Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Μαζικό και μαχητικό «Όχι»

Ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τον εθνικισμό διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου όσο και στη μεγάλη και μαχητική πορεία που ακολούθησε με προορισμό το αμερικανικό προξενείο, λαός και νεολαία βροντοφώναξαν «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και έδειξαν την προοπτική σαλπίζοντας «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα».
Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ και έγραψαν με σπρέι στο πεζοδρόμιο «Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. ΚΚΕ». Η πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα αντίστασης, ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν λύνει ένα εκκρεμές για χρόνια ιστορικό πρόβλημα. Αντίθετα, το οξύνει, το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο για τους λαούς.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η θέση του ΚΚΕ είναι η μόνη ειλικρινής, σταθερή, πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική θέση, για τα συμφέροντα των λαών της χώρας μας και των γειτονικών χωρών.
Μ' αυτό το κριτήριο τοποθετείται το ΚΚΕ. Τα κοινά συμφέροντα των λαών να ζήσουν με αλληλεγγύη, φιλία και κοινή πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έξω από τις φυλακές τύπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ, στέλνοντας στα σκουπίδια της Ιστορίας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από τους ίδιους που επέβαλαν την άθλια συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, Αμερικανούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
Αυτούς, που για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία των διεθνών συμβάσεων, σ' αυτή τη συμφωνία προέβλεψαν τις ενέργειες των δύο μερών με το νι και με το σίγμα, με χρονοδιάγραμμα, σωστό τετράδιο καθηκόντων για τους "αριστούχους μαθητές" Τσίπρα και Ζάεφ, για να μην τους ξεφύγει ο μοναδικός στόχος της συμφωνίας: Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Να δυναμώσουν οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στα Βαλκάνια. Να αναχαιτίσουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας με τα δικά τους συμφέροντα. Να ελέγξουν τον κρίσιμο βαλκανικό δρόμο για τους αγωγούς φυσικού αερίου και εμπορευμάτων σε αντιπαράθεση με αυτές τις χώρες».
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ έχει πεντακάθαρο ταξικό πρόσημο, όπως ακριβώς τα μνημόνια και εξήγησε: «Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όπως με αυτά έδωσαν αέρα στα πανιά των καπιταλιστών να τσακίσουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, έτσι και με τη συμφωνία αυτή, με το σύνθημα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας", "της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσας των Βαλκανίων", ανοίγουν δρόμο στο ελληνικό κεφάλαιο να εξορμήσει επιχειρηματικά στα Βαλκάνια για περισσότερα κέρδη. Απόδειξη; Ποιοι είναι εκείνοι οι φορείς της Θεσσαλονίκης που χωρίς κανένα ερωτηματικό ή δισταγμό πανηγυρίζουν υπέρ της συμφωνίας; Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και Σο ύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας. Το λένε οι άνθρωποι καθαρά, δεν το κρύβουν: Μυρίστηκαν μπίζνες.
Για να δικαιωθεί πάλι το παλιό και πάντα σωστό ρητό: Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.
Είναι οι ίδιοι που ακόμα και στις φάσεις της όξυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια, έκλειναν εδώ κατά εκατοντάδες τα εργοστάσια, τα μετέφεραν σε Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία για το χαμηλότερο μεροκάματο και άφηναν εδώ χιλιάδες ανέργους. Τώρα μυρίστηκαν νέα λεία, νέα κέρδη. Προσβλέπουν στη "συνανάπτυξη" που λέει ο Τσίπρας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ίσως με ειδικές ζώνες επιχειρηματικότητας στα σύνορα, με ελευθερία εκμετάλλευσης πάμφθηνων "δούλων" και από τις δύο μεριές τους.
Έχει λοιπόν δίκιο ή όχι το ΚΚΕ όταν καλεί τους εργαζόμενους να δούνε τους εχθρούς τους εκτός από αυτούς που βρίσκονται στην κυβέρνηση και σ' αυτούς που κινούν τις κυβερνήσεις σαν μαριονέτες για τα ταξικά τους συμφέροντα;».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσε το λαό στο μόνο δρόμο διεξόδου σε όφελός του. «Ελάτε με το ΚΚΕ. Συστρατευτείτε με το ΚΚΕ, όπως πολλοί άλλοι που δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Πάρτε από τα χέρια του Τσίπρα τις σημαίες της αντίστασης και της πάλης που προσπαθεί να τις βρωμίσει. Ελάτε με το ΚΚΕ που ξέρει 100 χρόνια, δογματικά, να τιμά τις σημαίες της λαϊκής πάλης, των λαϊκών συμφερόντων.
Όπως παλιά έτσι και στους σημερινούς αγώνες. Ελάτε να συνεχίσουμε την πάλη κατά των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας, να ξαναγράψουμε σελίδες όπως το 1999 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά των ΝΑΤΟικών δολοφόνων.
Ούτε μνημόνια, ούτε ΗΠΑ, ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ. Τώρα ΚΚΕ».

 






ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου