Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Βαθαίνει η εμπλοκή με κόμβο την Αλεξανδρούπολη

 
Την ώρα που οι κάτοικοι του Εβρου μετρούν τις πηγές τους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση στην περιοχή, με πλάτη και από τα άλλα αστικά κόμματα, προχωρούν δίχως καθυστέρηση τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν τον Εβρο στο επίκεντρο κλιμακούμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Ενδεικτικά, από 19 μέχρι 21 Σεπτέμβρη η Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Γ1) διοργάνωσε, «υπό την αιγίδα» της ΕΕ, το 3ο συνέδριο «εμπειρογνωμόνων» του προγράμματος της Permanent Structured Cooperation (PESCO) με θέμα «Network of Logistics Hubs in Europe and Support to Operations» («Δίκτυο Κόμβων Logistics στην Ευρώπη και Υποστήριξη Επιχειρήσεων»).

Το συνέδριο διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, «αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της», τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, το οποίο προσθέτει ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα PESCO, στην παροχή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, υποδομών και δικτύων Διοικητικής Μέριμνας σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας, καθώς και στην προσπάθεια ανάπτυξης και αμοιβαίας χρήσης των κόμβων διαμετακόμισης της ΕΕ».

Στο συνέδριο συμμετείχαν 27 σύνεδροι, εκπρόσωποι των κρατών - μελών του προγράμματος, μεταξύ των οποίων εξειδικευμένοι εκπρόσωποι του Κλάδου Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ειδική ομάδα εργασίας από το Joint Coordination Centre (JCC) της ΕΕ, με σκοπό του συνεδρίου τη «διαλειτουργικότητα» των υλικοτεχνικών κόμβων της ΕΕ «με το πρόγραμμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) που διέπει ζητήματα στρατιωτικών κινήσεων και μεταφορών εντός της ΕΕ».

Θυμίζουμε ότι τέλη Μάη - αρχές Ιούνη η Διεύθυνση ΓΕΕΘΑ/Γ1 διοργάνωσε στην Αθήνα, πάλι «υπό την αιγίδα της ΕΕ», σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο τη Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility) της PESCO, «καθώς και την έκδοση Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) που θα διέπει τους κανόνες διέλευσης πλοίων και κατάπλου αυτών στα λιμάνια της ΕΕ». Σημειωτέον, η Ελλάδα έχει αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο εν λόγω πρόγραμμα, ως Επικεφαλής Χώρα («Lead Nation») στον τομέα «Διαδικασίες άδειας διασυνοριακής κυκλοφορίας για την κίνηση στην Ευρώπη».

Ολα αυτά ενώ όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχέδια των ΗΠΑ - με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), που ετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε και εφαρμόζεται επί ΝΔ - για επέκταση των υποδομών τους σε Πειραιά (συγκεκριμένα στο Κερατσίνι), Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Καβάλα και άλλα λιμάνια, ώστε να διεκπεραιώνουν από εδώ πολλαπλάσιες δυνάμεις τους και φορτία.

Προς Αλεξάνδρεια Ημαθίας η βάση στο Στεφανοβίκειο

Στο μεταξύ, μετά τη διαφαινόμενη καταστροφή (πλημμύρισε) της βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, η οποία ελέω και της Συμφωνίας MDCA με τους Αμερικανούς φιλοξενούσε κάθε χρόνο ένα τάγμα ελικοπτέρων τους (25-30 τεμάχια, συν το αναγκαίο προσωπικό, ιπτάμενους, τεχνικούς, διαβιβάσεις, ασφάλεια), πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον στην κυβέρνηση και στα αρμόδια επιτελεία τρέχουν να τους πάνε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Υπάρχει εκεί η σχετική υποδομή, καθώς εδράζονται το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ) και το Τάγμα Προκεχωρημένης Αεροπορικής Εκπαίδευσης στα ελικόπτερα. Επίσης, όχι μακριά βρίσκεται το Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (τοποθεσία που επίσης περιλαμβάνεται στην MDCA), το οποίο οι Αμερικανοί αξιοποιούν για ασκήσεις (βολές ή ασκήσεις μεταφοράς ασθενών - Medical Evacuation/MEDEVAC με ελικόπτερα).

Αναμένουν πλέον εκεί ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB) των ΗΠΑ, που προγραμματιζόταν να έρθουν στο Στεφανοβίκειο τον Οκτώβρη για πολύμηνη «συνεκπαίδευση». Η άφιξή τους πιθανολογείται ότι θα μετατεθεί τον Νοέμβρη.

1 σχόλιο:

  1. Κάνοντας τα θελήματα του ΝΑΤΟ η ΝΔ στέλνει με την σύμφωνη γνώμη του σύριζα στρατό στο Κόσοβο απεναντι στους Σερβους.
    Giorgos Agapitos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου