλαση της ΔΕΘ, όπου ο χώρος μετατρέπεται σε ένα επιχειρηματικό κέντρο με ένα πράσινο «προαύλιο», αντί να διατεθεί ολόκληρος για την υλοποίηση ενός μεγάλου σύγχρονου πάρκου και μαζί με τους όμορους χώρους να αναπλαστεί και να δώσει ανάσα και διέξοδο στον λαό, σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που διαθέτει ελάχιστους χώρους πρασίνου.

Στεκόμαστε αρνητικά στην πολιτική της άναρχης και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ΑΠΕ με μοναδικό σκοπό το κέρδος των μεγάλων ομίλων, που προωθείται παντού και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η υποκρισία τους για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει τέλος ούτε εδώ. Αν αυτός ήταν ο στόχος της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, δεν θα αποχαρακτήριζαν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα από «έργα ΑΠΕ», που τέτοια είναι, γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αντίστοιχα, σε περιοχές όπως το Βέρμιο, η Πιερία και το Κιλκίς, έχουμε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών σταθμών στις κορυφές των βουνών καταστρέφοντας δάση, ορεινά οικοσυστήματα, με χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν, χιλιάδες χιλιόμετρα ορεινών δρόμων που πρέπει να ανοιχτούν, χιλιάδες χιλιόμετρα νέων ηλεκτρικών καλωδίων που διατρέχουν δάση και οικισμούς. Και εδώ, παρά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων και των τοπικών κοινωνιών, η Περιφέρεια έχει στήσει μια «γραμμή παραγωγής» θετικών γνωμοδοτήσεων.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι «ναι ή όχι στις ΑΠΕ». Το θέμα είναι από ποιους και για ποιο σκοπό αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Γι' αυτό παλεύουμε ώστε η Ενέργεια να είναι πραγματικά κοινωνικό δικαίωμα και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Παράλληλα, στην πρότασή μας έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ, σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό που να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας με φθηνή Ενέργεια και με προστασία του περιβάλλοντος.

Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο αγώνας

-- Τι θα λέγατε σε κάποιον που το σκέφτεται να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά δεν το έχει αποφασίσει ακόμα;

-- Του λέμε ότι ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά! Ολα είναι στο χέρι του, αρκεί να πιστέψει στη δύναμη που πραγματικά έχει και η οποία εκφράζεται και όλο αυτό το διάστημα που μπαίνει μπροστά: Το καλοκαίρι για να σβήσει τις φωτιές, σήμερα να ξελασπώσει τις περιουσίες του, δίνοντας σάρκα και οστά στην αλληλεγγύη, έχοντας στο πλευρό του τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δεν είναι τυχαίο που μέσα από τους αγώνες, μέσα από τη λαϊκή δράση σε όλα τα μέτωπα, έχει ξεπηδήσει το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Να μη συμβιβαστεί κανείς με την κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν τα συστημικά κόμματα και οι συνδυασμοί τους στην Περιφέρεια και τους δήμους, να μη συμβιβαστεί με τα όλο και λιγότερα, να μην ταυτίσει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των λίγων.

Μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καλούμε τον λαό να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Γιατί το κρίσιμο για μας είναι να δυναμώσει ο αγώνας, και με όσο το δυνατόν περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους, απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, των κυβερνήσεων, του αστικού κράτους, που όλοι τους υπηρετούν. Να ενισχυθεί ο δρόμος της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, στοχεύοντας στην πραγματική αιτία των προβλημάτων του, προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες.

Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι γνωστοί για τη συνεισφορά τους, την αγωνιστική δράση τους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές.

Ανθρωποι με ανιδιοτέλεια, αξίες και ιδανικά που δεν έχουν δεσμεύσεις σε συμφέροντα. Που μπαίνουν μπροστά στην πάλη του λαού για κάθε πρόβλημα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, όπως κάνουν και αυτό το διάστημα πρωτοστατώντας στην έκφραση της αλληλεγγύης στον θεσσαλικό λαό, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, ενάντια σε πλειστηριασμούς.

Τελικά αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου: Αν θα είναι περισσότεροι εκλεγμένοι, διοικήσεις, σύμμαχοι του λαού για την προστασία της ζωής του, τη μόρφωση των παιδιών του, τα εργατικά δικαιώματα, την πρόσβαση στο πολιτισμό και τον αθλητισμό και όλα όσα τον απασχολούν, για να έχει αυτά που του αξίζουν.

....

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 19:00, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας.

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»:

  • Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

  • Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.


1 σχόλιο:

  1. Κόκκινα γαρυφαλλα παντού.
    Για τις ανάγκες των πολλών
    Οχι για τα κέρδη των λίγων.
    Xrhstos Halkias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου