Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Στην πυρά και στο στόχαστρο συμφερόντων ο «πνεύμονας» της Γης


ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Σε εξέλιξη είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα που καταστρέφουν την περιοχή του Αμαζονίου εδώ και δύο βδομάδες, οικοσύστημα που δικαίως αποκαλείται ο «πνεύμονας» της Γης, αφού συνολικά περιλαμβάνει 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (από αυτά τα 5 εκατομμύρια πυκνού τροπικού δάσους - ζούγκλας), απορροφά το χρόνο 1 δισ. τόνων
διοξειδίου του άνθρακα και αποδίδει το 20% του οξυγόνου της Γης, ενώ εκτείνεται σε 9 χώρες της περιοχής (το 60% στη Βραζιλία, αλλά και σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα).

Η καταστροφή διακρίνεται από τους δορυφόρους και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους που έχουν γίνει στάχτη, ενώ υπολογίζεται ότι και πολλά ζώα από την πλούσια πανίδα της περιοχής, με πάνω από 3.000 είδη, έχουν πληγεί.

Η καταστροφή αυτή συνδέεται άμεσα με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας, του Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διευρύνει τα εδάφη της Αμαζονίας που δίνονται προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές για βιοκαύσιμα, αγροτική παραγωγή, εξορύξεις και εκτεταμένη υλοτομία (πολιτική που είχε ξεκινήσει και επί σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ). Επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο επί προεδρίας Μπολσονάρο, από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποψιλωθεί. Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αποδιοργάνωση των υπηρεσιών προστασίας του δάσους και επιχείρησε χωρίς τελικά να υλοποιήσει την κατάργηση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία, στην περιοχή από την αρχή του έτους έχουν ξεσπάσει πάνω από 74.000 πυρκαγιές (80% περισσότερες από πέρσι και αύξηση περιστατικών κατά 82%), ενώ με δεδομένες τις συνθήκες ξηρασίας, η φετινή καταστροφή δείχνει να είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ώστε να προχωρήσουν πιο εύκολα οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί.

Οι περισσότερες εστίες φωτιάς είναι στη Βραζιλία, στα κρατίδια Μάτο Γκρόσο, Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, Ακρε, Ροντόνια, ενώ επέκταση υπάρχει και σε γειτονικές χώρες όπως η Βολιβία και η Παραγουάη.

Η τρομερή καταστροφή έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις, επί της ουσίας υποκριτικές, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπολσονάρο και τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και άλλες, με αφορμή την πρόθεση της Γαλλίας να θέσει το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου του G7, που φιλοξενεί από 24 έως 26 Αυγούστου. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί το «εσωτερικό ζήτημα» να συζητιέται σε σύνοδο χωρίς την παρουσία της χώρας του, ενώ προσπάθησε να ...διασκεδάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό, σχετικά με δηλώσεις του ότι οι φωτιές μπορεί να είναι έργο ΜΚΟ που σχετίζονται με τον Αμαζόνιο και τις οποίες σταμάτησε να χρηματοδοτεί το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου