Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Εξι νεκροί κι ένας αγνοούμενος από καταιγίδα στη Χαλκιδική


*
Εξι νεκροί, ένας αγνοούμενος και δεκάδες τραυματίες από την καταιγίδα που έπληξε το απόγευμα τη Χαλκιδική, προκαλώντας ζημιές με ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και μετατρέποντας δρόμους σε χειμάρρους. 
Η κακοκαιρία διέλυσε στην κυριολεξία τις πρόχειρες κατασκευές που στήνονται στις τουριστικές περιοχές ενώ παρά τις
προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων δεν ελήφθη κανένα μέτρο πρόληψης στις περιοχές που προβλέπονταν ισχυρές καταιγίδες. 

Εξι νεκροί ανάμεσά τους δύο παιδιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, νεκροί είναι μια 54χρονη γυναίκα κι ένα 8χρονο παιδί, που καταπλακώθηκαν από την σκεπή μιας ταβέρνας στην περιοχή Νέα Πλάγια της Χαλκιδικής.
Επίσης, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.
Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Πάνω από 100 οι τραυματίες
Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται. 
Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες με κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.α. ενώ στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, νοσηλεύεται μία γυναίκα σε κρίσιμη κατάσταση. 

Από την καταιγίδα, ξηλώθηκαν στέγες σπιτιών και καταστημάτων, ξεριζώθηκαν δέντρα, αυτοκίνητα και τροχόσπιτα αναποδογύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.   
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές 

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ηλεκτρικό δεν έχουν ο Δήμος Κασσάνδρας και οι περιοχές Χερσονήσου, Μουδανιών και Καλλικράτειας.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

πως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.
Πιο συγκεκριμένα, από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα, ενώ από την 2η ΕΜΑΚ 25 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Ακόμη, κατά την ανακοίνωση, συμμετέχουν 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.

Προβλήματα και σε άλλους νομούς

Προβλήματα με πτώσεις δέντρων, εγκλωβισμούς κατοίκων και διακοπή ρεύματος καταγράφονται από χθες το απόγευμα και σε άλλες περιοχές. 
Συγκεκριμένα, στο νομό Ροδόπης σημειώθηκαν καταστροφές και πλημμύρες όπου η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση υδάτων ενώ στην Ημαθία προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο σε Νάουσα και Βέροια. 


902



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου