Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

«Ελληνική Λύση»... για τα μονοπώλια

Τόσο το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών της 26ης Μάη όσο και ο δρόμος προς τις βουλευτικές της 7ης Ιούλη έχουν φέρει στην επιφάνεια μια σειρά από διεργασίες αναμόρφωσης του εθνικιστικού - ακροδεξιού χώρου, που πυροδοτούνται τόσο από τα σχέδια της αστικής τάξης της Ελλάδας για το «αύριο» του αστικού πολιτικού σκηνικού όσο και από την έκφραση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.


Η μια εξέλιξη, που χαρακτηρίζει αυτές τις διεργασίες, αφορά την εκλογική καθίζηση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, για την οποία είχε αποφασιστική συμβολή η δράση του ΚΚΕ, που στόχευε στην πολιτική απομόνωση αυτού του ναζιστικού μορφώματος, βάζοντας στο επίκεντρο του αγώνα τη σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού και τις πολιτικές των αστικών κομμάτων που γεννούν και τρέφουν τον φασισμό. Σε συνθήκες, μάλιστα, ανοχής των αστικών δυνάμεων στις ιδέες και στο δηλητήριο που χύνει ο φασισμός.

Ταυτόχρονα, προβλέποντας τη φθορά της ΧΑ, συμπεριλήφθηκε στα σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και η άνοδος του εθνικιστικού - ρατσιστικού κόμματος της Ελληνικής Λύσης, που προετοιμάζεται για να παίξει το ρόλο της δήθεν «σοβαρής Χρυσής Αυγής». Γι' αυτό η προβολή του Κ. Βελόπουλου, από τα αστικά μέσα ενημέρωσης, μόνο ως ενός γραφικού με ακραίες απόψεις, αποκρύπτει το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα της Ελληνικής Λύσης δεν αποτελεί μια «παραφωνία» στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει στήριγμα στο γενικότερο σχέδιο της αντιλαϊκής λαίλαπας που θα βιώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τα πάντα για τη στήριξη των εκμεταλλευτών του λαού

Ολο το οικονομικό πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης προβλέπει μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικά τα επιπλέον προνόμια που υπόσχονται στους εφοπλιστές για να «φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα» ή η στήριξη της εξαγωγικής δυνατότητας των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων, που διακηρύσσουν. Προτείνουν επιπλέον φορολογικά κίνητρα και δημιουργία υποδομών για να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό. Εκθειάζουν δε τις μεγάλες τουριστικές μονάδες, βαφτίζοντας τις συνθήκες γαλέρας που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ικανότητα αυτών των επιχειρήσεων για μεγάλη παραγωγικότητα.

Δεν ξεχνούν βέβαια τη στήριξη των βιομηχάνων στη μεταποίηση, προσφέροντάς τους ακόμα πιο φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, και παράλληλα διατυπώνουν σχέδια για την επιτάχυνση της εισόδου των μονοπωλίων στην αγροτική παραγωγή και το τσάκισμα στην ουσία των αυτοαπασχολούμενων αγροτών.
Και φυσικά, από τις βλέψεις τους δεν ξεφεύγει η Παιδεία, για την οποία ζητούν μεγαλύτερη σύνδεση με την αγορά, δηλαδή προτείνουν την ενίσχυση της αθλιότητας η σύγχρονη Εκπαίδευση, η έρευνα και η παραγωγή πρωτοπόρων επιστημονικών ανακαλύψεων να εξαρτώνται από τη δυνατότητα κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Εχοντας τόσα να προτείνουν για τη στήριξη της αστικής τάξης, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ταυτόχρονα ζητούν από τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εγκλωβίσουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο στο αδιέξοδο της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας. Να συμβιβαστούν δηλαδή με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων και τη μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη, με την ψεύτικη ελπίδα ότι μεγαλώνοντας η πίτα των κερδών των εκμεταλλευτών τους, θα ωφεληθούν και αυτοί.

Χύνοντας το εθνικιστικό δηλητήριο

Ακροδεξιά μορφώματα όπως η Ελληνική Λύση αποτελούν χρήσιμο εργαλείο και στήριγμα για το σύστημα και για την ικανότητά τους να χύνουν ξεδιάντροπα το εθνικιστικό τους δηλητήριο. Οι διακηρύξεις για «εξαφάνιση του Εθνους», για κίνδυνο «αποκοπής της χώρας από τις ιστορικές και πολιτισμικές της ρίζες», αποτελούν τα εθνικιστικά σκιάχτρα που στόχο έχουν να υποτάξουν τους εργαζόμενους στο αφήγημα της «εθνικής ενότητας». Στο επικίνδυνο δηλαδή αφήγημα ότι εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα γιατί ανήκουν στο ίδιο έθνος και άρα «ενωμένοι» μπορούν να προοδεύσουν. Κρύβουν έτσι την ασίγαστη ταξική επίθεση της αστικής τάξης ενάντια στους εργαζόμενους και τον λαό και την ανάγκη να οργανωθεί η αντεπίθεση ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, ο ρατσιστικός οχετός, που αναδύεται σε όλες τις διακηρύξεις της Ελληνικής Λύσης και στις δηλώσεις του Κ. Βελόπουλου, αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής που σπέρνει τον αλυτρωτισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς για να στοχοποιούνται ως εχθρός οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και όχι το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.
Τέλος, με τους υψηλούς τόνους ενάντια στους διεφθαρμένους και υποταγμένους στους ξένους πολιτικούς, επιδιώκεται να μπουν στο στόχαστρο μόνο ορισμένοι αστοί πολιτικοί και κόμματα και όχι συνολικά το σύστημα που ζει μόνο από το ξεζούμισμα του λαού. Εξάλλου, όλη αυτή η ρητορική αγγίζει τα όρια του γελοίου αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική πορεία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος ανάμεσα στις μεταπηδήσεις από το ΛΑ.Ο.Σ. στη ΝΔ βρήκε χρόνο να ψηφίσει, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., το πρώτο μνημόνιο.

Μόνη απάντηση η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ

Χρειάζεται να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο και μπροστά στις εθνικές εκλογές η πάλη για την απομόνωση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής και να οξυνθούν η κόντρα και η αντιπαράθεση με διάφορα νέα σχήματα και κόμματα, όπως και της Ελληνικής Λύσης, ανεξάρτητα από την τελική εκλογική τους «επίδοση».

Αυτός ο αγώνας μπορεί να δυναμώσει μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλη, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται και θα συνεχίζει να βρίσκεται και την επομένη των εκλογών στην πρώτη γραμμή, για να οργανωθεί η αντεπίθεση ενάντια στο σύστημα που γεννά και τρέφει τον φασισμό, την εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία και πολιτική και τα πολιτικά μορφώματα που τις εκφράζουν.

Δυναμώνοντας το ΚΚΕ μπορεί να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός, να τονωθεί η αισιοδοξία των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, για να δυναμώσουν οι αγώνες και η διεκδίκηση. Για να φωτιστεί ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Του
Λουκά ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
Ο Λ. Αναστασόπουλος είναι μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ίδιος ο Ιησούς τις έγραψε! Εδώ μέσα είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου