Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Αποτέλεσμα της έλλειψης υποδομών και συντήρησης στην ΕΥΑΘ, το πρόβλημα στο νερό


Το νέο σοβαρό πρόβλημα στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο επηρέασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, έρχεται να θυμίσει για ακόμα μία φορά τη σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή κυβέρνηση.
Είναι καθημερινή η λίστα με τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν είτε από την παλαιότητα του δικτύου της ΕΥΑΘ, είτε από την έλλειψη συντήρησής του, είτε γιατί "δεν υπάρχει το απαραίτητο" προσωπικό. Τα προβλήματα σε Εύοσμο και Φίλυρο είναι ορισμένα από το μακρύ κατάλογο που καθημερινά προκύπτουν. Μάλιστα, όλα αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται τη στιγμή που η ΕΥΑΘ, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει κερδοφορία.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υποχρεωμένες να πάρουν άμεσα μέτρα:

- Για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού.

- Για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.

- Να χορηγηθούν άμεσα οι απαραίτητες ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.

- Να στελεχωθούν τώρα οι υπηρεσίες με επαρκές μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Το γεγονός ότι αντίστοιχα έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθυστερούν ή δεν σχεδιάζονται ολοκληρωμένα, αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση της χρηματοδότησης υποδομών με βασικό κριτήριο την "υποβοήθηση" της καπιταλιστικής κερδοφορίας, μπορεί να δημιουργήσει περιοδικά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της νέας διακοπής της υδροδότησης. Όσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Το ΚΚΕ τόσο μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις, όσο και από τις συχνές παρεμβάσεις των εκλεγμένων βουλευτών και των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων του, έχει αναδείξει και έχει προειδοποιήσει το λαό της Θεσσαλονίκης για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, που προχώρησε και θα προχωρήσει τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την τωρινή της ΝΔ.

Γι' αυτό και σήμερα, οι αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.

Το ΚΚΕ προβάλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.
Σ' αυτό το πλαίσιο, της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και στον τομέα της ύδρευσης - αποχέτευσης, τη συντήρηση και ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών.

KOMMATIKH OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου