Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Με εκλογές ή όχι... στις υπηρεσίες ΝΑΤΟ - ΗΠΑ

Από το ξεφόρτωμα των οχημάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

 Εκλογές ή όχι, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα συνεχίζεται κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη και την «πλάτη» που απλόχερα προσφέρει στα τέτοια ζητήματα η ΝΔ, σε ανταγωνισμό μάλιστα μεταξύ τους, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.


Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η γιγαντιαίων διαστάσεων διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον Εβρο προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θυμίζουμε, την προηγούμενη Δευτέρα έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE» και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, την επομένη ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα.

Για να συντονίσει την όλη διαδικασία, στην Αλεξανδρούπολη μετέβη υπομονάδα του 39ου Τάγματος Μεταφορών της 21ης Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού που εδρεύει στην Ευρώπη (USAREUR, με έδρα το Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία) και κατέλυσε γι' αυτό σε στρατόπεδο της πόλης. Κατά πληροφορίες, εκτός από τα οχήματα, διεκπεραιώθηκαν και εκατοντάδες Αμερικανών στρατιωτών, με κάποιες πηγές να δίνουν και έναν αριθμό κοντά στα 2.500 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πάρουν μέρος το αμέσως επόμενο διάστημα στην άσκηση «Saber Guardian 2019», που με συμμετοχή και επίβλεψη των Αμερικανών γίνεται στο διάστημα 3 - 24/6 σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία με συμμετοχή συνολικά 8.000 προσωπικού από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Τουρκία και ΗΠΑ.

Θα πάρουν μέρος στην άσκηση «Decisive Strike 2019», επίσης τον Ιούνη, στη Βόρεια Μακεδονία, στο πεδίο ασκήσεων του Κρίβολακ, όπου θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από Αλβανία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Μαυροβούνιο.

Σημειωτέον, τα Σκόπια επισκέπτεται 2-3/6 ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ως επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC, ανώτατο πολιτικό όργανο της λυκοσυμμαχίας) στη σύνθεση των πρέσβεων - μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, σε συνέχεια των διεργασιών για την ένταξη της γείτονα στη λυκοσυμμαχία. Διαδικασία που ξεμπλόκαρε μετά την περιλάλητη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ελληνικά τμήματα ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην «Strike Back 2019», άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας, στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο, στο διάστημα 6 - 20/6, με συμμετοχή και τμημάτων από ΗΠΑ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Οπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, όλη αυτή η δραστηριότητα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κουμπώνει πάνω στην ευρύτερη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία και έπειτα συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στα νότια την Ελλάδα.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στην πρόσφατη «πανηγυρική» Σύνοδο για τα 70χρονά του, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την ακόμα «ενεργότερη» παρουσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας - ανάμεσα στα άλλα και με το πρόσχημα των συνεκπαιδεύσεων με χώρες της περιοχής - στη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου