Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Στις 7 ψηφίζουμε, στις 8 ανακοινώνουν το «μεταμνημονιακό» αντιλαϊκό πρόγραμμα!


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΕ
Το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας θα ελέγξει τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της Ελλάδας, προκειμένου να δοθεί, όπως λέγεται, το «σωστό μήνυμα» στην επόμενη κυβέρνηση
 

Στις 8 Ιούλη, μια μέρα το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με το «μενού» να περιλαμβάνει και την Ελλάδα, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από
υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, να δοθεί το «σωστό μήνυμα», ανεξάρτητα βέβαια από την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και χωρίς καλά - καλά να έχει
συγκροτηθεί η διάδοχη ελληνική κυβέρνηση, θα τεθούν οι περίπου 15 «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», ενώ βέβαια στο επίκεντρο βρίσκονται και τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» που ήδη έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων το φθινόπωρο φέτος, με φόντο την κατάθεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, όπου βέβαια θα ενσωματωθούν και οι στόχοι της αντιλαϊκής συμφωνίας αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της ερχόμενης 4ετίας, που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία δεσμεύεται και η ΝΔ.
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα μάλιστα δεν σταματά εδώ:

-- Στις 9 Ιούλη, αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να έχουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια η πορεία κλιμάκωσης των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, με «υπόβαθρο» πάντα το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-- Στις 16 Ιούλη, με αφορμή το συνέδριο του «Economist», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων γα την ελληνική οικονομία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
 
Η κοινή αντιλαϊκή «ατζέντα» της επόμενης μέρας

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν, όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έρχονται να «θυμίσουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τα προαπαιτούμενα, επιβεβαιώνοντας το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας, ανεξάρτητα από κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών:
-- Η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η αντιλαϊκή σούμα για τη διετία 2019-2020 υπολογίζεται από 4,6 δισ. μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.

-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: Επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», αλλά και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.

-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή».

-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

«Δημοσιονομικός χώρος» για τους βιομήχανους στις πλάτες του λαού
 
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (πρώην ΣΒΕΕ), ενόψει του σχηματισμού της διάδοχης κυβέρνησης και στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΕΒ, θέτει το πλαίσιο για την «τόνωση» της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την απόσπαση επιπλέον «δημοσιονομικού χώρου», ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των «πλεονασμάτων», με «άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων» σύμφωνα με τον ΣΒΕ.

Χαρακτηριστικά διεκδικούν νέες παρεμβάσεις, όπως:

-- Μείωση μη μισθολογικού κόστους και «εξορθολογισμό» στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, μειώσεις δηλαδή ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία καθώς και των φόρων στα κέρδη.

-- Αποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε δύο έτη και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την «αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων»

-- Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, σε βάθος διετίας, για ακόμα φτηνότερο ρεύμα στους επιχειρηματικούς ομίλους

-- Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

-- Επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από πέντε σε 15 έτη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου