Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για να στηριχτεί η λαϊκή οικογένεια


Συνέντευξή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη,

Η συνέντευξη:

- Μια ανάσα πριν τις εθνικές κάλπες. Γιατί πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ;



- Θα έχετε δει το κεντρικό προεκλογικό μας σύνθημα «ΚΚΕ, η δύναμή σου την επόμενη μέρα». Και κυριολεκτικά την επόμενη μέρα ο λαός χρειάζεται δυνατό το ΚΚΕ αφού στις 8 Ιουλίου έρχεται ο λογαριασμός, συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ με θέμα την ελληνική οικονομία και τα περιβόητα «δημοσιονομικά κενά», προφανώς για να θέσει τις αντιλαϊκές προτεραιότητες για την επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι της ΝΔ. Ποιος θα σταθεί από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού απέναντι σ’ αυτή την κυβέρνηση; Ποιος θα δώσει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα στο λαό για να μπει ένα φρένο, αλλά και για να στηριχτεί η λαϊκή οικογένεια; Το ΚΚΕ. Ας αναρωτηθεί ο καθένας αν το ΚΚΕ είχε 15% θα μπορούσαν με τόση ευκολία να περάσουν τα μνημόνια;

- Πώς κρίνετε τον προεκλογικό αγώνα που διεξήχθη; Θεωρείτε πως ο ελληνικός λαός έχει εικόνα του κεντρικού διακυβεύματος;

- Το υποτονικό κλίμα και οι χαμηλοί τόνοι δείχνουν ότι ετοιμάζονται οι συγκλίσεις της επόμενης μέρας. Πάνω σε τι να διαφωνήσουν και να τσακωθούν άλλωστε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Για το ΝΑΤΟ; Για την ΕΕ; Για τα μνημόνια που ψήφισαν παρέα; Από την άλλη λογικό είναι ο κόσμος να έχει κουραστεί από μια μακρά προεκλογική περίοδο, έχει τα προβλήματά του, προσπαθεί να πάει λίγες μέρες διακοπές, άλλοι δουλεύουν σεζόν στον τουρισμό και δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι. Χρειάζεται όμως όλοι να κατανοήσουν την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής μάχης, η οποία κυρίως εντοπίζεται στο πόσο δυνατό θα βγει το ΚΚΕ. Γι’ αυτό καμία ψήφος στο ΚΚΕ δεν πρέπει να χαθεί.

- Πώς βλέπετε τη συζήτηση για την αυτοδυναμία ή μη της ΝΔ; Μια κυβέρνηση αυτοδύναμη θα έχει διαφορά με μια κυβέρνηση περισσότερων εταίρων;

- Αυτό το ερώτημα πιθανώς θα είχε νόημα το 2011, αφού μέχρι τότε είχαμε μόνο αυτοδύναμες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Από τότε έχουμε ζήσει 8 χρόνια μνημονιακών κυβερνήσεων συνεργασίας όλων των ειδών. Και το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο. Οι λίγοι καλοπερνούν και ο λαός είναι στη γωνία. Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι αν η ΝΔ κυβερνήσει με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και όχι αυτοδύναμη; Αφού αυτά τα δύο κόμματα έχουν ήδη κυβερνήσει μαζί δύο φορές και έχουν φέρει ισάριθμα μνημόνια.

- Υπάρχει μια ευρύτερη κουβέντα πως μετά τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερά θα έχει πρόβλημα να ανασυνταχθεί…

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της αριστεράς, εφάρμοσε την ίδια δεξιά, συντηρητική πολιτική που είχαν εφαρμόσει πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τους έδωσε το δικαίωμα να εμφανίζονται δικαιωμένοι, που δεν είναι. Δεν είναι μόνο ότι συκοφάντησε τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι έστειλε αγνό κόσμο σπίτι του, καλλιέργησε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για το λαό, πλην της σημερινής βαρβαρότητας. Όμως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να τους βάλει όλους στο χέρι. Υπάρχει πολύς αριστερός, προοδευτικός κόσμος που δεν ανέχθηκε αυτή την κατάσταση, δεν τους ακολούθησε στον βούρκο. Έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά για όλον αυτό τον κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου ήδη δηλώνει τη συμπόρευσή του με το ΚΚΕ.

- Ποια η πρόταση του ΚΚΕ κωδικοποιημένα για τον λαό;

- Έχουμε σύγχρονο επεξεργασμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Προτείνουμε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Με κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας που θα έχει ως κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα εκμηδενίσουμε την ανεργία, θα έχουμε σύγχρονες και δωρεάν παροχές για όλους στην Παιδεία και την Υγεία. Σε αυτή τη διακυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν θα είναι θεατές όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα παίζουν ενεργό ρόλο μέσα από τα όργανα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, με βάση τον χώρο δουλειάς. Φυσικά αυτό το Πρόγραμμα δεν κρίνεται στις κάλπες της Κυριακής, κρίνεται όμως αν, με δυνατό ΚΚΕ, θα δυναμώσει ο αγώνας για να φτάσουμε εκεί.

- Τι εκτιμάτε σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα; Ποιος έχει ευθύνη για αυτήν;

- Η μεθοδευμένη κλιμάκωση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την αστική τάξη της Τουρκίας έχει συγκεκριμένες αιτίες, καθώς και «παράγοντες» που την πριμοδοτούν και θα δυναμώσει. Να γιατί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.ά., που καλλιεργούν τον εφησυχασμό, πως τάχατες θα μας «προστατέψουν» το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή ακόμη και το Ισραήλ, προσφέρουν μια πολύ κακή «υπηρεσία» στο λαό. Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια, που λέει πως ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, ο καθένας με τον τρόπο του, «βάζουν πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν είναι η «λύση» του προβλήματός μας, αλλά το ίδιο το πρόβλημα, μαζί, βέβαια, με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα, που στηρίζεται στα κέρδη των λίγων, προκαλεί ανταγωνισμούς, πολέμους, αιματοχυσίες, προσφυγιά κ.ο.κ. Οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου μπορούμε να δούμε αυτόν τον «φαύλο κύκλο» και να παλέψουμε για να βγάλουμε τις χώρες απ’ αυτόν.

- Δεν μας διασφαλίζει σταθερότητα το δέσιμο της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ;

- Όχι απλά δεν μας διασφαλίζει, αλλά είναι ακριβώς αυτό το «δέσιμο» που μας βάζει σε κινδύνους. Τι συμφέρον έχει ο λαός και η νεολαία από τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο ελληνικό έδαφος και αύριο θα γίνουν στόχος επιθέσεων; Τι συμφέρον έχουμε όταν πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας για να «επιτηρούν» τα ελληνικά F16 τον εναέριο χώρο άλλων κρατών; Από ποιον τον προστατεύουν; Σε τι επεισόδια μπορεί να μπλεχτούμε εκεί; Το ΝΑΤΟ δεν είναι που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και το θεωρεί «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο»; Έναν χρόνο μετά τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών τα πράγματα για την ειρήνη στην περιοχή έχουν γίνει καλύτερα ή χειρότερα; Όλα αυτά πρέπει να τα αναρωτηθεί ο λαός μας και να κάνει κριτήριο ψήφου την κοινή στάση όλων των άλλων κομμάτων και την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ ότι λύση βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, μακριά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

- Πώς κρίνετε την εξαφάνιση πολιτικών κομμάτων και την εμφάνιση άλλων που κατέγραψαν μάλιστα προσφάτως και δυναμική (Βαρουφάκης, Βελόπουλος); Δεν αντανακλούν αληθείς τάσεις στην κοινωνία;

- Το βασικό που αντανακλούν είναι η ανάγκη του συστήματος να απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, να συμπληρώνει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και να περνάει αντιλαϊκά μέτρα. Αυτά τα κόμματα σύντομα απαξιώνονται και εξαφανίζονται για να δημιουργηθούν άλλα στη θέση τους. Είναι αυτό που λέει ο λαός «κόμματα μιας χρήσης». Τέτοια κόμματα είναι το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη που σερβίρει την ξαναζεσταμένη σούπα του Τσίπρα περί αλλαγής της ΕΕ «από τα μέσα» και που με την υπουργική θητεία του προετοίμασε, αλλά και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, αλλά και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, με τις γνωστές γραφικότητες, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου