Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Προεκλογικά θυμήθηκε και τις γερμανικές αποζημιώσεις που παρέπεμψε στις καλένδες!

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, κατόπιν οδηγιών της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε χτες στο γερμανικό ΥΠΕΞ Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική «να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του
εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «η διπλωματική αυτή ενέργεια έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17/4, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ' όψιν το Πόρισμα - Εκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας».

«Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό», καταλήγει.

Η πρόκληση της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό είναι διπλή, αφού επικαλείται το πρόσφατο - επίσης προεκλογικής κοπής - ψήφισμα που πέρασε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ενωσης Κεντρώων και της ναζιστικής ΧΑ. Το ψήφισμα αυτό παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, αφού με γνώμονα να μη θιχτούν τα συμφέροντα και οι συμμαχίες του εγχώριου κεφαλαίου, παραπέμπει σε μακρόσυρτες νομικίστικες διαδικασίες και σε ...διάλογο με το Βερολίνο, αντί για την προβολή συγκεκριμένων διεκδικήσεων, ενώ δεν περιέχει καμία απαίτηση προς τη γερμανική κυβέρνηση για συγκεκριμένη διεκδίκηση, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες» στη διαχρονική άρνηση των γερμανικών κυβερνήσεων που παρουσιάζουν το θέμα ως «λήξαν».

Παράλληλα, «ξεπλένει» πλήρως τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ουδέποτε πρόβαλαν σαφή διεκδίκηση, ενώ - όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - θυμούνταν τις γερμανικές αποζημιώσεις σε κάθε προεκλογική περίοδο.

Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε υπενθυμίσει στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν και είχε επιδοθεί ρηματική διακοίνωση. Από τότε πέρασαν κοντά 25 χρόνια, αλλά ουδέποτε ξεκίνησε η συζήτηση με το Βερολίνο. Χώρια που στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνεται καμία αναφορά στα συγκεκριμένα στοιχεία που υπάρχουν για το ύψος των γερμανικών οφειλών, όπως αυτά που έχει επεξεργαστεί το Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου