Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Συντηρεί με κάθε τρόπο σενάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναγνωρίζει «δικαιώματα» της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του προϋπόθεση για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής

 Την προοπτική της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου και με διευθετήσεις που να διασφαλίζουν τις μπίζνες των μονοπωλίων, επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για το λαό, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα
και τις εξελίξεις που θα «τρέξουν» την επόμενη μέρα των εκλογών.


Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «One», ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για την «ιστορία της συνδιαχείρισης» απάντησε επί λέξει: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι Οικονομικές Ζώνες, αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα νομικά δικαιώματα που έχουν η καθεμία από τις χώρες».
Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, το έχω πει και άλλη φορά και έχω παρεξηγηθεί. Αλλά ποια δικαιώματα; Μόνο αυτά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της». Το ερώτημα πάντως είναι ποια «δικαιώματα» εννοεί ο υπουργός, που αν αναγνωριστούν και κατοχυρωθούν θα ανοίξει ο δρόμος για συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα». Επικαλέστηκε ωστόσο και αυτός τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» της χώρας και την εμπλοκή της σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς ως «ασπίδα» τάχα στην τουρκική επιθετικότητα, επιτείνοντας το κλίμα εφησυχασμού στο λαό.

Οπως είπε, «ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, αλλά χωρίς φόβο».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, ανέφερε ως ενδεικτικό του θετικού κλίματος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «στρατηγικό διάλογο».
«Αποδείξαμε ότι είμαστε κράτος του οποίου τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά, δηλαδή θέλουμε να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη Μεσόγειο», είπε, παραπέμποντας στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα για ΝΑΤΟική «τάξη και ασφάλεια» στην εν λόγω περιοχή και στα Βαλκάνια, ώστε να περιοριστεί η επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συζήτηση που γίνεται με «ώθηση» από τις ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργεί ως «πλατφόρμα διαλόγου» για όλα τα θέματα που διατηρεί ανοιχτά η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, τσουβαλιάζοντας και απαξιώνοντας ως «ψιλά γράμματα» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας, ενώ άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου