Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Στα πρόθυρα της αποφυλάκισης ο δολοφόνος του Αλ. Γρηγορόπουλου

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απόφαση που προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας
Προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία "έριξε στα μαλακά" τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη,
αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο Δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του.

Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα.

Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το Δικαστήριο.

Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο Δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη συγκεκριμένη δολοφονία.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 Στα πρόθυρα της αποφυλάκισης ο δολοφόνος


Στα πρόθυρα της αποφυλάκισης είναι πλέον ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια, μετά την ποινή που του επέβαλε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Πιο συγκεκριμένα, το Εφετείο καταδίκασε σε κάθειρξη 13 χρόνων τον ειδικό φρουρό, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο ειδικός φρουρός έχει ήδη εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του και δεδομένου ότι έχει κάνει και μεροκάματα στη φυλακή, τα οποία προσμετρώνται υπέρ του, δεν θα αργήσει να απολυθεί. Πιο πριν, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο είχε αποφασίσει ομόφωνα την ενοχή του, με τον εισαγγελέα να προτείνει ποινή φυλάκισης 15 χρόνων. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, όπως το πρωτόδικο δικαστήριο και σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, που ήθελε μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Αναφορικά με τον τότε συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία, για την οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 μέχρι την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου, που τον έκρινε τελικά αθώο.

Για «προδιαγεγραμμένη απόφαση» και για «μεθόδευση» προκειμένου ο Επ. Κορκονέας να έχει μία «σκανδαλώδη μεταχείριση» μίλησε η πολιτική αγωγή στο δικαστήριο, αμέσως μετά την απόφαση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο άκουσμα της επιβολής κάθειρξης 13 χρόνων στον Επ. Κορκονέα γνωστοποίησαν ότι θα ασκήσουν αναίρεση υπέρ του νόμου επί της απόφασης. «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα», δήλωσε στο δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο να αναφέρει σχετικά: «Καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό. Η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου