Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Ψηφίστηκε η τροπολογία - πρόκληση για τις νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

Χέρι - χέρι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν την τροπολογία - πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία η κυβέρνηση μειώνει από 15% σε 10% τη φορολογία στα κέρδη των μετόχων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η τροπολογία ψηφίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ σκόπιμα κατατέθηκε από την κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό.

Η ΝΔ υπερψήφισε την τροπολογία με «μισή καρδιά», γιατί κατά την βουλευτή της Ντ. Μπακογιάννη, δεν θεώρησε και πολύ γενναιόδωρες τις νέες φοροαπαλλαγές που εξασφάλισε η κυβέρνηση στο κεφάλαιο. Σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε προτείνει η μείωση να είναι από το 15% στο 5%.

Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε «παρών», με τον βουλευτή του Γ. Κουτσούκο να αναφέρει ότι «η τροπολογία αυτή δεν θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη» αν δεν συνδυαστεί με «πρόσθετα κίνητρα». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, με τον βουλευτή της Αν. Γρέγο να εξηγεί ότι «δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε μία παράνομη κυβέρνηση». Υπερψήφισε η Ενωση Κεντρώων.

Φοροαπαλλάσσονται τα κέρδη όταν φορολογείται ακόμα και το επίδομα ανεργίας

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε την τροπολογία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έρχεται σαν τον κλέφτη και εισάγει μία τροπολογία αίσχους για το λαό» και μάλιστα σε αθλητικό νομοσχέδιο, «για να πάει στα αζήτητα, να μην την πάρει χαμπάρι ο κόσμος».

Επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει «κόψει» μισθούς στο λαό 400, 500, και 700 ευρώ και τους φορολογεί από πάνω με 22% από το πρώτο ευρώ. Φορολογεί ακόμα και το επίδομα ανεργίας, για να «μειώνει τη φορολογία της ολιγαρχίας από το 29% στο 25%, όταν ο πλούτος που κατέχει είναι πάνω από το 1/3 του ΑΕΠ, συμμετέχει με ένα ποσοστό 6% στα φορολογικά βάρη και παίρνει πολλά εκατομμύρια ως "αναπτυξιακά" κίνητρα».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σ' αυτά την πλήρη συμφωνία όλων ανεξαιρέτως των άλλων αστικών κομμάτων. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο άρθρο 107 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τις αμέτρητες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των εφοπλιστών και για την κατάργηση του οποίου κατέθεσε πρόταση το ΚΚΕ. Οπως είπε, όλα τα άλλα κόμματα δεν έβγαλαν «άχνα», «που σημαίνει ότι συμφωνούν να πληρώνει ο αγρότης φορολογημένο πετρέλαιο, ενώ ο εφοπλιστής, ο βιομήχανος να απαλλάσσεται. Ο εργαζόμενος να πληρώνει φόρο μεταβίβασης για να δώσει ένα σπιτάκι στο παιδί του, αλλά ο εφοπλιστής να μην πληρώνει».

«Είστε με τον καπιταλισμό, με το κεφάλαιο, κόντρα στους εργαζόμενους. Είμαστε με αυτούς που παράγουν τον πλούτο και τους καλούμε να τον πάρουν στα χέρια τους, γιατί τους αξίζει και τους τον κλέβουν οι άλλοι», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου