Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας και της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ), Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μάρτη η Διεθνής Διάσκεψη για τα 20 χρόνια από τη ΝΑΤΟική επίθεση στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας από την ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών.
Τη Διάσκεψη οργάνωσαν το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των Ίσων»
με πρόεδρο του τον Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, τον τελευταίο υπουργό Εξωτερικών της ΟΔΓ στη διάρκεια της βάρβαρης επιδρομής του ΝΑΤΟ, τη Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων της Σερβίας και σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ). Οι 300 περίπου συμμετέχοντες από δεκάδες φορείς και θεσμούς της Σερβίας, αλλά και καλεσμένους από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, διανοούμενους και προσωπικότητες από 50 χώρες τίμησαν τα θύματα της ΝΑΤΟικής επίθεσης με κεντρικό σύνθημα «20 χρόνια μετά, ούτε ξεχνούμε, ούτε συγχωρούμε την επίθεση του ΝΑΤΟ».
Σε δύο ολόκληρες μέρες μίλησαν και χαιρέτησαν 82 ομιλητές, ανάμεσά τους η πρόεδρος του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης και εκπρόσωποι κινημάτων του ΠΣΕ από 18 χώρες (Κούβα, ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική, Νεπάλ, Ινδία, Ιαπωνία, Κύπρος, Πορτογαλία, Λίβανος, Βενεζουέλα, Βρετανία, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Ιράν και Ιταλία). Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας, η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α. και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ). Σημαντική παρουσία είχαν 60 μέλη και φίλοι της ΕΕΔΥΕ από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έδωσαν το αγωνιστικό και διεθνιστικό παρών στις εκδηλώσεις του Βελιγραδίου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο γειτονικό λαό όπως και το 1999, όταν περνούσαν τα ΝΑΤΟικά κονβόι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η Διάσκεψη κατήγγειλε τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στο όνομα της «ανθρωπιστικής επέμβασης» αναδεικνύοντας τα πραγματικά αίτια των βομβαρδισμών που επί 78 μέρες κατέστρεψαν σπίτια, νοσοκομεία, βρεφοκομεία, εργοστάσια, γέφυρες με χιλιάδες θύματα και τραυματίες, ανάμεσά τους ακόμη και πολλά παιδιά και συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού αλλά και του περιβάλλοντος μετά τη ρίψη βομβών Ναπάλμ και απεμπλουτισμένου Ουρανίου. Στη διακήρυξη της Διάσκεψης τονίζεται ότι η δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ, έγινε για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς και τον έλεγχο σφαιρών επιρροής. Υπογραμμίζεται πως οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ δεν δίστασαν να διαμελίσουν μια χώρα δολοφονώντας το λαό της, σε ανοιχτή παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ αποσπώντας το Κόσσοβο και εγκαθιστώντας εκεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική Βάση εξωτερικού στο Camp Bondstil στο προτεκτοράτο τους.

Θ. Παφίλης: Να δυναμώσει ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε πώς αυτός ο πόλεμος «επιβεβαίωσε και αποκάλυψε στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας το φρικαλέο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και του οπλισμένου βραχίονά του, του ΝΑΤΟ που είναι αδίστακτο και υπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων που κατέχουν τον πλούτο και καταδικάζουν τους λαούς να ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το ΝΑΤΟ είναι ο ένοπλος φρουρός του ιμπεριαλισμού και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, εχθρός των λαών και της ειρήνης».
Συνεχίζοντας ο Θ. Παφίλης τόνισε πώς «Ο βρώμικος αυτός πόλεμος αποτέλεσε τον πιλότο, το πρότυπο εφαρμογής της νέας στρατηγικής αντίληψης, του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Βέβαια ποτέ το ΝΑΤΟ δεν ήταν αμυντική συμμαχία. Η δημιουργία του εξέφραζε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού κατά της Σοβιετικής Ένωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών και των λαών συνολικά που αγωνίζονταν για μια άλλη κοινωνία.
Οι λαοί θυμόνται, και πρέπει να κάνουμε το παν για αυτό, τα ψέματα που είπαν τότε για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία. Τα ψέματα επίσης για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία που ο λαός της ζει το δράμα του πολέμου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς. Οι λαοί πρέπει να θυμούνται τα προσχήματα που χρησιμοποίησαν όπως πχ για τα "δικαιώματα των μειονοτήτων", η ανακάλυψη "όπλων μαζικής καταστροφής", η δήθεν "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" ή τα "αντιδημοκρατικά" καθεστώτα».
Κλείνοντας την παρέμβαση του ο γ.γ. του ΠΣΕ είπε: «Μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση οι λαοί των Βαλκανίων και όλου του κόσμου δεν μπορεί και δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των ανταγωνιστών που έχει σαν βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά να διαλέξουν το δικό τους δρόμο, τα δικά τους συμφέροντα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συρθούν στο σφαγείο του πολέμου ή στην υποδούλωση, αλλά να χτίσουν το δικό τους μέτωπο. Να συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στις αστικές τάξεις που παλεύουν για τα μερίδια της αγοράς. Να αγωνισθούν ενωμένοι κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, κατά του συστήματος που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.
Από το Βελιγράδι, τη Σερβία, το λαό της που μάτωσε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον πρώτο στην Ευρώπη μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, έχοντας ως παρακαταθήκη τον αγώνα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, τους μεγάλους αντιπολεμικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες κατά του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους λαούς που δοκιμάζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και ιδιαίτερα τον πόλεμο. Στη Συρία, στην Παλαιστίνη στην Υεμένη και σε όλους που ζουν την επίθεση καθημερινά στο βιοτικό τους επίπεδο.
-Να δυναμώσει ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού!
-Μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις, τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να χτιστεί το μεγάλο μέτωπο των λαών που μπορεί να σταματήσει, να αντεπιτεθεί και να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα!
-Όταν οι λαοί αποφασίσουν είναι παντοδύναμοι!».

Ν. Ζώκας: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Ζώκας και αφού μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του φιλειρηνικού κινήματος στο λαό της Σερβίας και το Φόρουμ Βελιγραδίου, τόνισε: «Είκοσι χρόνια πέρασαν από τον πόλεμο του 1999, που οριστικοποίησε τη βίαιη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και είχε σαν αποτέλεσμα την απόσχιση του αμερικανοΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου. Πόλεμος που προκάλεσε πολλές χιλιάδες θύματα, κατέστρεψε νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια και υποδομές. Οι "έξυπνες" ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια σε ραδιενεργή και χημική χαβούζα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής. Η επέμβαση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έγινε στον απόηχο των αντεπαναστατικών ανατροπών στη Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έδειξε το πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του σοσιαλισμού για 50 ολόκληρα χρόνια, για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών. Τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ακολούθησε μια σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων - στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού… Το ΝΑΤΟ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη "στρατιωτική κινητικότητα", που αφορά τις δικές του επιχειρήσεις, κυρίως προς τα ανατολικά, στα σύνορα με τη Ρωσία. Σημαντικό για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, σχετικά με το ρόλο και τη συνεισφορά της ΕΕ, είναι και το γνωστό σχέδιο για τα "τέσσερα τριαντάρια", που σημαίνει, ότι 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να αναλάβουν δράση εντός το πολύ 30 ημερών».
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης ο Ν. Ζώκας ανέφερε: «Για το λόγο αυτό, φίλοι και συναγωνιστές, θεωρούμε πως η καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ, ως οπλισμένο χέρι του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, επιβάλλεται να συνδυάζεται με την αποκάλυψη και καταδίκη και του ρόλου της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών και είναι εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί, που θέλουν να τους παρουσιάσουν ως δυνάμεις, που εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αποκαλύπτεται και ο ρόλος κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, που ξεγελάνε τους λαούς, που ξεπλένουν το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Κλείνοντας την παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ ο αντιπρόεδρός της είπε: «Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά και μαχητικά την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ζητάμε να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις, παλεύουμε για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το σύνθημά μας στον αγώνα είναι: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου