Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Στην ημερήσια διάταξη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε νέα φάση η αντιασφαλιστική επίθεση που υπηρέτησαν ενιαία όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου
  


Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και άλλες, αναλυτικότερες ορισμένες φορές, τοποθετήσεις στελεχών της έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η επίθεση στους συνταξιούχους και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων περνά σε νέα φάση, βάζοντας
στην ημερήσια διάταξη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται η ψήφιση ενός νέου αντιασφαλιστικού νόμου, πατώντας πάνω στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους όλες οι προηγούμενες ανατροπές και περικοπές από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο κατά σειρά τον «νόμο - λαιμητόμο» του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου - 4387/2016), ο οποίος άνοιξε διάπλατα το δρόμο για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει σήμερα η ΝΔ.

Ολα τα υπόλοιπα που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη, περί επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης των νέων συντάξεων, αντιμετώπισης των πολύχρονων καθυστερήσεων στις αιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί στα συρτάρια του ΕΦΚΑ, η λεγόμενη «ψηφιοποίηση» των συντάξεων, όπως και συνολικά η ολοκλήρωση ηλεκτρονικών πλατφόρμων του υπουργείου Εργασίας, δεν μπορούν να κρύψουν το βασικό: Το γεγονός δηλαδή ότι όσον αφορά το Ασφαλιστικό, κύρια αποστολή του υπουργείου είναι η υλοποίηση του στόχου για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση την πάγια απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου...

Με σημαία το «σύστημα των τριών πυλώνων»...

Καθόλου τυχαία, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη Βουλή ακριβώς σε αυτόν τον στόχο, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική δέσμευση της ΝΔ για την προώθηση του «συστήματος των τριών πυλώνων», που οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα, επανέλαβε τη θέση για εισαγωγή του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» στην επικουρική ασφάλιση και την παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» του επιχειρηματικού τζόγου, των χρηματιστηρίων και των αγορών, χωρίς καμία εγγύηση για τις απολαβές των συνταξιούχων.

Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι στην τοποθέτησή του για το επικίνδυνο νέο σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, ο Γ. Βρούτσης δεν ανέφερε ότι θα αφορά μόνο τους νέους που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (όπως ήταν η προεκλογική θέση της ΝΔ), αλλά αναφέρθηκε σε «νέους συνταξιούχους», αναφορά που παραπέμπει στην εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης - ιδιωτικοποίησης και στους σημερινούς ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ, επιταχύνοντας την εφαρμογή του νέου μοντέλου και εγκλωβίζοντας στις «δαγκάνες» του όχι μόνο τους μελλοντικούς αλλά και τους σημερινούς ασφαλισμένους.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ «υπόσχεται» σε βάθος 4ετίας μείωση της εισφοράς στην κύρια σύνταξη κατά 25%, από το 20% του μισθού ή του εισοδήματος στο 15%. Διάφορα επιτελεία μάλιστα ισχυρίζονται ότι έτσι θα αυξηθεί και ο μισθός των εργαζομένων, αφού θα τους γίνονται μικρότερες κρατήσεις...
Καταρχάς, όσον αφορά τις εισφορές, αυτές προέρχονται έτσι κι αλλιώς αποκλειστικά από τους εργάτες, αποτελούν ένα τμήμα του πλούτου που παράγουν με τη δουλειά τους, το οποίο παρακρατείται και αποδίδεται από τον εργοδότη στον ΕΦΚΑ για την Ασφάλιση. Από την εξαγγελλόμενη μείωσή τους κατά 25%, το 16% θα το καρπωθεί απευθείας η εργοδοσία (από τη μείωση των «εργοδοτικών εισφορών»), ενώ μόνο το 9% θα «επιστρέψει» στον εργαζόμενο. Στον αντίποδα, το κόστος για τον ασφαλισμένο θα είναι τεράστιο, αφού ακόμα και οι πενιχρές συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου θα οδηγηθούν σε παραπέρα μείωση.
Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκεται είναι, στις πλάτες των ασφαλισμένων και των μελλοντικών τους συντάξεων, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή, με την παραπέρα μείωση και της κύριας σύνταξης, να δημιουργηθεί η «κατάλληλη» ζήτηση για ασφάλιση στις ιδιωτικές εταιρείες, αφού το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα έχει μετατραπεί σε πτωχοκομείο... Αυτή είναι η πραγματική αντίληψη της ΝΔ και για την κύρια σύνταξη, την οποία υποκριτικά εμφανίζεται να μη θίγει.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για την παραπέρα ενίσχυση των αμιγώς ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, όπως είναι τα Επαγγελματικά Ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση, με νέα «θεσμικά και οικονομικά κίνητρα».
Στην ομιλία του, επίσης, ο Γ. Βρούτσης έθεσε με έμφαση θέμα «μη πλεονασματικότητας» του ΕΦΚΑ, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που διαφήμιζε τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ για να δικαιολογήσει τα δικά της αντιασφαλιστικά χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση, το «γαϊτανάκι» αυτό, για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλεονασματικά ή όχι, πολλές φορές στο παρελθόν έχει αξιοποιηθεί για την προώθηση νέων περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές...

Απέναντι στην επίθεση διαρκείας στην Κοινωνική Ασφάλιση

Ολα τα παραπάνω σχετικά με τα... «προσεχώς» της επίθεσης, όπως και όλες οι ανατροπές που όλες οι αστικές κυβερνήσεις επέβαλαν μέχρι σήμερα σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνουν ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα πάντα «ανοιχτό», αποτελεί διαχρονικά πεδίο ταξικής σύγκρουσης, καθώς στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του ήταν και παραμένει η απαλλαγή των επιχειρήσεων από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης με την ελαχιστοποίηση των εργοδοτικών εισφορών, η σταδιακή «απόσυρση» του αστικού κράτους από την ευθύνη του απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μετατροπή της προστασίας των γηρατειών από κοινωνική σε καθαρά «ιδιωτική» - «ατομική» υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ασφαλισμένος, μισθωτός, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, καλείται να αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα βάρη και «ρίσκα», σε αντιδιαστολή με το κεφάλαιο και το κράτος του. Παράλληλα, τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από την ιδιωτική Ασφάλιση, από επιχειρηματικούς ομίλους που βρίσκουν στο χώρο νέα πεδία κερδοφορίας.

Αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αυτή καθορίζει και τη νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της στρατηγικής προωθήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος αποτελεί το θεμέλιο και την αφετηρία της επίθεσης που προαναγγέλλει σήμερα η ΝΔ, στην πορεία προς την ανοιχτή ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού. Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, εμφανίζεται τάχα να «σχίζει τα ιμάτιά του» και να καταγγέλλει την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ, την ίδια ακριβώς ατζέντα του κεφαλαίου υπηρέτησε με τον νόμο 4387/2016 και τη δέσμευση για δραστική συρρίκνωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% τα επόμενα χρόνια, καθώς και τη δέσμευση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ, η οποία από το 2025 θα καλύπτει μόνο το τμήμα της «εθνικής σύνταξης», το οποίο αντιστοιχεί στο πενιχρό επίδομα των 384 ευρώ μεικτά, για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και εισφορών.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των εργαζομένων, όλων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, απέναντι στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, για να ανακτηθούν όλες οι τεράστιες απώλειες των τελευταίων χρόνων, για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με αυξήσεις στις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου