Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες


Στις 19 Ιούλη 1980 αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στο κατάμεστο από κόσμο στάδιο «Λένιν» γίνεται, κατά γενική ομολογία, η πιο εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Η Μόσχα είχε βάλει τα καλά της, ενώ ειδικοί μετεωρολογικοί πύραυλοι, που προκαλούν πρόωρη βροχόπτωση, έχουν εξασφαλίσει για λίγες τουλάχιστον ώρες αίθριο ουρανό πάνω από τους 80.000 θεατές και τους 6.000 αθλητές.

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος μέσα στην τελετή. Την παράσταση, όμως, κλέβουν οι περίτεχνοι σχηματισμοί δέκα χιλιάδων ευέλπιδων, οι οποίοι, με τη βοήθεια έγχρωμων χαρτονιών, σχηματίζουν με ακρίβεια ηλεκτρονικού υπολογιστή σύνθετες παραστάσεις.
Ομως, στη 12η Ολυμπιάδα, ο ολυμπισμός υπέστη ένα σημαντικό τραύμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες χώρες δεν επέτρεψαν στους αθλητές τους να πάρουν μέρος. Αφορμή ήταν η σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας.
Το μποϊκοτάζ των Αγώνων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε ομιλία του στο Κογκρέσο στις 4 Γενάρη 1980. Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώνει, όπως το εμπάργκο σιτηρών, απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστολή της επικύρωσης της συνθήκης SALT-II, απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν την Ολυμπιάδα της Μόσχας.

Ηταν η πρώτη φορά στον 20ό αιώνα, που η κορυφαία διεθνής αθλητική διοργάνωση απειλείται να ναρκοθετηθεί για πολιτικούς λόγους, αφού ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ’36 στη χιτλερική Γερμανία πραγματοποιήθηκαν κανονικά, σε μια εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ακούγονταν δυνατά στην Ευρώπη.
 
Η δήλωση Κάρτερ γίνεται δεκτή με δυσφορία από τις κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης. Στη συνέχεια όμως, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ προσανατολίζεται αποκλειστικά στο θέμα του μποϊκοτάζ, ασκώντας κάθε είδους πιέσεις στους «συμμάχους» για να την ακολουθήσουν. Ο ίδιος ο Κάρτερ επικοινωνεί τηλεφωνικά με περισσότερους από 100 ηγέτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κόλαφος στην πολιτική των ΗΠΑ έρχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία στις 12 Φλεβάρη αποφασίζει ομόφωνα την πραγματοποίηση της Ολυμπιάδας στη Μόσχα. Σε πολλές χώρες, οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές (όπως στη Βρετανία), που είναι και αποκλειστικά υπεύθυνες για τη συμμετοχή των αθλητών τους, παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής, παρά τις αντίθετες αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Τελικά, στη 12η Ολυμπιάδα μετέχουν 81 χώρες και μεταξύ αυτών όλες οι χώρες της ΕΟΚ, πλην της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου