Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

“100 χρόνια ΚΚΕ, με το λαό για το σοσιαλισμό, σεμνή υπογραφή στις λεωφόρους του μέλλοντος”

«Εις το ξενοδοχείον "Πειραιεύς", εις την αίθουσαν του σωματείου των μηχανικών ατμοπλοίων... συνήλθε χτες εις την πρώτην συνεδρίασίν του το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον της Ελλάδος, με κύριον σκοπόν την συνένωσιν όλων των εν Ελλάδι σοσιαλιστικών ομάδων εις ένα ενιαίον κόμμα διοικούμενον ενιαίως και αντιπροσωπευόμενον εις την Διεθνή...».
Με τα παραπάνω λόγια περιέγραφε ο «Ριζοσπάστης» πριν από 100 χρόνια την πιο ιστορική στιγμή για την εργατική τάξη της χώρας μας: Την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, που μετά από λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, ξεκινώντας τον έναν συγκλονιστικό αιώνα αγώνων και θυσίας. Από τότε δεν υπάρχει η παραμικρή κατάκτηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που να μην φέρει την υπογραφή της αταλάντευτης δράσης του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνει στην πράξη το ρόλο του Κόμματος ως «εμπροσθοφυλακής των μαζών».
Από το 1ο συνέδριο ΣΕΚΕ
Και από σήμερα το Κόμμα μας μπαίνει με ορμή στον δεύτερο αιώνα του, διδαγμένο, έμπειρο, ατσαλωμένο, με επεξεργασμένο σύγχρονο Πρόγραμμα, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για να έρθει η εργατική τάξη στο προσκήνιο με τη δική της εξουσία. Γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια δίνοντας την υπόσχεση ότι θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιήσουμε τους υψηλούς μας στόχους, για να δυναμώσουμε το Κόμμα μας παντού. Οι επόμενες μέρες πρέπει να σημαδευτούν από ένα πολύ πλατύ άνοιγμα, να βρούμε και να συζητήσουμε με τους χιλιάδες εργάτες που τον τελευταίο καιρό προβληματίζονται έντονα, που μπορεί στο παρελθόν να έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές, να παρασύρθηκαν από τις αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διαπιστώνουν την κατάντια του. Που εκτιμούν τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια του ΚΚΕ και μπορούν να κάνουν το βήμα, να στρατευτούν μαζί μας.
Καλούμε λοιπόν τον εργατόκοσμο να αξιοποιήσει την πείρα του, να διαπιστώσει ότι με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά.
Οι επόμενες βδομάδες θα είναι μέρες κορύφωσης της πολύμορφης δράσης για τα 100χρονα του Κόμματος, της δραστηριότητας που ξετυλίγεται εδώ και 5 χρόνια.
***
Το κτίριο ίδρυσης του Κόμματος
 στην οδό Μπουμπουλίνας στον Πειραιά
Με αφορμή την επέτειο, θυμίζουμε ότι στη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, που κυκλοφόρησε με τον «Ριζοσπάστη» στις 20 Γενάρη του 2018, αναφερόταν μεταξύ άλλων:
«Κλείνοντας έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, το ΚΚΕ δεσμεύεται απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό, να φανεί αντάξιο της Ιστορίας του. Δεσμεύεται να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του ως επαναστατικής ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Στηριζόμενο στο σύγχρονο Πρόγραμμά του και στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, θα ενισχύει την ικανότητα και την αντοχή του απέναντι σε κάθε είδους δυσκολίες του εγχώριου και του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων, στην επαναστατική πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Συμπληρώνοντας 100 χρόνια ζωής, διδασκόμαστε από την πλούσια ιστορική μας πείρα και δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να ενισχυθεί η ικανότητα των δυνάμεων του Κόμματος σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο της οικονομίας, σε κάθε περιοχή να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη διεκδικητικού, οικονομικού και πολιτικού αγώνα, που θα συνδέεται σταθερά με το κύριο πολιτικό καθήκον, την επαναστατική πάλη για την εργατική εξουσία.
Αναβαθμίζουμε την προσπάθειά μας στη μελέτη των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων, των κατακτήσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς και της πλούσιας πείρας από τα προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, ώστε να γίνουμε πιο ικανοί να φωτίσουμε την ιστορική επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την ανάγκη να λυθεί η βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος ανάμεσα στην κοινωνικοποίηση σε πρωτοφανή κλίμακα της εργασίας και της παραγωγής, απ' τη μια, και στην ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων τους από το κεφάλαιο, από την άλλη. Να προβάλουμε πιο πειστικά τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργεί στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, πλευρά των οποίων είναι και οι νέες επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις. (...)
Παλεύουμε σταθερά και αποφασιστικά για να αποκτήσουν ακόμα πιο βαθιές ρίζες, πλατύτερους και ισχυρότερους δεσμούς οι Οργανώσεις του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη, ιδιαίτερα σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, στα νέα ηλικιακά και στα γυναικεία τμήματα των μισθωτών εργαζομένων, στους μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες. Δουλεύουμε καθημερινά για να οικοδομήσουμε ισχυρές, μαχητικές Οργανώσεις που θα συμβάλουν καθοδηγητικά και αποφασιστικά στην ανασύνταξη σε ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος και στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας με τα κατώτερα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, ώστε η κοινή πάλη τους να στρέφεται ενάντια στην αστική εξουσία. (...)
Στα 100 χρόνια του Κόμματος τιμάμε όλους όσοι και όσες έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά μας.
Απευθυνόμαστε στους σημερινούς αγωνιστές, σε μια περίοδο που απαιτεί επίσης θυσίες και ανιδιοτέλεια, ιδεολογική και προσωπική αντοχή σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, κρίσης και αυξημένων προσωπικών, οικογενειακών αναγκών. Με πείσμα και καρτερικότητα παρά την έλλειψη εμφανών αποτελεσμάτων και με επίγνωση της σημασίας της καθημερινής επαναστατικής πολιτικής δράσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
Με σιγουριά ότι οι ανώριμοι καρποί σίγουρα θα ωριμάσουν, με ετοιμότητα να ανταποκρινόμαστε στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα γυρίσματα των καιρών.
Κλείνοντας έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ δυναμώνουμε την προσπάθειά μας, ώστε να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο όλα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ως Κόμματος Νέου Τύπου, να αυξηθεί η ικανότητά του να δρα ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού".
Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αναδειχτούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως φορέα της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Από τον κατακόκκινο Ριζοσπάστη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου