Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ξεκίνησαν παζάρια για τον εκλογικό νόμο

                   ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Μία ακόμη αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί του «νέου διπολισμού» φρόντισαν να αναδείξουν (έστω και πιο μαζεμένα) αυτά που θεωρούν ότι αποτελούν τις πολιτικές διαφορές τους.
Όμως το στοιχείο που μάλλον αποτελεί είδηση από αυτή την αντιπαράθεση είναι πως τα δύο κόμματα, θα βρεθούν (αν δεν είναι ήδη) σε καθεστώς παζαριού για τον νέο εκλογικό νόμο.
Μια προσεκτική ματιά στις τοποθετήσεις τους όπως και στα όσα λένε οι αρμόδιοι για το θέμα το αποδεικνύει. Ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι μέσα στο Φθινόπωρο ξεκινάει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η διαδικασία δηλαδή που στα αναθεωρητέα άρθρα περιλαμβάνει και το άρθρο 54 του Συντάγματος που ορίζει με πόσους βουλευτές (200) πρέπει να ψηφιστεί ένας εκλογικός νόμος ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Για να αναθεωρηθεί το άρθρο αυτό απαιτούνται 180 βουλευτές, όσους δηλαδή που έχει αθροιστικά η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ. Γεγονός που βάζει και την Φώφη Γεννηματά στο παζάρι για τον νέο εκλογικό νόμο, ιδίως από την στιγμή που επιθυμεί διακαώς να πάρει μέρος.

Να συνεννοηθούμε…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις συνέδεσε ευθέως τον εκλογικό νόμο με την συνταγματική αναθεώρηση. Όπως είπε «η Συνταγματική Αναθεώρηση θωρακίζει, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δημοκρατική ομαλότητα και ένας νέος εκλογικός νόμος προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Λίγο νωρίτερα όμως ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε διάλογο για το θέμα του εκλογικού νόμου. Σημείωσε ότι «επειδή αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα, εάν θέλετε συνεννόηση για το ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε». Όμως ήταν αρνητικός στην αλλαγή της συνταγματικής διάταξης λέγοντας πως «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε, κύριε Μητσοτάκη».
Όσο για την Φώφη Γεννηματά ζήτησε και αυτή να ξεκινήσει η συζήτηση χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της στο τι πρόκειται να κάνει για την συνταγματική αναθεώρηση, εκεί δηλαδή όπου οι 22 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ μαζί με τους 158 της Ν.Δ δίνουν τον αριθμό 180 όσων δηλαδή βουλευτών απαιτούνται (αρκεί φυσικά να συμφωνήσει σε αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου που έχει την δική του ατζέντα). Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Φ.Γεννηματα πρός τον Κ.Μητσοτάκη: «Είναι ώρα υπεύθυνα και ξεκάθαρα τώρα, στην αρχή της θητείας σας, να καταθέσετε τις δικές σας θέσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια με τους θεσμούς και με τόσο σοβαρά ζητήματα και βεβαίως δεν υπάρχει και γι’ αυτό λευκή επιταγή».

Όλα ανοιχτά
Αρμόδιος για όλα αυτά ειναι φυσικά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που σημείωσε σε συνέντευξή του πως «σε ό,τι αφορά τον συνολικό εκλογικό νόμο της χώρας για τις βουλευτικές εκλογές, θα έλθει στο πρώτο διάστημα της θητείας μας. Δεν θα καθυστερήσουμε. Προφανώς όμως δεν είναι θέμα του καλοκαιριού αλλά προετοιμαζόμαστε. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε έναν εκλογικό νόμο αναλογικό, αλλά ταυτόχρονα ο εκλογικός νόμος πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Θα τον συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα τον συζητήσουμε με την κοινωνία, με στόχο να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις».
Πάντως ήταν διστακτικός όταν ρωτηθηκε για το αν αυτό το ζήτημα θα περάσει μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή με αλλαγή πρώτα του άρθρου 54 του Συντάγματος. Όπως δήλωσε «δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αποκλείσω οτιδήποτε. Ασφαλώς στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα μπορούσε να συζητηθεί αυτό το θέμα, θα μπορούσε και να μη συζητηθεί. Είναι ένα θέμα ανοιχτό, να το δούμε».
Κανείς δεν ξέρει την έκβαση αυτής της υπόθεσης. Η Ν.Δ δείχνει διατεθειμένη θεωρητικά να προχωρήσει σε αλλαγές, Όμως στο πίσω μέρος της σκέψης της υπάρχει και το ερώτημα του «ποια θα είναι η πολιτική συγκύρία» σε 2, 3 ή 4 χρόνια. Ερώτημα το οποίο σαφώς υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί κάποια στιγμή να επανέλθει στην διακυβέρνηση.
Πάντως από ότι φαίνεται από την διαδικασία αυτή της πολτικής συναλλαγής, δύσκολα θα επιβιώσει η ….απλή αναλογική. Παρότι σήμερα αποτελεί νόμο του κράτους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου