Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ο αριστερότερος να κλείσει την πόρτα


 Με Κουντουρά, Δανέλλη και Αγτζίδη η νέα φουρνιά υποψηφίων ευρωβουλευτών του Σύριζα



Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο μετά τη μεγαλειώδη λαοθάλασσας της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, που έδωσε το σάλπισμα της εφόδου προς τον ουρανό, με Μπίστη, Τζουμάκα και μια ακόμα διασκευή του πολύπαθου “Bella Ciao”, του “Κάρμινα Μπουράνα” της εποχής μας.


Η νέα φουρνιά υποψηφίων που ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες για το ευρωψηφοδέλτιο του Σύριζα, που κοντεύει να αποκτήσει περισσότερους κύκλους κι από αμερικάνικο σήριαλ, μπορεί να μην περιλάμβανε τους προαναφερθέντες επαναστάτες, δεν απογοήτευσε ωστόσο με το νέο ριζοσπαστικό αέρα που φέρνει στα πολιτικά μας πράγματα.

Το ηχηρότερο όνομα είναι φυσικά αυτό της Έλενας Κουντουρά, γνωστής για τους αγώνες της στην αριστερά και καλύτερη υπουργός τουρισμού του γαλαξία. λόγος για τον οποίο εξάλλου άλλαξε άρον – άρον ο νόμος που θα την εξανάγκαζε να παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσει μια θέση στην ευρωβουλή. Τι κι αν παλιότερα, ως στέλεχος των ΑΝΕΛ, δήλωνε πως με το Σύριζα τους χωρίζουν τα εθνικά θέματα, τι κι αν μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζε πως θα καταψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, όλα αυτά είναι παρωνυχίδες μπροστά στην ανάγκη η ως χθες συνοδοιπόρος του Πάνου Καμμένου να ορθώσει το ανάστημά της στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, οι νέες προσθήκες στο ψηφοδέλτιο ένα ποτ πουρί των πρόθυμων προοδευτικών συμμάχων του Γαλατσίου, με μπόλικη ΔΗΜΑΡ, μια ολίγη από Γέφυρες  και πρώην ποτάμι με τον σαν έτοιμο από καιρό Σπύρο Δανέλλη, πάντα όμως – κι αυτό είναι το μόνο που μετράει – 100% ΠΑΣΟΚ.

Απαραίτητη και η “κινηματική” εσάνς, με το δημοσιογράφο Πάνο Λάμπρου που είχε καταθέσει παλιότερα ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της 17 Νοέμβρη, εκπροσώπους οργάνωσης Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών για ξέπλυμα και στέγνωμα στους 90 βαθμούς.

Η πραγματικά γκανιάν υποψηφιότητα ωστόσο, είναι εκείνη του ιστορικού Βλάση Ατζίδη, γνωστός κυρίως από το μπλογκ του “Πόντος και Αριστερά”, κι άλλες δημοσιεύσεις και παρεμβάσεις του, που τα βάζουν στα ίσια σε αντισταλινισμό με ψυχροπολεμικούς Αμερικανούς ιστορικούς του ’50. Όταν ο ιστορικός δεν ασχολείται με το πόσα εκατομμύρια Ποντίων κατέσφαξε κυνικά ο πατερούλης, ο Αγτζίδης επιδίδεται στην πλοκή εγκωμίων για το μέγα ευεργέτη Βορείου και πάσης Ελλάδος Ιβάν Σαββίδη. Είτε αποδίδοντας στη Στάλιν την ελλιπή ελληνομάθεια του επιχειρηματία, που “προέρχεται από τον ελληνισμό που μεγαλούργησε από τον 19ο αιώνα στη Ρωσία, αλλά και στη σοβιετική περίοδο έως και το 1937, όταν ξεκίνησαν οι αντιμειονοτικές σταλινικές διώξεις”, είτε παρουσιάζοντας την εισβολή Σαββίδη με το κουμπούρι στο γήπεδο ως “ατυχές συμβάν”, το οποίο μάλιστα υποκρύπτει ρατσιστικά και αντιπροσφυγικά συναισθήματα.

Έχοντας ήδη από καιρό προσεγγίσει το αφάν γκατέ των αντικομμουνιστών ιστορικών και ιστοριοδίφων της χώρας, όπως ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Σπυρίδων Σφέτας και ο τέως μακεδονομάχος και σύμβουλος της χούντας Νίκος Μέρτζος, ο Σύριζα ολοκληρώνει το καρέ με την υποψηφιότητα Αγτζίδη, που μας αφήνει την ειλικρινή απορία για το πότε θα λυθεί η παρεξήγηση που κρατά μακριά από την Κουμουνδούρου το θαυμαστή της χουντικής πολιτιστικής άνθισης Στάθη Καλύβα. Το μόνο σίγουρο είναι πως το κυβερνών κόμμα κρατάει κι άλλους αριστερούς άσους στο μανίκι του και δε θα μας αφήσει να πλήξουμε ως τι κάλπες.

 Κατιούσα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου