Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

«Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ, όχι για να μισώ!»


Ο φύλακας οδηγεί την Αντιγόνη και διηγείται στον Κρέοντα τον τρόπο που τη συνέλαβε. Εκείνη όχι μόνο ομολογεί την παράβαση, αλλά έχει και πλήρη συνείδηση της πράξης της. Αντιτάσσει στο βασιλιά την άγραφη και απαρασάλευτη επιταγή των θεών

 ΚΡΕΩΝ: Ώστε τόλμησες να παραβείς το νόμο μου;
 ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Ναι, γιατί δεν τον είχε ανακηρύξει ο Ζευς… Δεν νομίζω πως οι νόμοι σου είναι αρκετά ισχυροί ώστε να επιτρέπουν σ’ έναν θνητό να παραβεί άλλους νόμους, νόμους άγραφους, ακλόνητους, θεϊκούς. Αυτοί δεν χρονολογούνται ούτε από σήμερα ούτε από χθες και κανείς δεν ξέρει τη μέρα που γεννήθηκαν»
Ο Κρέων καταδικάζει την Αντιγόνη σε θάνατο και εκείνη του απαντάει περήφανα.
ΚΡΕΩΝ: Ο εχθρός, ακόμη και νεκρός, δεν είναι ποτέ φίλος.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ, όχι για να μισώ!
«Αντιγόνη» Σοφοκλή, ο ανθρώπινος και ο θείος νόμος, η υποταγή στα νομικά θέσμια και η υποταγή στις ηθικές υποχρεώσεις του ατόμου.








Η Κάρολα Ράκετε αποφάσισε να κατευθυνθεί με το πλοίο της που μετέφερε μετανάστες προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.
Το πλοίο βρίσκονταν επί 14 ημέρες ανοιχτά της Ιταλίας, σε διεθνή ύδατα, με επιβάτες του 40 πρόσφυγες. Η Ράκετε αποφάσισε το Σάββατο να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε κηρύξει ο Ματέο Σαλβίνι, και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
“Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς” δήλωσε η ίδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου