Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

«Τα δισεκατομμύρια να πάνε στην Παιδεία και όχι στο ΝΑΤΟ»


Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που με απασχολεί και θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να αγωνιστώ για την αντιμετώπιση και επίλυσή του, είναι το πρόβλημα της Παιδείας. Όλοι θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά μας να μορφώνονται ολόπλευρα και δωρεάν. Το ΚΚΕ αγωνίζεται να είναι διασφαλισμένα όσα χρειάζονται για να σπουδάζουν και όχι να μπαίνουν στο ζύγι των δημοσιονομικών στόχων στοιχειώδεις ανάγκες.
Όλοι οι απόφοιτοι να εργάζονται στο αντικείμενο στο οποίο έχουν σπουδάσει και ειδικευτεί. Να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος, να μην αναγκάζεται κανένας επιστήμονας να παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που σήμερα στο πλαίσιο του καπιταλισμού είτε απαξιώνονται, είτε αξιοποιούνται με βάση το πώς θέλει το κεφάλαιο και όχι με το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία.
Θα αναρωτιέστε γιατί όλα αυτά δεν λύνονται σήμερα;
- Γιατί για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα μορφώνονται δωρεάν, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό, από τον κρατικό προϋπολογισμό και για να διατεθούν τα λεφτά αυτά, θα πρέπει να κοπούν οι επιχορηγήσεις και η φοροασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να κοπούν τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας.
- Για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν δουλειά, θα πρέπει όλοι οι κλάδοι να αναπτύσσονται αναλογικά και με βάση το ποιες ανάγκες του λαού καλύπτουν και αντίστοιχα να σχεδιάζεται ο αριθμός των εισακτέων στις αντίστοιχες σχολές, ώστε με το που αποφοιτήσουν να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά.
Η σημερινή οικονομία, όμως, επειδή ακριβώς είναι καπιταλιστική οικονομία, δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτό τον σχεδιασμένο -για τα συμφέροντα των πολλών- τρόπο. Τα περιθώρια κέρδους, οι ανταγωνισμοί και οι δεσμεύσεις στην ΕΕ καθορίζουν τι και πόσο θα παραχθεί στους διάφορους κλάδους. Και όχι τι ανάγκες έχει ο λαός και τι μπορεί να παράξει η χώρα, ώστε να ανέβει κατακόρυφα η ποιότητα ζωής για όλους.
Για να γίνει πραγματικότητα, η σταθερή και μόνιμη δουλειά και με καλούς όρους, στο αντικείμενο σπουδών, απαιτείται πριν απ’ όλα ένα πράγμα:
Σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εργαλεία της επιστήμης και της έρευνας θα υπηρετούν τον σκοπό της βελτίωσης της ζωής του λαού, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μέχρι τώρα δεν έχουν λυθεί, για να γίνουν οι λύσεις αυτές προσιτές σε όλους θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πόροι και το επιστημονικό δυναμικό που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών για μεγαλύτερα κέρδη και εξωθούνται να σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε έρευνες για "έξυπνα όπλα" του ΝΑΤΟ και για επιχειρηματικές πατέντες.
Θυμηθείτε ότι αυτό που τελικά κρίνεται στις 7 Ιούλη, είναι το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο καλύτεροι θα είναι οι όροι για να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές ανατροπές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαν μεγάλο κατόρθωμα τους νόμους που έφερε για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τι έκανε όμως τελικά;
"Έτρεξε" τα σχέδια για την διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ζητούσε η ΕΕ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας. Όπως ακριβώς επιτάσσει η διαδικασία της Μπολόνια, η αγαπημένη της ΝΔ.
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν έφερε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, αλλά το αντίθετο. Διαμόρφωσε μία θάλασσα τίτλων σπουδών που αντί να κατοχυρώνουν ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, μεγαλώνει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ αποφοίτων στο ίδιο αντικείμενο.
Αντί να εξασφαλιστεί ότι κάθε φοιτητής θα μαθαίνει σε βάθος το αντικείμενό του με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, τελικά οι φοιτητές ωθούνται στο να γίνονται συλλέκτες διαφόρων πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, πολλές φορές επί πληρωμή.
Μαθήματα αναγκαία για την κατανόηση κάθε επιστημονικού αντικειμένου φεύγουν από τα προπτυχιακά και πάνε στα μεταπτυχιακά, επίσης με το αζημίωτο.
Η κοινή τους στρατηγική για την εκπαίδευση, θέλει τους φοιτητές έτοιμους να πατήσουν επί πτωμάτων, για να βρουν μια θέση στη ζούγκλα της εργασιακής ανασφάλειας. Αυτό εννοούν όταν λένε "να γίνουν οι απόφοιτοι πιο ανταγωνιστικοί για την αγορά εργασίας". Δηλαδή πιο φτηνοί και υπάκουοι στην εργοδοσία.
Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και οι λεγόμενες πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ παίζουν με τις αγωνίες των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ για τις σπουδές τους.
Αφού πρώτα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τα πρώην ΤΕΙ πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας, φορτώνοντάς τους ένα σωρό προβλήματα, όπως αδιευκρίνιστα επιστημονικά αντικείμενα και απροσδιόριστα επαγγελματικά δικαιώματα, μαζί με τα εκρηκτικά λειτουργικά προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έλυσε ουσιαστικά ούτε ένα από τα προβλήματα αυτά, αλλά αντίθετα τα επέτεινε, διευρύνοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων. Τώρα, μάλιστα, εμπαίζουν τους φοιτητές των σχολών μηχανικών των πρώην ΤΕΙ με την προοπτική των 5ετών σπουδών, κρύβοντας όμως την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θα είναι υπό την κρησάρα των νέων διακρίσεων που εισήγαγε το ΤΕΕ, ότι η κατηγοριοποίηση έχει ούτως ή άλλως ενταθεί και για τους αποφοίτους των υπαρχόντων πολυτεχνικών σχολών με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ότι πλέον τα πανεπιστημιακά πτυχία έχουν εξισωθεί επαγγελματικά με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.
Πραγματική έξοδος από τον λαβύρινθο που έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές, είναι η πρόταση πάλης και διεκδίκησης του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Για να εξασφαλιστούν οι όροι ώστε να υπάρχει ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, που θα προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Για σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με αναβαθμισμένες υποδομές, προσωπικό επαρκές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανανεωμένα σύγχρονα συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα. Για να αποτελεί το πτυχίο τη μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Αυτές τις προτάσεις τις έχουμε καταθέσει και στη Βουλή, με όλα τα άλλα κόμματα να τις απορρίπτουν. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη με ολοκληρωμένη πρόταση για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατοχυρώνει στην πράξη την ολόπλευρη μόρφωση των φοιτητών, το εργασιακό τους μέλλον στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, καθώς και την αναγκαία, συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε επιστημονικού αντικειμένου
 Άρθρο της η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά με το ΚΚΕ, στην εφημερίδα «Καλαυρία» του Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου