Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Επιβραδύνεται η ανάκαμψη, «ψήνονται» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΕΠ

 Επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στην ελληνική οικονομία καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το α' τρίμηνο του 2019, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη γενικότερη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.

 Ειδικότερα, η ανάκαμψη εμφανίζει αναιμικό ρυθμό 1,3% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018), πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις που υπάρχουν για το 12μηνο του 2019. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τα επόμενα τρίμηνα, ο ρυθμός 1,3% είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται από το β' τρίμηνο του 2017, δηλαδή στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (α' τρίμηνο 2019):

-- Επιβεβαιώνεται η συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης. Συγκεκριμένα, η μεγέθυνση του ΑΕΠ διαμορφώνεται ως εξής: Α' τρίμηνο 2019 1,3% από 1,5% το δ' τρίμηνο, 2,1% το γ' τρίμηνο, 1,6% το β' τρίμηνο και 2,6% το α' τρίμηνο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάκαμψη 2,5% για το φετινό 12μηνο αλλά στις προβλέψεις που έστειλε η κυβέρνηση τον Απρίλη στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», έριξε τον πήχη στο 2,3%.

Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδας 1,9%, «υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις», το ΙΟΒΕ 2% κ.ο.κ.

-- Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αναιμική ανάκαμψη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών, που με τη σειρά τους αποτελούν δείκτη της ενισχυμένης «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, στο έδαφος πάντα των αντεργατικών ανατροπών.

Η αξία των εξαγωγών ενισχύθηκε σε ποσοστό 4% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές εμφανίζουν μεγαλύτερη διόγκωση σε σχέση με τις εξαγωγές, με ρυθμό 9,5%, σε μια εξέλιξη που βέβαια έχει αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Καθόλου τυχαία, τα αστικά επιτελεία επισημαίνουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δείχνοντας στην κατεύθυνση νέων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με στόχο την αλλαγή του «παραγωγικού προτύπου», και ρυθμίσεων που ενισχύουν παραπέρα την ανταγωνιστικότητα των ισχυρών επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού.

-- Ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (νέες επενδύσεις χωρίς τις αποσβέσεις) εμφανίζει ρυθμό ενίσχυσης 21,2%. Για το 12μηνο του 2019, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι νέες επενδύσεις θα ενισχυθούν σε ποσοστό 11,9%, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται μετά τη βύθιση του ΑΕΠ σε ποσοστό 25%, από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση μέχρι και πρόσφατα.
 
Προς νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων

Σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», στην οποία θα εντοπίζονται τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προσδιορίζονται στη βάση της συμφωνίας για την επίτευξη των στόχων γύρω από τα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου.

Συγκεκριμένα, αυτά διαμορφώνονται στο 1% του ΑΕΠ για τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2020, δηλαδή σε ποσά της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος και τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ για του χρόνου, σωρευτικά δηλαδή υπολογίζονται σε 4,8 δισ. ευρώ, ωστόσο σε αυτήν τη φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, δεν προχωρά σε συγκεκριμένες συστάσεις αναφορικά με τους τρόπους κάλυψης των «κενών».

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή σκυτάλη γύρω από την «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και βέβαια στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, η 100σέλιδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει στα δεκάδες αντιλαϊκά ορόσημα, στην «πρόοδο» που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σειρά από «εκκρεμότητες», τις οποίες θα κληθεί να κλείσει η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, με επίκεντρο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και των νέων παρεμβάσεων γι' αυτά, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την Ενέργεια, τους «δημοσιονομικούς κινδύνους» από δικαστικές αποφάσεις και βέβαια τις παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, με την έκθεση της «ενισχυμένης εποπτείας» η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις εποπτείας που προβλέπονται για όλα τα κράτη στην ΕΕ, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου