Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Σ. Ζαριανόπουλος: “Εμείς λέμε να κατεβούμε στο δρόμο. Είστε; Πάμε…”

 Πώς αλλάζουνε στην πράξη οι συνειδήσεις

Μαζική αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στην απόσχιση του τμήματος των Κόκκινων Δανείων (RBU) και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτά τα τμήματα πανελλαδικά στα καταστήματά της, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας ως πρώτη άμεση αντίδραση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αγωνιστικής δράσης που απηύθυναν
στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησαν η Ήβα Καριώτη από το «Αγωνιστικό Μέτωπο» και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς.


Στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στεγάζεται το τμήμα RBU. Πανελλαδικά στα αντίστοιχα τμήματα απασχολούνται περίπου 1.200 εργαζόμενοι, οι οποίοι αυτή την περίοδο ακούνε τα διευθυντικά στελέχη να ανακοινώνουν ότι είτε θα απολυθούν είτε θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές εταιρίες που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων. Αντίστοιχο προβλέπεται το μέλλον και για τους εργαζόμενους των άλλων τραπεζών.

Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι της Πειραιώς θα δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με πανελλαδική στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας.


-Ερώτημα: Τι κάνουμε; Λέμε αυτή τη στιγμή να σηκωθούμε και να κατεβούμε κάτω,
 για μισή ώρα, για μία ώρα. Είστε; Πάμε τώρα…
Στη διάρκεια της παρέμβασης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.


Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Oι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια αποδεικνύεται κοροϊδία. Τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις και οι επιπτώσεις τους, όπως συμφώνησαν ΕΕ και κυβέρνηση, θα συνεχιστούν για πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέχρι το 2021 σχεδιάζονται πάνω από 10.000 απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων σε εφαρμογή μνημονιακών δεσμεύσεων όλων των κυβερνήσεων. Συνδυάζονται και με την πώληση "κόκκινων" δανείων σε κερδοσκοπικά funds, την πρόσκαιρη μεταφορά τραπεζοϋπαλλήλων σ' αυτά ή εργολαβικές εταιρείες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με σύντομη προοπτική την απόλυσή τους. Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει σχετικά τους υπαλλήλους της. Έπονται και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Την πολιτική αυτή θα πληρώσουν όχι μόνο χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι, αλλά και χιλιάδες δανειολήπτες "κόκκινων" δανείων, με εκβιασμούς, κατασχέσεις και χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών από τράπεζες και funds που δεν συγκαλύπτουν τις "ελεημοσύνες" σε περιπτώσεις ακραίας φτώχειας. Καταργείται και το ανεπαρκέστατο καθεστώς προστασίας, η δε φημολογούμενη αναμόρφωσή του εξαιρεί τη συντριπτική τους πλειοψηφία.
Επειδή εργαζόμενοι και λαός για χρόνια "ματώνουν" με τρία μνημόνια όλων των κυβερνήσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και κατ' επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων,
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια σχέδια προετοιμάζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων σε funds, την τύχη των σημερινών τραπεζοϋπαλλήλων που θεωρούνται "υπεράριθμοι" και την αντιμετώπιση των δανειοληπτών τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα κερδοσκοπικά funds;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου