Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ιστορικό Αρχείο

Στον απόηχο της ρήξης που επήλθε με την αναθεωρητική ομάδα Παρτσαλίδη – Ζωγράφου – Δημητρίου στην 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Καρράς και άλλοι αναθεωρητές, στις 20 Μάρτη 1968, κλέβουν μεγάλο μέρος του Αρχείου του Κόμματος στο Σιμπίου της Ρουμανίας (με τη συνδρομή και της Ρουμανικής αστυνομίας).

Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα.
Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.

Εδώ και χρόνια αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, κατ’ ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.


Το Ιστορικό Αρχείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Για τους κομμουνιστές, για καθένα που τάσσει τη ζωή του στην υπηρεσία της εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας, η Iστορία δεν είναι ούτε «νεκρό» γράμμα, ούτε στείρα ενατένιση του χτες, ούτε αποστεωμένη καταγραφή του παρελθόντος. Είναι τα θεμέλια, πάνω στα οποία ξεδιπλώνεται και οικοδομείται η συλλογική πείρα όσων δημιουργούν την κοινωνική προκοπή της εργατικής τάξης, της νεολαίας, αλλά και συνολικά του λαού. Μια πείρα, της οποίας η ολοκληρωμένη καταγραφή και κριτική μελέτη είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να απαντηθεί η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας που επιχειρεί η κυρίαρχη τάξη, για να γνωρίζει κάθε γενιά όσα έχουν προηγηθεί, αλλά και για την άντληση πολύτιμων συμπερασμάτων και διδαγμάτων για τη συνέχεια.

Η καταγραφή και μελέτη της πολυκύμαντης 100χρονης πορείας και δράσης του ΚΚΕ, καθοριστικής σημασίας για κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που έδωσε ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια, συνδέεται άρρηκτα, αφ' ενός με την προφύλαξη της ιστορικής μνήμης, αφ' ετέρου με την επιστράτευση αυτής της μνήμης ως όπλο στον αγώνα για την κοινωνία που θα υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Από αυτήν την πλευρά, η διαφύλαξη του τεράστιου - σε όγκο και σημασία - θησαυρού, που αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των καθηκόντων του Κόμματος.
 Με επίγνωση της τεράστιας ευθύνης

Η κρίσιμη σημασία που έχει το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και η συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης για τη διάσωσή του ήταν αυτά που όπλισαν με πείσμα και αποφασιστικότητα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, όλους όσοι αντιλήφθηκαν το εύρος της καταστροφής στην οποία οδήγησαν οι πλημμύρες του 1994 και εργάστηκαν για την αποκατάστασή του. Ηταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με βάση μιαν ιδιαίτερα σύνθετη, χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες επιστήμονες, τεχνικοί, εργάτες, απλοί εθελοντές. Και η οποία δε θα μπορούσε να βγει σε πέρας χωρίς την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων του μόχθου, άλλων πολλών προοδευτικών ανθρώπων. Τόσο την πρώτη περίοδο μετά την πλημμύρα, όσο και στη συνέχεια με τις χρονιάτικες οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ, μεγάλο μέρος των οποίων δόθηκε για το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

Ολη αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση για το Αρχείο έπιασε τόπο. Το ΚΚΕ φρόντισε και συνεχίζει, με μεγάλη ευθύνη, αυτήν την προσπάθεια με ορατά τα αποτελέσματα. Σήμερα, αρχίζει πλέον να υπάρχει ένα τμήμα των υποδομών που χρειάζονται για τη συντήρηση του αρχειακού υλικού. Εχει επιπλέον, ήδη, ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, έτσι που να γίνεται εύκολα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο για ιστορική έρευνα και μελέτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου