Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στα Γιάννενα

 Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στα Γιάννενα, ανήμερα μιας μεγάλης γιορτής για την πόλη, μέρα που ο λαός των Ιωαννίνων γιορτάζει την απελευθέρωση του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Είναι αλήθεια πως ο λαός μας έχει γράψει ηρωικές σελίδες στην ιστορία του.


Την πιο λαμπρή σελίδα του στη σύγχρονη ιστορία του, όμως, δεν την έχει γράψει ακόμα. Κι αυτή θα γράφει με μεγάλα γράμματα "απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών δεσμών για την εργατική εξουσία".

Σήμερα και εδώ στα Γιάννενα, στην Ήπειρο, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Και στις εκλογικές μάχες και στις καθημερινές μάχες, στο κίνημα για την ανάκτηση των απωλειών, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Στις εκλογικές μάχες, ένας είναι ο στόχος:

Να δοθεί ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΕΕ, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων αυτών στους δήμους και τις περιφέρειες.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στις τοπικές εκλογές, και στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές.

Όλοι τους κυβέρνηση, κόμματα, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τους, βρίσκονται στην ίδια μεριά με την ΕΕ, με το κεφάλαιο, απέναντι από το λαό.

Εκεί λοιπόν στην ίδια μεριά των συμφερόντων του κεφαλαίου οι βουλευτές των αστικών κομμάτων μπορούν με ευκολία να μετακομίζουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Κι ακόμα κι αν ορισμένοι όπως λένε, αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα, το "κουστούμι" παραμένει το ίδιο είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

Μαλώνουν μόνο για το ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, ποιος θα υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, όπως επίσης ποια συνταγή θα αποδώσει καλύτερα στη διαχείριση της σημερινής βαρβαρότητας.

Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που στήνουν το νέο κάλπικο δίπολο με νέα ψεύτικα διλήμματα για να εγκλωβίσουν την αγανάκτηση, τη δυσαρέσκεια του λαού στα όρια του συστήματος.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά απέναντι από το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Σταθερά απέναντι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ. Σταθερά προσηλωμένο στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, για την εργατική εξουσία.

Κι εδώ στο πλάι του ΚΚΕ, είναι η θέση του κάθε εργάτη, του υπάλληλου, του άνεργου, του αγρότη και επαγγελματία που δίνει τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και δω στα Γιάννενα, στην Ήπειρο.

Σ' αυτό λοιπόν τον κόσμο απευθυνόμαστε που μας ξέρει και τον ξέρουμε.

Σε όλους αυτούς που μαζί ανεβήκαμε τον Γολγοθά των μέτρων που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ.

Που βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες για το μεροκάματο, για τα επείγοντα ζητήματα για τη λαϊκή οικογένεια.

Σε όσους δεν ανέχονται άλλο, οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ξεπλένουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τρέχουν να τελειώσουν όλες τις βρώμικες δουλειές που έχουν αναλάβει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να πιάνουν στο στόμα τους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την αθάνατη εθνική μας αντίσταση, τους ήρωες του ΔΣΕ, να λερώνουν τις αξίες και τα ιδανικά που κράτησαν ζωντανά χιλιάδες αγωνιστές.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι έχουν απογοητευτεί από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν και εμπιστοσύνη στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα.

Τώρα μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά.

Να αφήσουμε πίσω το δύσκολο δρόμο των θυσιών για τα κέρδη των λίγων.

Να αφήσουμε πίσω τα ψεύτικα διλήμματα, να αχρηστεύσουμε την παγίδα του μικρότερου κακού, που οδηγεί πάντα σε ένα μεγαλύτερο.

Μπορούμε να δυναμώσουμε τον πόλο της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής για το λαό, που θα μπει σφήνα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Γιατί αντίπαλος "πόλος", ελπιδοφόρος "πόλος", στο σημερινό κάλπικο διπολισμό είναι μόνο ένα ΚΚΕ, παντού πολύ πιο ισχυρό.

Μπορούμε να δώσουμε ώθηση στη λαϊκή πάλη, για να μπουν εμπόδια, να καθυστερήσουν μέτρα, να διεκδικηθούν μέτρα ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές με το λαό στην εξουσία, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, τώρα που δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια, η εργατική τάξη, ο λαός, ξέρει πως η επόμενη μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη.

Ξέρει πως η ζωή του δεν έχει αλλάξει, παραμένει το ίδιο δύσκολη με πριν, ένας καθημερινός αγώνας για την επιβίωση.

Και με την αύξηση του κατώτατου μισθού που η κυβέρνηση όπου βρεθεί και όπου σταθεί, διαφημίζει και με τη συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, τα επιδόματα - ψίχουλα, όλοι ξέρουν ότι θα τους πάρουν πίσω διπλά και τριπλά.

Θα φροντίσουν γι' αυτό οι μνημονιακοί νόμοι που ισχύουν, τα ματωμένα πλεονάσματα, ακόμα και η μείωση του αφορολόγητου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υποτιμούμε, ούτε σνομπάρουμε ακόμα και τα ψίχουλα.

Κι αυτό το λέμε εδώ στα Γιάννενα, στην Ήπειρο, που κατέχει τα πρωτεία στην ανεργία και στη φτώχεια.

Τα λέμε αυτά στην Ήπειρο, μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ.

Γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για κάποιον που του λείπουν 99 λεπτά για να βάλει ένα ευρώ στην άκρη, να βάλει ακόμα κι αυτό το ένα ευρώ στην τσέπη του.

Όμως και η κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της.

Γιατί είναι κοροϊδία να εμφανίζεται ως φιλολαϊκή πολιτική, η ενεργοποίηση ενός από τους πιο εμβληματικούς νόμους της ΝΔ, του νόμου Βρούτση, που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει νόμο - δολοφόνο.

Είναι κοροϊδία να απειλείς δήθεν τους εργοδότες που δεν θα δώσουν την προβλεπόμενη αύξηση, όταν έχεις κάνει στη μεγαλοεργοδοσία ένα από τα μεγαλύτερα δώρα.

Έχεις διατηρήσει στο γύψο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, και ορίζεις εσύ, μαζί με το κεφάλαιο, το ύψος του κατώτατου μισθού με βάση την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Όπως σήμερα δόθηκε μία αύξηση, γιατί το αντέχει, λένε, η οικονομία, αύριο μπορεί να γίνει ακόμα και μείωση, γιατί η οικονομία θα μας λένε ότι κινδυνεύει.

Είναι κοροϊδία γιατί την ίδια ώρα, μένει ανέπαφο όλο το αντεργατικό πλαίσιο.

Αυτό που οικοδόμησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, ή το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας;

Και σε όλα αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει το νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, που βάζει την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, προβλέπει συντάξεις πείνας και για τους νέους συνταξιούχους.

Κι αυτή την κοροϊδία δεν πρέπει να την ανεχτούν οι εργάτες και οι εργάτριες που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια, στις μεγάλες αλυσίδες εμπορίου.

Δεν πρέπει να την ανεχτούν οι άνεργοι, τα νέα παιδιά που κάνουν από κι από κει δουλειές του ποδαριού και δεν ξέρουν τι θα πει ικανοποιητικός μισθός, δικαίωμα, ασφάλιση. Είναι ζητούμενο αν θα μάθουν τι σημαίνει σύνταξη.

Ξέρουμε πολύ καλά με πόση αγωνία περίμεναν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες τη συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Όμως, μόνο προστασία των λαϊκών οικογενειών δεν είναι, αφού στην ουσία, τις εξαναγκάζει να αποπληρώσουν τα υπέρογκα δάνειά τους, κάτω από το φόβο της έξωσης και του πλειστηριασμού, ακόμα και της πρώτης λαϊκής κατοικίας.

Και την ίδια στιγμή οι τράπεζες προετοιμάζονται για 100 χιλιάδες πλειστηριασμούς, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι χαμηλής αξίας.

Κυβέρνηση και τράπεζες ένα στόχο έχουν.

Να ξεζουμίσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, για να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των δανείων που έχουν λάβει, για να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το πρόβλημα που έχουν με τα κόκκινα δάνεια.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, για να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Όσες "γέφυρες ανάπτυξης" και να κατασκευάσουν για την Ήπειρο, για να δανειστώ τον τίτλο της αναπτυξιακής φιέστας που έστησε η κυβέρνηση και δω στα Γιάννενα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη που φέρνει το κεφάλαιο, είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού.

Όλα τα άλλα, τα οποία επιστράτευσε η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της εκμετάλλευσης, της πολιτικής φτωχοποίησης του λαού για τα κέρδη των ομίλων, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.

Είναι ποτέ δυνατόν η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται να βγάλει την Ήπειρο από τη λίστα των φτωχότερων περιφερειών της ΕΕ κι από αυτή με τη μεγαλύτερη ανεργία;

Θυμίζουμε ότι η φτώχεια στην Ήπειρο δεν εμφανίστηκε με την καπιταλιστική κρίση.

Μα και πριν την καπιταλιστική κρίση, το 2008, σε συνθήκες ανάπτυξης ένας στους τρεις κατοίκους στην περιφέρεια της Ηπείρου αδυνατούσε να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες.

Μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη να αυξήσει τάχα το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων;

Μα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αμείβονται με μισθούς πείνας ή ακόμα και απλήρωτοι, σε συνθήκες εντατικοποίησης και εργασιακής ζούγκλας, οι αυτοπασχολούμενοι ΕΒΕ, να παλεύουν με τα χρέη.

Οι αγρότες συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να μείνουν στα χωράφια τους.

Μάλιστα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς ο ΣΥΡΙΖΑ το βάφτισε "ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού".

Γιατί όταν μιλάνε για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, εννοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις ή -όπως λένε- "συνεργατικές ομάδες" παραγωγών, δηλαδή "συμπράξεις", που δεν αφορούν μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά μόνο εκείνους που διαθέτουν κεφάλαιο και πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Και ο νοών νοείτω.

Και όλοι μα όλοι, ακούνε καθημερινά τα επιτελεία της ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα, να τους λένε "ξεχάστε κάθε επιστροφή στο παρελθόν", ότι χάσατε "περασμένα - ξεχασμένα".

Ούτε φυσικά η εξόρυξη υδρογονανθράκων, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο ή η αξιοποίηση της γεωθερμίας, μπορούν να δώσουν διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα.

Το αντίθετο. Τα μεγάλα μονοπώλια στο κλάδο της ενέργειας θα ωφεληθούν μέσα και από το στόχο της προσαρμογής στην παραπέρα "απελευθέρωση" της Ενέργειας, αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής, ενώ θα παραμένουν τα ακριβά τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Όσο για τον περιφερειακό πόρο του 5% από τα έσοδα εξόρυξης υδρογονανθράκων, αυτό είναι το "τυράκι" στη φάκα για το λαό, το οποίο κι αν ακόμα δοθεί, δεν θα ανακόψει την φοροληστεία σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ούτε την ενιαία ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση, τους δήμους και την Περιφέρεια.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εδώ στην Ήπειρο, δύο βήματα από τη γειτονική Αλβανία, θέλουμε να μιλήσουμε για τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δυναμώνουν στην περιοχή των Βαλκανίων ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ανταγωνισμούς στους οποίους η κυβέρνηση συμμετέχει στο πλευρό των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, διεκδικώντας μερίδιο για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης.

Γι' αυτό ακριβώς υπέγραψε τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα συγχαρητήρια που έστειλε χτες ο Τραμπ σε Τσίπρα και Ζάεφ είναι η απόδειξη για το ποιος σχεδίασε και οργάνωσε αυτή τη συμφωνία. Και με την ευκαιρία προτείνουμε στον κ. Τσίπρα να βάλει τον κ. Τράμπ επίτιμο πρόεδρο στο προοδευτικό του μέτωπο.

Όλα τα υπόλοιπα που λέει ο κ. Τσίπρας ακόμα και σήμερα είναι εκθέσεις αστικών ιδεών, για τα σαλόνια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τι μας είπε ο κ. Τσίπρας από το Μόναχο, όπου μάλιστα βρέθηκε για να πάρει το βραβείο από τα κοράκια μαζί με τον κ. Ζάεφ;

Ότι έβαλαν, λέει, τέλος, σε μια σχεδόν τριακονταετή διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, δουλεύοντας μαζί για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιον ωφελεί αυτή η συμφωνία;

Τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που βάζουν πόδι σε μια χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την επιρροή της Ρωσίας.

Και όχι φυσικά τους λαούς που έχουν πικρή, τραγική πείρα από τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Και όταν μιλάμε για δράση μιλάμε για τους 5.000 νεκρούς, τους 12.500 τραυματίες εκ των οποίων 2.700 παιδιά.

Για τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα μνημεία.

Αυτός είναι ο απολογισμός των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Τσίπρας, όπως θα έκανε ο κάθε αστός πολιτικός που ανέλαβε μια βρώμικη αποστολή και την ολοκλήρωσε, κοκορεύεται λέγοντας πως αυτός "δεν είπε απλώς λόγια. Δεν επέλεξε την αδράνεια. Ανέλαβε δράση...".

Το πόσο δραστήριος είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του στην προώθηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων το βλέπουμε καθημερινά.

Και δεν μιλάμε μόνο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία μάλιστα ο κ. Τσίπρας θεωρεί και "συμφωνία πιλότο" και για το Κυπριακό.

Δηλαδή αυτοί που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώ και 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, είναι παράγοντες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού!

Δηλαδή, να οριστικοποιήσουν τη διχοτόμηση με αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.

Τι άλλο εννοεί όταν λέει να αξιοποιηθεί το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα;

Μιλάμε και για αποφάσεις του ΝΑΤΟ που έχει υπογράψει ο κ. Καμένος ως υπουργός Άμυνας, ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός εξωτερικών, αποφάσεις ουσιαστικά πολεμικής προετοιμασίας απέναντι στη Ρωσία, ακόμα και την απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Μιλάμε για τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με νέες βάσεις από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

Κι όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, υπηρετούν τον πολυδιαφημισμένο "ηγετικό ρόλο της Ελλάδας", στόχο, με τον οποίο συμφωνεί η ΝΔ και τα άλλα κόμματα.

Και εννοούν την αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης με την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας.

Κι αυτός ο στόχος, αντικειμενικά κουβαλάει την εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Και επειδή όλα τα αστικά κόμματα αναμασούν την καραμέλα της ειρήνης και ασφάλειας που μας παρέχει το ΝΑΤΟ, εμείς να μην πούμε πολλά να πούμε μόνο για τη γειτονική Αλβανία.

Η αστική τάξη της γειτονικής χώρας προβάλλει την ιδέα της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Αναθερμαίνοντας κατά καιρούς εδαφικές βλέψεις σε βάρος γειτονικών κρατών, όπως την Ελλάδα, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο.

Σαν πρώτο βήμα σχεδιάζει την προσάρτηση του NATOικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, με το οποίο ήδη έχει κοινές διπλωματικές αποστολές, ενώ πρόσφατα ακούστηκε και η πρόταση, από επίσημα αλβανικά χείλη, να έχουν κοινό αρχηγό κράτους.

Αλήθεια, μήπως εδώ και 9 χρόνια που η Αλβανία είναι στο ΝΑΤΟ έχουν κοπάσει αυτές, αλλά και άλλες απαράδεκτες αξιώσεις από τη μεριά της αστικής τάξης της Αλβανίας;

Οπωσδήποτε όχι. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει! Έχουν δυναμώσει!

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζήσει καλύτερα, με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. H κοινωνικοποίηση του πλούτου που υπάρχει και που τον παράγει ο ελληνικός λαός, θα απελευθερώσει μεγάλες αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σήμερα η Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιατί η αξιοποίηση του παραγωγικού μας πλούτου με πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής και της οικονομίας, μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα διεθνικά μονοπώλια σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως διατροφή, ενέργεια, μεταφορές κ.ά, μπορεί να καλύψει διευρυμένες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Μπορεί να εξαλείψει οριστικά την αναρχία της παραγωγής, τη ζούγκλα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Να αξιοποιήσει και να κατανείμει σε αυτή την κατεύθυνση το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας εξαλείφοντας την ανεργία.

Η εργατική εξουσία θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους που σπαταλούνται σήμερα και δημιουργούν χρέη, στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής.

Με κατάργηση στρατιωτικών δαπανών για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Με μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους.

Με κατάργηση των πολύμορφων πακέτων κρατικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν με βάση τις ανάγκες τους δωρεάν σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και των υπερηλίκων.

Η αποδέσμευση της χώρας από τις αλυσίδες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα διαμορφώσει ευνοϊκούς όρους για τη σύναψη επωφελών διεθνών σχέσεων συνεργασίας με άλλες χώρες.

Αυτό είναι με δύο λόγια, το σχέδιο του ΚΚΕ, το πρόγραμμα διακυβέρνησης που καταθέτουμε στο λαό. Είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο γιατί συμφέρει πρώτα απ΄ όλα την εργατική τάξη, το λαό.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε την πείρα των κομμουνιστών δημάρχων, των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" το 5χρονο που πέρασε.

Έδρασαν με τα αιτήματα του εργατικού λαϊκού κινήματος, εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Με σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους που άσκησαν διοίκηση ήταν αυτοί που:

-Εμπόδισαν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη των λαϊκών οικογενειών.

-Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία.

-Χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.

-Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν το δίκτυο των παιδικών - βρεφικών σταθμών.

-Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης προς τον κόσμο που ζει στην ένδεια και τη φτώχεια.

-Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους.

-Υπερασπίστηκαν και διεύρυναν με λαϊκές κινητοποιήσεις τους χώρους πρασίνου - αθλητισμού - αναψυχής.

-Διεκδίκησαν γενικότερα έργα προστασίας της ζωής του λαού.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στις ευρωεκλογές η μοναδική καθαρή αντίθεση στην ΕΕ τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, το αντεργατικό - αντιλαϊκό της περιεχόμενο μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι πολέμιος της ΕΕ, ακριβώς γιατί συνδέει αυτή την πάλη με την ανάγκη ανατρεπτικής ουσιαστικής εξέλιξης στην κοινωνία, να αλλάξει δηλαδή η τάξη που έχει την εξουσία και ελέγχει την οικονομία, να περάσουν όλα αυτά στον έλεγχο και την εξουσία του λαού.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στα μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις της ΕΕ, με συνέπεια.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι σηκώνουμε μαζί τα βάρη που μας φορτώνουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το κεφάλαιο, έχουμε βρεθεί δίπλα - δίπλα στην καθημερινή πάλη.

Σε όσους και όσες δεν ανέχονται άλλο, στο όνομα μιας δήθεν "αριστεράς" και "προόδου", να λερώνονται αξίες, ιδανικά που γεννήθηκαν από γνήσιους κι ανιδιοτελείς αγωνιστές.

Σε όσους δεν ανέχονται την υποταγή στους δολοφόνους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θέλουν να εκφράσουν το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι έχασαν πλέον την όποια εμπιστοσύνη κι ελπίδα τους στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, άλλα κόμματα, αλλά θεωρούν ακόμη ότι η μόνη επιλογή τους είναι να στηρίζουν με βαριά καρδιά ένα δήθεν "μικρότερο κακό".

Σε όσους ήδη προβληματίζονται ότι πάντα αυτό το μικρότερο δήθεν κακό, μας οδηγεί όλο και περισσότερο στο χειρότερο, στην υποχώρηση, στην αντίδραση τελικά.

Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη απαιτητική μάχη.

Θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Και στην Ήπειρο να βγούμε με επιτυχίες στην Περιφέρεια, με περιφερειάρχη τον Γιώργο Πρέντζα.

Αλλά και στους δήμους, με πρώτο από όλους το Δήμο Ιωαννίνων, με υποψήφια δήμαρχο την Όλυ Τσουμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου