Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Ξανά στο προσκήνιο σενάρια για αλλαγές στα σύνορα


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Νέα επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ ο Θάτσι απειλεί με δημοψήφισμα ένωσης με την Αλβανία

Στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια στο κάδρο της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», με νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου των Κοσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.
Στην περιοχή εμφανίζεται την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που βρέθηκε χτεςστα Τίρανα πριν μεταβεί σήμερα στη Β. Μακεδονία, στηρίζοντας εμμέσως ριψοκίνδυνους σχεδιασμούς, σε μία προσπάθεια να προωθήσει, με κάθε κόστος, τα συμφέροντα των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια απέναντι στον ανταγωνισμό που συναντούν στη στρατηγική περιοχή από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.

Ρίχνοντας το Σάββατο νέο «λάδι στη φωτιά» των σχεδίων για τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» ο Χασίμ Θάτσι εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση της ΕΕ να μην τερματίσει το καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους πολίτες του προτεκτοράτου στις χώρες - μέλη και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως «απομονώνουν το Κόσοβο». «Η ιδέα διόρθωσης των ιστορικών αδικιών για την ένωση (των σερβικών δήμων) Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς με το Κόσοβο ποτέ δεν είχε περισσότερο νόημα από τώρα (...) Ελπίζω πως αυτό θα μπορεί να συμβεί στην (σ.σ. προγραμματισμένη για τον Ιούλη) σύνοδο του Βερολίνου (...) Μετά από καθυστερήσεις και διακρίσεις που κάνει η ΕΕ στο Κόσοβο, νομίζω πως είναι τώρα ώρα να κάνουμε συγκεκριμένα θεσμικά βήματα για να υλοποιήσουμε μία φόρμουλα εθνικής ενότητας, μέσω ενός δημοψηφίσματος σε Κόσοβο και Αλβανία με τη συμμετοχή των περιοχών Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιάνοβατς», είπε ο Θάτσι.

Ο Στόλτενμπεργκ για την «προώθηση της ειρήνης»

Ενα 24ωρο μετά ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη στα Τίρανα στηρίζοντας τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, σε μία δύσκολη περίοδο καθώς κλιμακώνονται στην Αλβανία οι ασίγαστες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις της Βουλής εδώ και μήνες και έχει δηλώσει πως θα απόσχει από τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη.

Ο Στόλτενμπεργκ κάνοντας πως δεν άκουσε τις δηλώσεις Θάτσι περί δημοψηφίσματος για ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, προτίμησε να πλέξει το εγκώμιο του Ράμα και των αλβανικών κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας, κατά την οποία η Αλβανία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε πως η Αλβανία «με σκληρή δουλειά και αφοσίωση θέτει το παράδειγμα για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια»! Εξήρε τη 10ετή συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο και τη Λετονία αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη δημιουργία ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα. Τόνισε πως ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Αλβανία το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να προωθήσει τις επενδύσεις ύψους 51 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα, αποθηκών καυσίμων και τμημάτων της αλυσίδας ανεφοδιασμού.

Σήμερα ο Στόλτενμπεργκ αναμένεται στη Β. Μακεδονία, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου