Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ο Πομπέο παραδέχεται καθοδήγηση της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας


Επιλογή της CIA o Γκουαϊδό 


Την παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ούτως ώστε να διαμορφωθεί ενιαίο αντιπολιτευτικό μέτωπο με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας παραδέχθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ».


Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, παραδέχθηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ήταν η διατήρηση της ενότητας της αντιπολίτευσης της χώρας. Σύμφωνα με τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας έχουν αποτρέψει τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση μιας αποτελεσματικής εξέγερσης. Παρόλο που η Ουάσινγκτον επέλεξε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον βασικό υποψήφιο για την αυριανή ηγεσία της χώρας, οι εχθροί του Μαδούρο εξακολουθούν να επιθυμούν την εξουσία για τον εαυτό τους, σημειώνει ο Πομπέο.

Σε διαρρεύσαντα ηχητικά αποσπάσματα που βρέθηκαν στα χέρια της «Ουάσινγκτον Ποστ», τα οποία καταγράφηκαν σε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και Ισραηλινών ηγετών την περασμένη εβδομάδα, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε ότι η διατήρηση της ενότητας της αντιπολίτευσης έχει αποδειχθεί «δυσβάστακτα δύσκολη».

«Το στοίχημά μας, το οποίο είναι να διατηρήσουμε την αντιπολίτευση ενωμένη, έχει αποδειχθεί δυσάρεστα δύσκολο», ανέφερε ο Πομπέο στο απόσπασμα. «Τη στιγμή που θα φύγει ο Μαδούρο, όλοι θα σηκώσουν τα χέρια τους και θα πουν, πάρε με, είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας. Θα υπάρχουν σαράντα άτομα που πιστεύουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του Μαδούρο».

O Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει για το θέμα, λέγοντας ότι «κάποιος πιθανότατα άνοιξε ένα μαγνητόφωνο», αναφέρει το δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Hill, ο Πομπέο αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενώσουν την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του διευθυντή της CIA το 2017. Η θέση αυτή επιβεβαιώνει την πληροφορία πως οι καναδικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή και επιβολή του Γκουαϊδό ως ηγέτη της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβρη του 2018, δύο μήνες προτού ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον διακηρύξει δημόσια την απόφαση των ΗΠΑ για  αμεσότερη επέμβαση στη Βενεζουέλα. Ένα μήνα μετά την επιβολή του Γκουαϊδό από τις ΗΠΑ, και λίγες μέρες αφού πήρε τηλεφωνικώς από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το πράσινο φώς, αυτοανακυρήθχηκε Πρόεδρος
της Βενεζουέλας και η Ουάσινγκτον μαζί με τους συμμάχους της στην ΕΕ και αλλού «τον αναγνώρισαν» ως Πρόεδρο της χώρας σε μια απροκάλυπτη επέμβαση.

Ο Πομπέο απέδωσε την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό στις 30 Απριλίου στην έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των αντιπάλων του Νικολάς Μαδούρο.


iraklis3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου