Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Έξω πάμε καλά”


Τριπλάσιο το ποσοστό του ΚΚΕ μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές – Μια ανάσα από τη δεύτερη θέση και το ΣΥΡΙΖΑ

"Έξω πάμε καλά” θα μπορούσε κανείς να πει για την επίδοση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων που διαμένουν και ψηφίζουν στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια αυτόματα υπονοεί το αντίθετο για το εσωτερικό, μολονότι η τελική εικόνα από τα αποτελέσματα του ΥΠΕΣ, με τις ψήφους του κόμματος, αν και κάτω από εκείνες του ’14, να ξεπερνούν ελαφρά εκείνες του Σεπτέμβρη του ’15 (302.646 βάσει του 99,98% της ενσωμάτωσης,
που φέτος προχώρησε πιο αργά κι από το θάνατο), δε δικαιολογεί μια μανιχαϊστικού τύπου αντιπαραβολή της εκλογικής συμπεριφοράς εντός κι εκτός χώρας.


Σε κάθε περίπτωση, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τους Έλληνες του εξωτερικού που ψήφισαν στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, και μάλιστα με αρκετά υψηλή συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, δηλαδή 11.792 από τους 14.892. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς αν πρόκειται κυρίως για νεομετανάστες ή παλιότερους κατοίκους που ψήφισαν, ούτε ξέρουμε πόσοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες, νέους κυρίως, που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης έκαναν τον κόπο και τα έξοδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην πατρίδα τους και τι ακριβώς επέλεξαν.

Παρότι λοιπόν είναι αδύνατον κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος αυτού για τις προτιμήσεις του συνόλου νέων και παλαιών μεταναστών σε χώρες της ΕΕ, μπορεί σίγουρα όμως να διαπιστώσει ότι, ανάμεσα σε όσους ήταν επαρκώς προβληματισμένοι πολιτικά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία (κι είναι ζήτημα προς διερεύνηση γιατί δεν το κάνει η πλειοψηφία των μεταναστών, ιδίως της τελευταίας φουρνιάς), το ΚΚΕ εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσοστό, που βρίσκεται εξάλλου σε αρμονία και με τα αρκετά υψηλά αποτελέσματα που επιτυγχάνει σε μια σειρά κοινοτήτων Ελλήνων σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, της Σουηδίας και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 14,09% και 1590 ψήφους, έχοντας πλησιάσει με αξιώσεις τη δεύτερη θέση που τελικά κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, με πάνω από 10 μονάδες λιγότερο από το ποσοστό του στην Ελλάδα (15,28% ήτοι 1724 ψήφοι). Η ΝΔ βρίσκεται με 3824 ψήφους στην πρώτη θέση (την οποία ενάντια στο τότε ρεύμα εντός χώρας είχε πάρει και το 2014), διασφαλίζοντας ποσοστό σχεδόν ταυτόσημο με το ελλαδικό, 33,89% έναντι 33,11%. Τέταρτο με μεγάλη διαφορά από το ΚΚΕ, αλλά ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με την ελληνική επικράτεια εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ, με 8,57% και 968 ψήφους.




 Οι Έλληνες του εξωτερικού αναδεικνύονται πάντως σε τελευταίο κάστρο του Ποταμιού, το οποίο με 559 ψήφους συγκεντρώνει το 4,95%, ποσοστό υπερτριπλάσιο του ελλαδικού. Η ΧΑ χαμηλότερα από το ήδη συρρικνωμένο εθνικό της ποσοστό στο 3,58%, παρότι αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 η απόκλιση μεταξύ του 9,39% του συνόλου και του 4,74% των ευρωεκλογών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την τωρινή. 

Αν έβγαζαν έδρα οι εν λόγω ψηφοφόροι, το ΜεΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη θα διασφάλιζε την πολυπόθεητη είσοδο, με ποσοστό πάντως εξαιρετικά κοντά σε εκείνο των εν Ελλάδι ψηφισάντων (3,25% και 367 ψήφοι). Τέλος να σημειωθεί ότι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα ελληνικά εκλογικά τμήματα είναι τα κόμμα που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 1%, με σημαντικά διαφοροποιημένη κατάταξη από την ελλαδική, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως στο εξωτερικό δεν έχουν φτάσει ίσως ακόμα τα νέα της πρακτικής διάλυσης των Οικολόγων πράσινων, που συγκεντρώνουν 2,38%. 

Ενδεικτικό πάντως της ελλιπούς σχέσης με τα ελληνικά μίντια είναι το ποσοστό του Κυριάκου Βελόπουλου, που έπεισε μόλις 192 μετανάστες (1,70 έναντι του 4,18 στην Ελλάδα) συμπολίτες μας να τον στηρίξουν στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου