Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Εγκαίνια της έκθεσης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΓΥΑΡΟ

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 14 Γενάρη, τα εγκαίνια της έκθεσης των μακετών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, στην αίθουσα της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απένειμε τα βραβεία στους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν, καθώς και τα αναμνηστικά σε
όλους τους συμμετέχοντες (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες). Προηγουμένως ξεναγήθηκε στην έκθεση από τη Ντίνα Κώτσιου χαράκτρια, καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών και μέλος της κριτικής επιτροπής.
Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Αμπατιέλο. Παρευρέθηκε ακόμα ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους, μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, ο πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ και μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Χ. Δαραδήμος, αντιπροσωπεία του ΣΔ του συλλόγου της Καλών Τεχνών.
Τον κόσμο κάθε ηλικίας που γέμισε την αίθουσα, τους πολλούς εικαστικούς, καθώς και τους καθηγητές και σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών που έδωσαν το παρόν, καλωσόρισε η ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. (Δείτε εδώ βίντεο).
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Γόντικας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε πάνω βίντεο και διαβάστε την παρακάτω αναλυτικά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Έκθεση πέρα από τις μακέτες, εκτίθεται και η μελέτη που έχει κάνει κάθε γλύπτης για το έργο, δηλαδή λεπτομέρειες των έργων 1/1, τοπογραφικά σχέδια, σχέδια τεσσάρων όψεων του μνημείου, καθώς και το σκεπτικό με το οποίο δημιούργησε ο κάθε καλλιτέχνης. Συνολικά η Έκθεση αποτελεί ένα δείγμα για το πώς τα διδάγματα, η Ιστορία του ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και γνώσης, αντοχής, εφόδιο για τους αγώνες που έρχονται.
Θυμίζουμε ότι κατατέθηκαν συνολικά, και για τα δύο νησιά, είκοσι προτάσεις, οι οποίες ήταν στο σύνολό τους ολοκληρωμένες και αποτύπωναν το αίσθημα ευθύνης με το οποίο οι καλλιτέχνες προσέγγισαν το περιεχόμενο του διαγωνισμού.
Η Έκθεση γίνεται στην αίθουσα της Παλαιάς Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (οδός Πειραιώς 256) και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Γενάρη.

Οι βραβευθέντες

1ο Βραβείο Μακρονήσου
Για τη Μακρόνησο:
  1. Πρώτο βραβείο: Μάρκος Γεωργιλάκης
  2. Δεύτερο βραβείο: Κυριάκος Ρόκκος και Βασίλης Δωρόπουλος
  3. Τρίτο βραβείο: Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Κώστας Αργύρης

1ο Βραβείο Γυάρου
Για τη Γυάρο:
  1. Πρώτο βραβείο: Αντώνης Μυρωδιάς
  2. Δεύτερο βραβείο: Ευθύμιος και Δημήτρης Σιάτρας και Άγγελος Βλάσσης
  3. Τρίτο βραβείο: Βασίλης Δωρόπουλος».
















     60 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου